Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Govorimo o mogucnostima

“Govorimo o mogucnostima” – kampanja podizanja svijesti o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju Vlade Crne Gore, UNICEF-a, Evropske komisije, Udruzenja roditelja djece sa smetnjama u razvoju i drugih partnera od 1. septembra do 1. decembra 2010.

PODGORICA, 28. septembar, 2010. – Ministar prosvjete i nauke Slavoljub Stijepovic, ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanovic i zamjenica regionalnog direktora UNICEF-a za jugoistočnu Evropu i Zajednicu nezavisnih država Kirsi Madi, zajedno sa djackim parlamentom Osnovne skole “Savo Pejanovic” u Podgorici predstavice publikacije “Govorimo o mogucnostima” pripremljene od strane UNICEF-a, u saradnji sa djecom, kako bi se djeci objasnila prva konvencija o ljudskim pravima 21. vijeka – Konvencija o pravima osoba s invaliditetom. U utorak, 28. septembra,  od 9.15 do 10.00 sati, u skoli ce biti sjednica djackog parlamenta o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju na osnovu UNICEF-ovih publikacija “Govorimo o mogucnostima”. Jedan predstavnik djackog parlamenta pridruzice se uvazenim gostima iz Vlade i UNICEF-a  na pres konferenciji u skoli  u 10.00 sati kako bi predstavio zakljucke sa sjednice djackog parlamenta.

UNICEF je izdao dvije publikacije:  “Govorimo o mogucnostima. Objasnjenje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom” i “Govorimo o mogucnostima. Vodic za ucenje o Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom”. Autor teksta koji objasnjava UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom je Viktor Pineda, osnivac Viktor Pineda fondacije i delegat u Ad hoc komitetu koji je pripremao tekst ove Konvencije. Valeri Ker, ekspert za obrazovanje i smetnje u razvoju na Kolumbija univerzitetu, autorka je Vodica za ucenje o Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.

Uz pomoc velikog broja crteza i na jeziku razumljivom djeci, ove knjizice objasnjavaju sta je to UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i zbog cega je nastala. Pored sizea Konvencije, djeca ce u knjizicama naci sugestije za konkretne akcije koje mogu da preduzmu kako bi pomogla djeci sa smetnjama u razvoju da ostvare svoja prava. Publikacije “Govorimo o mogucnostima” imaju za cilj podizanje svijesti o znacaju inkluzivnog drustva od prvih godina osnovnoskolskog obrazovanja, kao i pruzanje podrske djeci i mladima sa i bez smetnji u razvoju da zastupaju inkluziju.

Do sada su ove knjizice prevedene i podijeljene djeci, mladim liderima, ucesnicima vrsnjackog obrazovanja, nastavnicima i profesionalcima koji rade sa djecom u mnogim zemljanja sirom svijeta. U okviru tromjesecne kampanje o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju “Govorimo o mogucnostima”, koju sprovodi Vlada Crne Gore, UNICEF, Evropska komisija, Udruzenja roditelja djece sa smetnjama u razvoju i drugi partneri, crnogorski prevod UNICEF-ovih publikacija bice predstavljen 28. septembra u Osnovnoj skoli “Savo Pejanovic”. Knjizice ce se podijeliti svim osnovim skolama i institucijama za djecu u Crnoj Gori kako bi se pruzila podrska nastavnicima i drugim profesionalcima koji rade sa djecom da podignu njihovu svijest o pravima djece sa smetnjama u razvoju, kao i da ih podrze u preduzimanju konkretnih akcija kako bi njihove skole i lokalne zajednice postale u potpunosti inkluzivne.

Prema istrazivanju o stavovima i ponasanju, koje je uz podrsku UNICEF-a sprovedeno na uzorku od 1,000 gradjana u Crnoj Gori tokom avgusta 2010, tek nešto više od svakog desetog građanina saopštava da zna mnogo o djeci sa smetnjama u razvoju, dok se ostali raspodeljuju na jednak broj onih koji saopštavaju da ne znaju ništa ili vrlo malo (44%) i onih koji kazu da znaju ponešto (43%). Osobe koje znaju mnogo o ovoj djeci su i optimističnije u vezi sa mogućnostima njihove inkluzije u drustvo.
  
Za dodatne informacije kontaktirati:

Jelenu Perović, savjetnicu za komunikacije
UNICEF Crna Gora
Tel: +382 20 224 277 lokal 3
Faks: +382 20 224 278
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org
Sajt: www.unicef.org/montenegro

 

 
Search:

 Email this article

unite for children