Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Podrška EU za unapredjenje socijalne inkluzije u Crnoj Gori

© UNICEF Montenegro / 2011
Šefica predstvaništva UNICEF-a Noala Skinner i Minstar rada i socijalnog staranja Suad Numanović

PODGORICA, 23 februar 2011 – Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo prosvjete i sporta, Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori, UNICEF i UNDP obilježili su početak projekta - „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite - unapređenje socijalne inkluzije“.

UNICEF će u okviru ovog projekta pružiti podršku Vladi Crne Gore da ubrza reformu sistema dječje zaštite u Crnoj Gori. 

Pristup će biti sveobuhvatan, multi-sektorski i višeslojan i uključiće sljedeće aspekte reforme – reviziju zakonskog okvira i uvođenje standarda, jačanje stručnih kapaciteta u sektorima socijalne zaštite, zdravstva, i obrazovanja, sprovođenje kampanja i aktivnosti za podizanje svijesti i promjenu ponašanja i stavova šire javnosti i uvođenje novih servisa kao i jačanje postojećih kako bi se podržala inkluzija.

Zakonski i politički okvir, a naročito Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, biće usklađen sa međunarodnim normama i standardima, uključujući UN Konvenciju o pravima djeteta.

Kroz ovaj projekat, obezbijediće se servisi koji će omogućiti svakom djetetu u Crnoj Gori da odrasta u brižnom porodičnom okruženju.

“Razvoj hraniteljstva će biti ogroman zadatak. To podrazumijeva reviziju zakonskog okvira, jačanje kapaciteta stručnih radnika i osmišljavanje pripremnog programa za buduće hraniteljske porodice. Kroz kampanju podizanja svijesti o hraniteljstvu stimulisaćemo porodice u Crnoj Gori da pruže topli dom djeci kojima je potreban,” istakla je Nola Skiner, šefica predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

© UNICEF Montenegro / 2011
Učesnici konferencije za novinare održane povodom pokretanja projekta "Reforma sistema socijalne i dječije zaštite - unapređenje socijalne inkluzije"

Tokom projekta UNICEF će podržati aktivnosti koje se odnose na prevenciju napuštanja djece, iniciraće proces iznalaženja porodičnog okruženja za djecu smještenu u Dječjem domu “Mladost” Bijela, fokusirajući se najprije na djecu mlađu od tri godine,  i naći adekvatne alternative nalik porodičnom smještaju za djecu sa smetnjama u razvoju koja trenutno borave u institucijama, uključujući djecu smještenu u Zavodu “Komanski most”.

Takodje, sprovešće se brojne aktivnosti sa ciljem da se građani Crne Gore senzibilišu i da im se podigne svijest o pravima ranjive djece.

To će uključiti i nastavak kampanje “Govorimo o mogućnostima”, koja je sprovedena uz najviši stepen podrške Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Vlade.
"Pojačaćemo naš apel crnogorskim građanima da otvore vrata svojih domova, zajednica i srca djeci sa smetnjama u razvoju i kroz projekat ćemo osnažiti podršku  potencijalima djece sa smetnjama u razvoju," kazala je Skiner.

Ministar rada i socijalnog staranja, Suad Numanović objasnio je da se projekat sastoji od tri komponente.

"Prva komponenta podrazumijeva aktivnosti na inkluziji romske i djece sa smetnjama u razvoju u obrazovni sistem. Za njenu implementaciju zaduženo je Ministarstvo prosvjete i sporta," saopštio je Numanovic.

Druga i treća komponenta odnose se na reformu socijalne i dječje zaštite. Sprovođenje druge i treće komponente koordiniraće Ministarstvo rada i socijalnog staranja, uz stručnu i tehničku podršku UNICEF-a i UNDP-a, naveo je Numanović.

Šef operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nikola Bertolini istakao je važnost socijalne inkluzije za Evropsku uniju i naglasio je da je sada pravo vrijeme za sprovođenje reforme sistema socijalne i dječje zaštite.

"U Analitičkom izvještaju koji prati Mišljenje Evropske komisije o članstvu Crne Gore u Evropskoj Uniji iz 2010. piše da je neophodna sveobuhvatna reforma sistema socijalne i dječje zaštite u skladu sa standardima UN-a i UNICEF-a," istakao je Bertolini.

Projekat "Reforma sistema socijalne i dječje zaštite - unapređenje socijalne inkluzije" sprovodi Vlada Crne Gore uz stručnu i tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i uz finansijsku podršku Evropske unije vrijednu 3 miliona eura.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children