Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Kosarka za sve

Djeca sa i bez smetnji u razvoju igraju kosarku u Sportskom centru “Moraca” u Podgorici povodom Medjunarodnog dana osoba s invaliditetom i u okviru kampanje koja promovise socijalnu inkluziju djece sa smetnjama u razvoju “Govorimo o mogucnostima”

PODGORICA, 4. decembar, 2010. – U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima” i povodom Medjunarodnog dana osoba s invaliditetom, u subotu, 4. decembra, oko stotinu djece sa i bez smetnji u razvoju igrace kosarku u Sportskom centru “Moraca” u Podgorici od 9.00 do 10.30 sati. Tim povodom, ministar rada i socijalnog staranja Dr Suad Numanović, pomocnica ministra prosvjete i nauke Vesna Vucurovic, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dusan Simonovic, sefica predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Noala Skinner i nacionalni direktor Specijalne Olimpijade Crne Gore Dejan Pancic obratice se medijima na pres konferenciji u Sportskom centru “Moraca” u 10.00 sati.

Dogadjaj se organizuje zajedno sa Specijalnom Olimpijadom, medjunarodnom organizacijom koja organizuje sportske aktivnosti za djecu i odrasle sa mentalnim teskocama u razvoju u vise od 180 zemalja sirom svijeta. . Svake godine, povodom Medjunarodnog dana osoba s invaliditetom, vise od 15 000 ljudi ucestvuje u Evropskoj nedjelji kosarke, koja se odrzava uz podrsku FIBE u zemljama Evrope i Evroazije pod sloganom „Kosarka za sve“.

U subotu, cetvrtog decembra, djeca i mladi sa mentalnim teskocama u razvoju, koji su vec ukljuceni u sportske aktivnosti u okviru Specijalne Olimpijade Crne Gore, igrace kosarku sa djecom iz Osnovne skole „Stampar Makarije“ u Sportskom centru „Moraca“ u Podgorici. Pridruzice im se omladinci i treneri kosarkaskog kluba „Junior“.

Cilj dogadjaja je da se posalje poruka da svako dijete ima pravo na sport i da su crnogorski sportski centri otvoreni za svu djecu, ukljucujuci i djecu sa smetnjama u razvoju.

“Djeca sa smetnjama u razvoju imaju jednaka prava kao ostala djeca da ucestvuju i uživaju u sportu, umjetnosti,  igrama i drugim zabavnim aktivnostima. Dakle, skole, pozorišta, muzeji, igrališta, plaže, biblioteke i sportski centri treba da su dostupni svima bez uskraćivanja, uključujući djecu sa smetnjama u razvoju.“ smatra sefica predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nola Skiner i dodaje: „Obezbjeđivanje punog poštovanja prava djece sa smetnjama u razvoju na jednakoj osnovi kao i za drugu djecu odgovornost je ne samo Vlade, već svakog člana društva.“

“Evropska nedjelja kosarke koju organizuje Specijalna Olimpijada od izuzetnog je znacaja, jer sport ima vaznu ulogu u drustvu i na pozitivan nacin aktivno ukljucuje mnoge ljude. Kroz sport, Specijalna Olimpijada zeli da promijeni zivote osoba sa mentalnim smetnjama u razvoju i da promovise uzajamno postovanje, prihvatanje i inkluziju. Ako ste obozavalac sporta koje stvara jedinstvo ili atleta koji inspirise druge i promovise prihvatanje, onda ste vec obozavalac pokreta Specijalne Olimpijade” kaze Dejan Pancic, nacionalni direktor Specijalne Olimpijade za Crnu Goru.

Ključne poruke kampanje – gdje mnogi vide teškoće, mi vidimo mogućnosti; gdje mnogi vide prepreke, mi vidimo prijateljstvo; gdje mnogi vide slabost, mi vidimo hrabrost; gdje mnogi vide teret, mi vidimo ljubav – nalaze se na bilbordima sirom zemlje vec tri mjeseca sa ciljem da podstaknu gradjane Crne Gore da bez straha i predrasuda otvore svoja srca, domove i lokalne zajednice za djecu sa fizičkim i mentalnim smetnjama u razvoju.

Za dodatne informacije kontaktirati:

Jelenu Perović
Savjetnicu za komunikacije
UNICEF Crna Gora
Tel: +382 20 224 277 Ext. 3
Fax: +382 20 224 278
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org
Sajt: www.unicef.org/montenegro
Fejsbuk stranica: http://www.facebook.com/pages/Unicef-Montenegro/105018479557274

 

 
Search:

 Email this article

unite for children