Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Kosarka za sve

Djeca sa i bez smetnji u razvoju igraju kosarku u Sportskom centru “Moraca” u Podgorici povodom Medjunarodnog dana osoba s invaliditetom i u okviru kampanje koja promovise socijalnu inkluziju djece sa smetnjama u razvoju “Govorimo o mogucnostima”

PODGORICA, 4. decembar, 2010. – U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima” i povodom Medjunarodnog dana osoba s invaliditetom, u subotu, 4. decembra, oko stotinu djece sa i bez smetnji u razvoju igrace kosarku u Sportskom centru “Moraca” u Podgorici od 9.00 do 10.30 sati. Tim povodom, ministar rada i socijalnog staranja Dr Suad Numanović, pomocnica ministra prosvjete i nauke Vesna Vucurovic, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dusan Simonovic, sefica predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Noala Skinner i nacionalni direktor Specijalne Olimpijade Crne Gore Dejan Pancic obratice se medijima na pres konferenciji u Sportskom centru “Moraca” u 10.00 sati.

Dogadjaj se organizuje zajedno sa Specijalnom Olimpijadom, medjunarodnom organizacijom koja organizuje sportske aktivnosti za djecu i odrasle sa mentalnim teskocama u razvoju u vise od 180 zemalja sirom svijeta. . Svake godine, povodom Medjunarodnog dana osoba s invaliditetom, vise od 15 000 ljudi ucestvuje u Evropskoj nedjelji kosarke, koja se odrzava uz podrsku FIBE u zemljama Evrope i Evroazije pod sloganom „Kosarka za sve“.

U subotu, cetvrtog decembra, djeca i mladi sa mentalnim teskocama u razvoju, koji su vec ukljuceni u sportske aktivnosti u okviru Specijalne Olimpijade Crne Gore, igrace kosarku sa djecom iz Osnovne skole „Stampar Makarije“ u Sportskom centru „Moraca“ u Podgorici. Pridruzice im se omladinci i treneri kosarkaskog kluba „Junior“.

Cilj dogadjaja je da se posalje poruka da svako dijete ima pravo na sport i da su crnogorski sportski centri otvoreni za svu djecu, ukljucujuci i djecu sa smetnjama u razvoju.

“Djeca sa smetnjama u razvoju imaju jednaka prava kao ostala djeca da ucestvuju i uživaju u sportu, umjetnosti,  igrama i drugim zabavnim aktivnostima. Dakle, skole, pozorišta, muzeji, igrališta, plaže, biblioteke i sportski centri treba da su dostupni svima bez uskraćivanja, uključujući djecu sa smetnjama u razvoju.“ smatra sefica predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nola Skiner i dodaje: „Obezbjeđivanje punog poštovanja prava djece sa smetnjama u razvoju na jednakoj osnovi kao i za drugu djecu odgovornost je ne samo Vlade, već svakog člana društva.“

“Evropska nedjelja kosarke koju organizuje Specijalna Olimpijada od izuzetnog je znacaja, jer sport ima vaznu ulogu u drustvu i na pozitivan nacin aktivno ukljucuje mnoge ljude. Kroz sport, Specijalna Olimpijada zeli da promijeni zivote osoba sa mentalnim smetnjama u razvoju i da promovise uzajamno postovanje, prihvatanje i inkluziju. Ako ste obozavalac sporta koje stvara jedinstvo ili atleta koji inspirise druge i promovise prihvatanje, onda ste vec obozavalac pokreta Specijalne Olimpijade” kaze Dejan Pancic, nacionalni direktor Specijalne Olimpijade za Crnu Goru.

Ključne poruke kampanje – gdje mnogi vide teškoće, mi vidimo mogućnosti; gdje mnogi vide prepreke, mi vidimo prijateljstvo; gdje mnogi vide slabost, mi vidimo hrabrost; gdje mnogi vide teret, mi vidimo ljubav – nalaze se na bilbordima sirom zemlje vec tri mjeseca sa ciljem da podstaknu gradjane Crne Gore da bez straha i predrasuda otvore svoja srca, domove i lokalne zajednice za djecu sa fizičkim i mentalnim smetnjama u razvoju.

Za dodatne informacije kontaktirati:

Jelenu Perović
Savjetnicu za komunikacije
UNICEF Crna Gora
Tel: +382 20 224 277 Ext. 3
Fax: +382 20 224 278
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org
Sajt: www.unicef.org/montenegro
Fejsbuk stranica: http://www.facebook.com/pages/Unicef-Montenegro/105018479557274

 

 
Search:

 Email this article

unite for children