Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Entoni Lejk stupio na dužnost izvršnog direktora UNICEF-a

© UNICEF/NYHQ2010-0696/Markisz

NJUJORK, 1 maj 2010 - Entoni Lejk (Anthony Lake) započeo je mandat UNICEF-ovog šestog izvršnog direktora. Lejk ima 45 godina iskustva u javnom i medjunarodnom radu.

‘’Uzbuđen sam što sam postao dio UNICEF-a. Radujem se budućem radu sa izvanrednim osobljem i velikim brojem naših partnera na poboljšanju dječjih prava širom svijeta,’’ rekao je Lejk tokom prvog radnog dana.
 
Entoni Lejka imenovao je generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun nakon konsultacija sa UNICEF-ovim izvršnim odborom. Kada je 16. marta najavio imenovanje, generalni sekretar je istakao da g-din Lejk donosi ‘’bogato iskustvo duge i istaknute karijere u Vladi SAD-a.’’

G-din Lejk radio je sa liderima i kreatorima politike širom svijeta. Bio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost (1993 - 1997) tokom mandata predsjednika Bila Klintona, kao i direktor za planiranje politike u Stejt dipartmentu u Karterovoj administraciji (1977 - 1981). Za to vrijeme bavio se spoljnom politikom, nacionalnom bezbjednošću, humanitarnim i razvojnim pitanjima.
Tokom 2007-2008, bio je viši savjetnik za spoljnu politiku u predsjedničkoj kampanji Baraka Obame.

Posvećenost miru i bezbjednosti obelježili su njegovu karijeru

Po odlasku iz američke vlade 1997. bio je specijalni izaslanik predsjednika SAD-a na Haitiju, Etiopiji i Eritreji. Njegovim zalaganjem, za koje je 2000. dobio Semjuel Nelson Dru (Samuel Nelson Drew) nagradu koju dodjeljuje Bijela kuća, doprinio je postizanju Alžirskog sporazuma kojim je okončan rat između Etiopije i Eritreje. Takođe je imao vodeću ulogu u oblikovanju politike koja je dovela do mira u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Irskoj.

‘’Mir i bezbjednost su temelj svijeta po mjeri djece. Ratovi ne samo da ubijaju djecu - oni šire bolesti i uništavaju nadu za ekonomskim razvojem. I na kraju, pravi mir se ne može naći u komadu diplomatskog papira. Nalazi se u bezbjednom i zdravom životu djevojčica i dječaka. Ako im poboljšamo život danas, pomažemo im da naslijede bolje sjutra,’’ rekao je Lejk.

Entoni Lejk stekao je široko iskustvo u međunarodnom razvoju i dečijim pravima kroz rad sa nevladinim organizacijama koji traje četiri decenije. Za to vrijeme vodio je međunarodne volonterske servise, djelovao kao međunarodni savjetnik za Međunarodni komitet Crvenog krsta i bio član odbora Save the Children i Overseas Development Council-a.

Veliki je pristalica Milenijumske deklaracije i Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG). ‘’U srcu Milenijumskih razvojnih ciljeva nalazi se pružanje šanse djeci koja su najviše ugrožena da postignu svoj puni potencijal – bilo da je u pitanju poboljšanje zdravlja majki i djece, povećanje rodnog pariteta u obrazovanju ili iskorjenjivanje gladi. Predstoji nam jako puno urgentnih zadataka koji će nas dovesti do ciljeva MDG 2015 koje smo sebi postavili. Ja vjerujem da to možemo postići uz političko angažovanje, dobru strategiju, adekvatne investicije i angažovanje globalne zajednice,’’ rekao je Lejk.

Lejkove veze sa UNICEF-om su višegodišnjeg karaktera. Devet godina je bio dio odbora UNICEF-ovog Fonda za SAD, uključujući i poziciju predsjedavajućeg odbora u periodu od 2004. do 2007. Tokom njegovog mandata, UNICEF-ov Fond SAD-a doživio je značajan porast u finansiranju, a sprovedena je i tranzicija osoblja i misije.

Diplomirao je na Harvard koledžu i Prinston univerzitetu, a doktorirao na Vudro Vilson Školi za državne i međunarodne poslove. Neposredno pred imenovanje u UNICEF-u, Entoni Lejk je bio istaknuti profesor na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu. Njegova snažna posvećenost obrazovanju ogleda se u njegovim nekadašnjim članstvima u upravnim odborima nekoliko američkih akademskih institucija, uključujući i Mount Holioke koledž.

Entoni Lejk je oženjen, ima troje djece i petoro unučadi.

O UNICEF-u:

Unicef je prisutan u više od 150 zemalja i teritorija kako bi pomogao djeci da žive i razvijaju se od ranog djetinjstva do adolescencije. Kao najveći svjetski snadbjevač vakcinama za zemlje u razvoju, UNICEF podržava zdravlje djece i pravilnu ishranu, zdravu vodu i sanitaciju, kvalitetno osnovno obrazovanje za sve dječake i djevojčice i zaštitu djece od nasilja, eksploatacije i AIDS-a. UNICEF se u cjelosti finansira od privatnih donacija pojedinaca, preduzeća, fondacija i vlada. Z više informacija o UNICEF-u i njegovom radu posjetite: www.unicef.org

Za dodatne informacije:

Christopher de Bono, UNICEF Media, New York, + 1 212 303 7984, cdebono@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children