Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Podrška EU za unapredjenje socijalne inkluzije u Crnoj Gori

© UNICEF Montenegro / 2011
Šefica predstvaništva UNICEF-a Noala Skinner i Minstar rada i socijalnog staranja Suad Numanović

PODGORICA, 23 februar 2011 – Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo prosvjete i sporta, Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori, UNICEF i UNDP obilježili su početak projekta - „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite - unapređenje socijalne inkluzije“.

UNICEF će u okviru ovog projekta pružiti podršku Vladi Crne Gore da ubrza reformu sistema dječje zaštite u Crnoj Gori. 

Pristup će biti sveobuhvatan, multi-sektorski i višeslojan i uključiće sljedeće aspekte reforme – reviziju zakonskog okvira i uvođenje standarda, jačanje stručnih kapaciteta u sektorima socijalne zaštite, zdravstva, i obrazovanja, sprovođenje kampanja i aktivnosti za podizanje svijesti i promjenu ponašanja i stavova šire javnosti i uvođenje novih servisa kao i jačanje postojećih kako bi se podržala inkluzija.

Zakonski i politički okvir, a naročito Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, biće usklađen sa međunarodnim normama i standardima, uključujući UN Konvenciju o pravima djeteta.

Kroz ovaj projekat, obezbijediće se servisi koji će omogućiti svakom djetetu u Crnoj Gori da odrasta u brižnom porodičnom okruženju.

“Razvoj hraniteljstva će biti ogroman zadatak. To podrazumijeva reviziju zakonskog okvira, jačanje kapaciteta stručnih radnika i osmišljavanje pripremnog programa za buduće hraniteljske porodice. Kroz kampanju podizanja svijesti o hraniteljstvu stimulisaćemo porodice u Crnoj Gori da pruže topli dom djeci kojima je potreban,” istakla je Nola Skiner, šefica predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

© UNICEF Montenegro / 2011
Učesnici konferencije za novinare održane povodom pokretanja projekta "Reforma sistema socijalne i dječije zaštite - unapređenje socijalne inkluzije"

Tokom projekta UNICEF će podržati aktivnosti koje se odnose na prevenciju napuštanja djece, iniciraće proces iznalaženja porodičnog okruženja za djecu smještenu u Dječjem domu “Mladost” Bijela, fokusirajući se najprije na djecu mlađu od tri godine,  i naći adekvatne alternative nalik porodičnom smještaju za djecu sa smetnjama u razvoju koja trenutno borave u institucijama, uključujući djecu smještenu u Zavodu “Komanski most”.

Takodje, sprovešće se brojne aktivnosti sa ciljem da se građani Crne Gore senzibilišu i da im se podigne svijest o pravima ranjive djece.

To će uključiti i nastavak kampanje “Govorimo o mogućnostima”, koja je sprovedena uz najviši stepen podrške Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Vlade.
"Pojačaćemo naš apel crnogorskim građanima da otvore vrata svojih domova, zajednica i srca djeci sa smetnjama u razvoju i kroz projekat ćemo osnažiti podršku  potencijalima djece sa smetnjama u razvoju," kazala je Skiner.

Ministar rada i socijalnog staranja, Suad Numanović objasnio je da se projekat sastoji od tri komponente.

"Prva komponenta podrazumijeva aktivnosti na inkluziji romske i djece sa smetnjama u razvoju u obrazovni sistem. Za njenu implementaciju zaduženo je Ministarstvo prosvjete i sporta," saopštio je Numanovic.

Druga i treća komponenta odnose se na reformu socijalne i dječje zaštite. Sprovođenje druge i treće komponente koordiniraće Ministarstvo rada i socijalnog staranja, uz stručnu i tehničku podršku UNICEF-a i UNDP-a, naveo je Numanović.

Šef operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nikola Bertolini istakao je važnost socijalne inkluzije za Evropsku uniju i naglasio je da je sada pravo vrijeme za sprovođenje reforme sistema socijalne i dječje zaštite.

"U Analitičkom izvještaju koji prati Mišljenje Evropske komisije o članstvu Crne Gore u Evropskoj Uniji iz 2010. piše da je neophodna sveobuhvatna reforma sistema socijalne i dječje zaštite u skladu sa standardima UN-a i UNICEF-a," istakao je Bertolini.

Projekat "Reforma sistema socijalne i dječje zaštite - unapređenje socijalne inkluzije" sprovodi Vlada Crne Gore uz stručnu i tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i uz finansijsku podršku Evropske unije vrijednu 3 miliona eura.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children