Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Govorimo o mogućnostima

Podgorica 10. septembar 2010 - U sljedeća tri mjeseca, lica djece sa smetnjama u razvoju ozariće Crnu Goru. Širom zemlje, bilbordi koji prikazuju djecu sa smetnjama u razvoju kao aktivne članove društva – kao sportiste, prijatelje, muzičare, igrače, studente, ćerke, sinove, braću i sestre, prenosiće poruku kojom podstiču promjenu stava i ponašanja prema djeci sa smetnjama u razvoju. Kroz ovu kampanju, građani Crne Gore pozvani su da prepoznaju potencijal, snagu, hrabrost i sposobnost djece sa smetnjama u razvoju.

TV spotovi i svjedočenja, kao i glavni dokumentarni film o deinstitucionalizaciji daće ljudski lik – lik djeteta – izazovu inkluzije djece sa smetnjama u razvoju. Posebni događaji i lokalne inicijative sa mladim ljudima, djecom školskog uzrasta, poslanicima u parlamentu i poznatim ličnostima imaju za cilj da podstaknu početne aktivnosti na transformisanju lokalnih zajednica tako da spremno prihvate djecu sa smetnjama u razvoju u svoje domove, zajednice i svoja srca, bez straha ili predrasuda. 

Kampanju, “Govorimo o mogućnostima” otvorili su Premijer Milo Đukanović, Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasador Leopold Maurer i Šefica predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Noala Skiner, 10. septembra 2010. godine. u osnovnoj školi koja implementira program inkluzivnog obrazovanja u Podgorici.

Lazar Dragojevi, dječak sa celebralnom paralizom, i Nađa Laušević, njegova drugarica iz razreda, govorili su o značaju rušenja mitova i barijera. Nikola Zekić, dječak koji ima smetnje sa vidom i koji pohađa Srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, očarao je publiku svirajući klavir na skupu posvećenom otvaranju ove kampanje.   

U prisustvu djece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja, članova specijalnog olimpijskog tima, Ministra rada i socijalnog staranja, Ministra prosvjete i Ministra zdravlja, predstavnika NVO, brojnih ambasadora, kao i zvaničnika UN-a, Evropske unije, OEBS-a i Savjeta Evrope, otvaranje kampanje je poslalo snažnu poruku solidarnosti koja stoji iza činjenice da djeca sa smetnjama u razvoju imaju ista prava i fundamentalne slobode kao i sva djeca i da je obaveza ne samo Vlade, već svakog pripadnika crnogorskog društva da podrži njihovu inkluziju i razvoj punog potencijala. 

Istraživanje koje je UNICEF sproveo u Crnoj Gori u avgustu 2010. godine pokazuje da svaki drugi građanin smatra da djeca sa smetnjama u razvoju treba da pohađaju specijalne obrazovne institucije i da je u njihovom najboljem interesu da žive u specijalnim institucijama umjesto da budu u porodičnom okruženju. Nasuprot tim stavovima, istraživanja sprovedena tokom poslednjih pedeset godina pokazala su da djeca u institucijama nemaju jednake šanse za razvoj kao ona u porodičnom okruženju. Smještanje djece u bilo koji tip institucije treba da bude poslednja moguća mjera koja se sprovodi na najkraći mogući vremenski rok.   

Istraživanje UNICEF-a, o znanju, stavovima i postupicma gradjana Crne Gore otkriva da:

 • Samo 42% građana prihvatilo bi da dijete sa smetnjama u razvoju ide u istu školu kao i njihovo.
 • 41% građana boji se da će inkluzivno obrazovanje negativno uticati na djecu.
 • Tek svakom petom građaninu ne bi smetalo da dijete sa smetnjama u razvoju bude najbolji prijatelj njegovom djetetu.

  Ponavljajući ključne poruke kampanje, Premijer Milo Đukanović se direktno obratio javnosti: “Želim da pozovem sve građane da podrže inkluziju djece sa smetnjama u razvoju. Ona imaju jednaka prava da u punoj mjeri razviju svoj potencijal, kao sva ostala djeca, i obaveza je svih nas da ih u tome podržimo. Zato, umjesto teškoća, uočimo njihovu kreativnost, umjesto predrasuda i prepreka, ohrabrimo druženje i prijateljstvo, umjesto sažalijevanja, podržimo ogromnu snagu i ljubav roditelja i porodica te djece.”.

  On je nastavio, “Sve su to naša djeca, djeca Crne Gore sa jednakim pravima i potencijalom da ravnopravno učestvuju u društvu.”. 

  Ambassador Leopold Maurer, Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori podvukao je da su “sva djeca u Crnoj Gori budući građani Evrope” i da “se diskriminacija djece sa smetnjama u razvoju ne može tolerisati”. Potvrđujući još jednom da ljudska prava predstavljaju suštinsku vrijednost Evropske unije, a za članstvo u njoj je i Crna Gora podnijela zahtjev, kao i da Sporazum o Evropskoj uniji zabranjuje svaku diskriminaciju po osnovu smetnji u razvoju, on je istakao važnu vezu između prava djece sa smetnjama u razvoju i deinstitucionalizacije.   

  Šefica predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Noala Skiner, pomenula je čitav niz uglednih ličnosti, poznatih po svojim sposobnostima, uključujući i Isaka Njutna, Stivena Hokinga, Betovena, Stivija Vondera, Andreu Boćelija, Brusa Vilisa, Džuliju Roberts, Pikasa, Vinstona Čerčila, Frenklina D. Ruzvelta, Luja Braja, Helen Keler, Aleksandra Grahama Bela i Tomasa Edisona, koji su mogli da odustanu u svojim naporima, jer su imali neku vrstu smetnji u razvoju. 

  Zasnivajući svoje obraćanje na Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i njenim ključnim principima o najboljem interesu djeteta i nediskriminaciji, ona je istakla da su jednakost i inkluzija od koristi za čitavo društvo.

  “Jedina smetnja u razvoju u životu jeste negativan stav”

  Skot Friman, američki šampion u umjetničkom klizanju i dobitnik zlatne olimpijske medalje, koji je takođe bio dijete sa smetnjama u razvoju, jednom je rekao “Jedina smetnja u životu je negativan stav”.  

  Pozitivan stav, to je suština. Kao što je rekao Čerčil, “Stav je mala stvar koja pravi velike razlike”.
   

   

   
  Search:

   Email this article

  unite for children