Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca Crne Gore danas - Gradani Evrope sjutra

Ministarstvo evropskih integracija, UNICEF i EU Delegacija u Crnoj Gori predstavljaju ključne nalaze istraživanja o stavovima mladih prema EU sprovedenog u junu 2010.

PODGORICA, 29. novembar, 2010. – Ministar za evropske integracije, Prof. dr Gordana Đurovic, zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Clive Rumbold i šefica predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Noala Skinner, otvoriće prezentaciju ključnih nalaza istraživanja o stavovima mladih prema EU u Hotelu Podgorica, u ponedjeljak 29. novembra, u 10.00 sati. Na prezentaciji će uzeti učešće i dvoje ucenika Gimnazije “Slobodan Skerović” u Podgorici kao predstavnici mladih.

Istraživanje o stavovima mladih prema EU sprovela je agencija De Facto iz Podgorice, uz podršku UNICEF-a, u junu ove godine. Cilj istrazivanja bio je prikupljanje podataka o stavovima i znanju mladih Crne Gore o Evropskoj uniji. U istraživanju je učestvovalo 1007 učenika iz svih crnogorskih srednjih škola.

Docent dr Miloš Bešić predstaviće ključne nalaze istraživanja, koje je između ostalog pokazalo da:

 • Dvije trećine mladih u Crnoj Gori (67%) podržava učlanjenje CG u EU, dok jedna petina (21%) nema mišljenje o ovom pitanju. 6%  kažu da “više ne podržavaju nego što podržavaju” pridruživanje CG EU, dok su 6% protiv učlanjenja Crne Gore u EU.
 • Skoro svaki drugi srednjoškolac/ka (48%) smatra da se Crne Gora kreće ka članstvu u EU brzo ili najbrže što je moguće, dok samo 8% misle da Crna Gora nikada neće postati članica EU.
 • Svaki peti srednjoškolac/ka (21%) vjeruje da će Crna Gora postati članica EU do kraja 2012, dok skoro jedna trećina (30%) smatra da će se to desiti do kraja 2015. 30% srednjoškolaca mišljenja je da će Crna Gora postati članica EU do kraja 2020. ili 2025.
 • Skoro svaki drugi srednjoškolac/ka (49%) smatra da će se ekonomska situacija u Crnoj Gori poboljšati nakon učlanjenja u EU, dok samo 6%  izjavljuje da će se ona pogoršati. Dvije trećine (67%) mladih izdvajaju turizam kao granu crnogorske privrede koja će imati najviše koristi od evropskih integracija.
 • Dvije trećine srednjoškolaca (65%) smatra da će upravo mladi imati najviše koristi od učlanjenja Crne Gore u EU.
 • Značajna većina tj. 82% učenika koji uče o evropskim integracijama u okviru posebnog izbornog predmeta veoma su ili uglavnom zadovoljni sadržajem ovog predmeta. Mladi koji su izabrali da uče o EU u okviru posebnog predmeta u školi u najvećem broju  izjavljuju da su vrlo zainteresovani za informacije o evropskim integracijama. Sa druge strane, najveći broj onih koji izjavljuju da ih ova vrsta informacija ne zanima čine srednjoškolci koji kažu da u školi ne izučavaju predmet o EU odnosno evropskim integracijama.
 • Najčešći izvor informacije o EU za mlade su mediji, a zatim škole.
 • Više od tri četvrtine srednjoškolaca (79%) izjavilo je da su uglavnom ili djelimično informisani o EU. 8% smatra da su informisani u potpunosti, dok 14% kaže da nema gotovo nikakvih informacija o EU.
 • Istraživanje je pokazalo da mladi ljudi koji su bolje informisani o EU više podržavaju put Crne Gore ka članstvu u ovoj organizaciji.
 • Mladi bi u najvećem broju željeli da saznaju više o politikama Evropske unije koji se tiču mladih i obrazovanja.
 • Crnogorski srednjoškolci smatraju da je najbolji način da se oni uključe u evropske integracije kroz omladinske razmjene izmedju Crne Gore i EU, a zatim kroz konsultacije i debate izmedju mladih i predstavnika Vlade i EU. Takođe, srednjoškolci smatraju da je njihovo angažovanje na produkciji medijskih programa za mlade o evropskim integracijama dobar način da se oni uključe u ovaj proces.
 • Najveći broj mladih (40%) identifikuje se po geografskoj pripadnostu najprije sa mjestom u kojem žive, a zatim sa Crnom Gorom kao njihovom zemljom (28%).
 • Samo 11% mladih identifikuje se po geografskoj pripadnosti na prvom mjestu sa Evropom, dok se njih 10% najprije identifikuje sa svijetom u cjelini i još toliko (10%) sa regionom u kojem žive.
 • Mladi Crne Gore najviše su ponosni na njenu istoriju, uspjehe u sportu i kulturnu baštinu Crne Gore.  Istovremeno, srednjoškolci kažu da su najmanje ponosni na socijalnu sigurnost i zaštitu u Crnoj Gori.

Za potpuni izvještaj o istrazivanju konsultovati UNICEF Crna Gora sajt ili fejsbuk stranicu.

Za dodatne informacije kontaktirati:

Jelenu Perović
Savjetnicu za komunikacije
UNICEF Crna Gora
Tel: +382 20 224 277 Ext. 3
Fax: +382 20 224 278
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children