Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca razgovaraju o inkluziji sa Rambom Amadeusom, UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje

“Govorimo o mogucnostima” – kampanja podizanja svijesti o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju koju sprovode Vlada Crne Gore,UNICEF, Delegacija EU u Crnoj Gori, Udruzenja roditelja djece sa smetnjama u razvoju i mnogi drugi partneri

TIVAT, 4. novembar, 2010. – U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima”, UNICEF-ov Ambasador dobre volje Rambo Amadeus, zajedno sa pomocnicom ministra prosvjete i nauke Vesnom Vucurovic, ucestvovace u jednosatnoj sjednici djackog parlamenta o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju koja se, 4. novembra u 11.30, organizuje na osnovu UNICEF-ovih publikacija “Govorimo o mogucnostima” u Osnovnoj skoli “Drago Milovic” u Tivtu.

U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima”, UNICEF je izdao dvije publikacije:  “Govorimo o mogucnostima. Objasnjenje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom” i “Govorimo o mogucnostima. Vodic za ucenje o Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom”. Uz pomoc velikog broja crteza i na jeziku razumljivom djeci, ove publikacije objasnjavaju sta je to UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i zbog cega je nastala. Pored sizea Konvencije, djeca u publikacijama mogu naci sugestije za konkretne akcije koje mogu da preduzmu kako bi pomogla djeci sa smetnjama u razvoju da ostvare svoja prava. Publikacije “Govorimo o mogucnostima” imaju za cilj da podrze podizanje svijesti o znacaju inkluzivnog drustva od prvih godina osnovnoskolskog obrazovanja, kao i da osnaze djecu i mlade da aktivno zastupaju inkluziju. Publikacije Govorimo o mogucnostima” podijeljene su po svim crnogorskim osnovnim skolama i institucijama za djecu kao podrska nastavnom osoblju i strucnjacima da zajedno sa djecom preduzmu konkretne akcije kako bi njihove skole i lokalne zajednice postale u potpunosti inkluzivne.

„Zelim da pozovem sve osnovne skole u Crnoj Gori da aktivno učestvuju u kampanji „Govorimo o mogucnostima“ i organizuju diskusije o inkluziji na sjednicama djackih parlamenata i casovima odjeljenske zajednice po uzoru na diskusiju  koju cetvrtog novembra organizujemo u Osnovnoj skoli „Drago Milovic“ u Tivtu.“ kazala je pomocnica ministra prosvjete i nauke Vesna Vucurovic.

„Nase istrazivanje pokazuje da mnogi gradjani Crne Gore nijesu infrmisani o pravima djece sa smetnjama u razvoju. Vjerujemo da je ucenje o tome od prvih godina zivota najbolji nacin da se podrzi dugorocna inkluzija djece sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori.“ kazala je sefica predstavnistva UNICEF-a Crne Gore Noala Skinner.

Prema istrazivanju o stavovima i ponasanju, koje je uz podrsku UNICEF-a sprovedeno na uzorku od 1,000 gradjana u Crnoj Gori tokom avgusta 2010, tek nešto više od svakog desetog građanina saopštava da zna mnogo o djeci sa smetnjama u razvoju, dok se ostali raspodjeljuju na jednak broj onih koji saopštavaju da ne znaju ništa ili vrlo malo (44%) i onih koji kazu da znaju ponešto (43%). Osobe koje znaju mnogo o ovoj djeci su i optimističnije u vezi sa mogućnostima njihove inkluzije u drustvo.

Za vise informacija kontaktirati:

Jelenu Perović, savjetnicu za komunikacije, UNICEF Crna Gora
Tel: +382 20 224 277 Ext. 3
Faks: +382 20 224 278
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org
Sajt: www.unicef.org/montenegro
Facebook stranica: http://www.facebook.com/pages/Unicef-Montenegro/105018479557274

 

 
Search:

 Email this article

unite for children