Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Medjugeneracijski dijalog o inkluziji u Bijelom Polju

© UNICEF Montenegro/2011
Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Ketrin Najt Sends i šefica predstavništva UNICEF-a Nola Skiner na medjugeneracijskom dijalogu o inkluiziji u Bijelom Polju

Kampanja Govorimo o mogućnostima nastavlja se u 2011. godini: djeca u Bijelom Polju razgovaraju o inkluziji sa predstavnicima Vlade i opštine iz sjevernog dijela Crne Gore, predstavnicima britanske ambasade i UNICEF-om

BIJELO POLJE, 7. MART, 2011. –Više od tridesetoro djece sa i bez smetnji u razvoju razgovarali su 7. Marta u Bijelom Polju sa predstavnicima Vlade i opština iz sjevernog dijela Crne Gore o aktivnostima koje treba preduzeti kako bi se podržala potpuna inkluizija djece sa smetnjama u razvoju u crnogorsko društvo. Dvoje djece je vodilo medjugeneracijski dijalog dok je jedno dijete bilo izvjestilac. Razgovor je vodjen u prisustvu Ketrin Najt Sends (Katherine Knight Sands) britanske ambasadorke u Crnoj Gori i Nole Skiner (Noala Skinner) šefice predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.
“Imam pitanje za gradonačelnike. Šta preduzimate kako bi učinili da sve javne institucije budu pristupačne osobama sa invaliditetom?” pitalo je jedno dijete.
Gradonačelnik Kolašina, Mileta Bulatović, izrazio je spremnost da pomogne koliko god je to u njegovoj moći. On je naglasio da ovo pitanje nije relevantno samo za jedan mandat ili jednog političara, već je obaveza svake opštine.
“Da li moja učionica može biti jedna od onih na prizemlju?’’ pitao je učenik sa smetnjama u razvoju iz jedne od osnovnih škola iz sjevernog dijela Crne Gore.
Pomoćnica ministra prosvjete gdja Vesna Vučurović obećala je da će o tom pitanju razgovarati sa direktorom škole.
Medjugeneracijski dijalog u Bijelom Polju prvi je u nizu ovakvih dijaloga koji će se organizovati širom zemlje tokom 2011. u okviru nastavka kampanje “Govorimo o mogućnostima”.

Djeca i roditelji razgovaraju o inkluziji u Bijelom Polju
Nakon dvodnevne radionice kojom je rukovodila NVO ‘Centar za prava djeteta’ uz podršku UNICEF-a i ambasade Velike Britanije, djeca iz Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina, Pljevalja i Podgorice učestvovala su u dijalogu koji je vodjen u Bijelom Polju.
Ostali učesnici bili su predstavnici lokalnih i državnih vlasti, centara za socijalni rad, vrtića i osnovnih škola, udruženja i savjeta roditelja, dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i centra za podršku djeci i porodici.
Razgovori u Bijelom Polju održani su u prisustvu ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori, Ketrin Najt Sends (Katherine Knight Sands) i šefice predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Nole Skiner  (Noala Skinner), koje su takodje odgovarale na interesantna pitanja.

© UNICEF Montenegro/2011
Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Ketrin Najt Sends razgovara sa djecom u vezi sa inkluzijom na medjugeneracijskom dijalogu u Bijelom Polju

Britanskoj ambasadorki u Crnoj Gori, Ketrin Najt Sends upućeno je pitanje o napretku procesa inkluzije djece sa smetnjama u razvoju u Velikoj Britaniji i da li postoji diskriminacija u toj državi.
Gdja Najt Sends navela je samo neke od velikog broja mjera koje se preduzimaju kako bi se podržalo inkluzivno obrazovanje i usluge i naglasila da je važno slušati djecu kao zastupnike svojih prava i društvenih promjena. Kazala je da i u njenoj državi poput bilo koje druge u svijetu ima diskriminacije, ali da postoje zakoni i institucije koji se bore protiv toga.
Medjugeneracijski dijalog završen je nizom preporuka za aktivnosti koje su prezentovala djeca a koje su uključile otvaranje dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju u svim opštinama; nastavak obuke za učitelje i nastavnike u sklopu podrške inkluziji u svim školama; prilagodjavanje pristupa svim javnim ustanovama za sve osobe sa invaliditetom; izrada Loakalnih planova za djecu u svim opštinama i replikovanje dobrih modela, poput Centra za pomoć djeci i porodici.
“Naš cilj je da na kraju svakog medjugeneracijskog dijaloga dobijemo predlog konkretnih aktivnosti  koje će učesnici preduzeti kako bi stvorili još mogućnosti za djecu sa i bez smetnji u razvoju  i omogućili im da se druže, igraju, budu prijatelji, idu u školu i odrastaju zajedno,’’ zaključila je šefica predstavništva UNCEF-a u Crnoj Gori Nola Skiner.
Tokom 2011., medjugeneracijski dijalozi i niz različitih dogadjaja širom zemlje organizovaće se u okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima” kako bi se nastavilo sa stvaranjem mogućnosti za gradjane da se druže i razgovaraju sa djecom sa smetnjama u razvoju, uvide njihov potencijal, hrabrost, snagu i ljubav i otvore svoja srca, domove i lokalne zajednice za ovu djecu.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children