Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Govorimo o mogucnostima – Medjugeneracijski dijalog o inkluziji u Bijelom Polju

BIJELO POLJE, 7. mart, 2011. – U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima” u prisustvu ambasadorke Velike Britanije za Crnu Goru Catherine Knight-Sands i šefice predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Nole Skiner, u ponedjeljak, 7. marta, u hotelu “Bijela Rada”, od 11.30 do 13.45 sati,  cetrdesetoro djece sa i bez smetnji u razvoju razgovarace o inkluziji sa roditeljima, predstavnicima Vlade, opstina i raznih institucija za djecu iz Kolasina, Mojkovca, Pljevalja i Bijeg Polja.

Medjugeneracijski dijalog o inkluziji u Bijelom Polju prvi je u nizu ovakvih dijaloga koji ce se organizovati sirom zemlje tokom 2011. u okviru nastavka kampanje “Govorimo o mogucnostima”.

Nakon dvodnevne radionice Centra za prava djeteta Crne Gore, organizovane uz podrsku UNICEF-a i Britanske ambasade u Podgorici, djeca iz Bijelog Polja, Mojkovca, Kolasina, Pljevalja i Podgorice razmijenice ideje, slusati i razgovarati o inkluziji. Dijalog ce voditi sa predstavnicima Vlade CG, opstina, centra za socijalni rad, vrtica, osnovnih skola, savjeta i udruzenja roditelja, dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju, roditelja i Centra za podrsku djeci i porodici.

Istrazivanje UNICEF-a o znanju, stavovima i ponasanju gradjana Crne Gore prema djeci sa smetnjama u razvoju iz 2010. pokazalo je da kod odraslih postoji značajna socijalna distanca prema uključivanju djece sa smetnjama u razvoju u redovni obrazovni sistem.

Nasuprot tome, djeca govore o iskrenom prijateljstvu, lijepo provedenom vremenu u skoli i na ekskurzijama, kao i o tome da uopšte nijesu zanemarena u inkluzivnom obrazovanju. Djeca i mladi govore o želji za jednakim tretmanom prema svoj djeci.

Iz tog razloga, medjugeneracijski dijalozi ce tokom 2011. stvoriti mogucnosti za odrasle da cuju i razmisle o iskustvima djece i da zajedno sa njima preduzmu konkretne akcije koje ce promijeniti i otvoriti njihove lokalne zajednice za svu djecu.

“Iskreni dijalog mijenja ucesnike — odrasle i djecu jednako, podstice promjene i produbljuje razumijevanje. Nas je cilj da medjugeneracijski dijalozi nastave da koriste uspješne prakse i vode ka promjenama u ponasanju na lokalnom nivou. Svaki medjugeneracijski dijalog imace za rezultat konkretne akcije koje ce ucesnici preduzeti da bi stvorili vise mogucnosti  da se djeca sa i bez smetnji u razvoju u njihovoj lokalnoj zajednici sretnu, igraju, druze, uce i odrastaju zajedno.” kaze sefica predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nola Skiner.

Dvoje djece imace ulogu moderatora medjugeneracijskog dijaloga, dok ce jedno dijete biti izvjestilac koji ce sumirati glavne preporuke za akcije u svakoj lokalnoj zajednici.

Cilj kampanje “Govorimo o mogucnostima” je da promovise ukljucivanje djece sa smetnjama u razvoju u drustvo kroz podsticanje promjena u stavovima i ponasanju javnosti prema njima. Vlada Crne Gore, UNICEF, medjunarodna zajednica, Udruzenja roditelja djece sa smetnjama u razvoju, Centar za prava djeteta i druge NVO koje promovisu prava djeteta, svi stampani i elektronski mediji, privatni sektor, djeca sa i bez smetnji u razvoju i roditelji sirom Crne Gore pridruzili su se koaliciji od preko stotinu partnera koja podrzava kampanju “Govorimo o mogucnostima” od septembra 2010. Tokom 2011., medjugeneracijski dijalozi i niz razlicitih dogadjaja sirom zemlje organizovace se u okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima” kako bi se nastavilo sa stvaranjem mogucnosti za gradjane da sretnu djecu sa smetnjama u razvoju, uvide njihov potencijal, hrabrost, snagu i ljubav i otvore svoja srca, domove i lokalne zajednice za ovu djecu.

Za dodatne informacije kontaktirati:

Jelenu Perović
Savjetnicu za komunikacije
UNICEF Crna Gora
Tel: +382 20 224 277 Ext. 3
Fax: +382 20 224 278
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org
Sajt: www.unicef.org/montenegro
Fejsbuk stranica: http://www.facebook.com/pages/Unicef-Montenegro/105018479557274


Govorimo o mogucnostima - Međugeneracijski dijalog o inkluziji u Bijelom Polju

Hotel “ Bijela Rada “, Bijelo Polje, 07. mart  2011.

Dnevni Red

  • 11:30 - 11:45: Pozdravno obraćanje djece voditelja skupa
  • 11:45 – 13:30: Dijalog izmedju djece i zvanica
  • 13:30 – 13:45: Zaključci i preporuke međugeneracijskog dijaloga

 

 
Search:

 Email this article

unite for children