Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Govorimo o mogucnostima – Medjugeneracijski dijalog o inkluziji u Bijelom Polju

BIJELO POLJE, 7. mart, 2011. – U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima” u prisustvu ambasadorke Velike Britanije za Crnu Goru Catherine Knight-Sands i šefice predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Nole Skiner, u ponedjeljak, 7. marta, u hotelu “Bijela Rada”, od 11.30 do 13.45 sati,  cetrdesetoro djece sa i bez smetnji u razvoju razgovarace o inkluziji sa roditeljima, predstavnicima Vlade, opstina i raznih institucija za djecu iz Kolasina, Mojkovca, Pljevalja i Bijeg Polja.

Medjugeneracijski dijalog o inkluziji u Bijelom Polju prvi je u nizu ovakvih dijaloga koji ce se organizovati sirom zemlje tokom 2011. u okviru nastavka kampanje “Govorimo o mogucnostima”.

Nakon dvodnevne radionice Centra za prava djeteta Crne Gore, organizovane uz podrsku UNICEF-a i Britanske ambasade u Podgorici, djeca iz Bijelog Polja, Mojkovca, Kolasina, Pljevalja i Podgorice razmijenice ideje, slusati i razgovarati o inkluziji. Dijalog ce voditi sa predstavnicima Vlade CG, opstina, centra za socijalni rad, vrtica, osnovnih skola, savjeta i udruzenja roditelja, dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju, roditelja i Centra za podrsku djeci i porodici.

Istrazivanje UNICEF-a o znanju, stavovima i ponasanju gradjana Crne Gore prema djeci sa smetnjama u razvoju iz 2010. pokazalo je da kod odraslih postoji značajna socijalna distanca prema uključivanju djece sa smetnjama u razvoju u redovni obrazovni sistem.

Nasuprot tome, djeca govore o iskrenom prijateljstvu, lijepo provedenom vremenu u skoli i na ekskurzijama, kao i o tome da uopšte nijesu zanemarena u inkluzivnom obrazovanju. Djeca i mladi govore o želji za jednakim tretmanom prema svoj djeci.

Iz tog razloga, medjugeneracijski dijalozi ce tokom 2011. stvoriti mogucnosti za odrasle da cuju i razmisle o iskustvima djece i da zajedno sa njima preduzmu konkretne akcije koje ce promijeniti i otvoriti njihove lokalne zajednice za svu djecu.

“Iskreni dijalog mijenja ucesnike — odrasle i djecu jednako, podstice promjene i produbljuje razumijevanje. Nas je cilj da medjugeneracijski dijalozi nastave da koriste uspješne prakse i vode ka promjenama u ponasanju na lokalnom nivou. Svaki medjugeneracijski dijalog imace za rezultat konkretne akcije koje ce ucesnici preduzeti da bi stvorili vise mogucnosti  da se djeca sa i bez smetnji u razvoju u njihovoj lokalnoj zajednici sretnu, igraju, druze, uce i odrastaju zajedno.” kaze sefica predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nola Skiner.

Dvoje djece imace ulogu moderatora medjugeneracijskog dijaloga, dok ce jedno dijete biti izvjestilac koji ce sumirati glavne preporuke za akcije u svakoj lokalnoj zajednici.

Cilj kampanje “Govorimo o mogucnostima” je da promovise ukljucivanje djece sa smetnjama u razvoju u drustvo kroz podsticanje promjena u stavovima i ponasanju javnosti prema njima. Vlada Crne Gore, UNICEF, medjunarodna zajednica, Udruzenja roditelja djece sa smetnjama u razvoju, Centar za prava djeteta i druge NVO koje promovisu prava djeteta, svi stampani i elektronski mediji, privatni sektor, djeca sa i bez smetnji u razvoju i roditelji sirom Crne Gore pridruzili su se koaliciji od preko stotinu partnera koja podrzava kampanju “Govorimo o mogucnostima” od septembra 2010. Tokom 2011., medjugeneracijski dijalozi i niz razlicitih dogadjaja sirom zemlje organizovace se u okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima” kako bi se nastavilo sa stvaranjem mogucnosti za gradjane da sretnu djecu sa smetnjama u razvoju, uvide njihov potencijal, hrabrost, snagu i ljubav i otvore svoja srca, domove i lokalne zajednice za ovu djecu.

Za dodatne informacije kontaktirati:

Jelenu Perović
Savjetnicu za komunikacije
UNICEF Crna Gora
Tel: +382 20 224 277 Ext. 3
Fax: +382 20 224 278
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org
Sajt: www.unicef.org/montenegro
Fejsbuk stranica: http://www.facebook.com/pages/Unicef-Montenegro/105018479557274


Govorimo o mogucnostima - Međugeneracijski dijalog o inkluziji u Bijelom Polju

Hotel “ Bijela Rada “, Bijelo Polje, 07. mart  2011.

Dnevni Red

  • 11:30 - 11:45: Pozdravno obraćanje djece voditelja skupa
  • 11:45 – 13:30: Dijalog izmedju djece i zvanica
  • 13:30 – 13:45: Zaključci i preporuke međugeneracijskog dijaloga

 

 
Search:

 Email this article

unite for children