Campaigns

Campaigns

Media literacy (2018)

End Violence (2017)

End Violence Online (2016)

Preschool for All (2015-2016)

Every child needs a family (2013-2014)

It's about ability (2010-2013)

The Early Years - An Opportunity of a Life Time campaign (2009)

 

Putujuće pozorište „Svi u vrtić“ poziva djecu na sjeveru da idu u vrtić

PLJEVLJA, ŽABLJAK, 26. maj 2016. – U okviru druge faze kampanje "Svi u vrtić", djeca iz Pljevalja i Žabljaka imali su priliku da pogledaju predstavu putujućeg pozorišta koju su izveli studenti Fakulteta dramskih umjetnosti i poznati crnogorski glumci - Branka Stanić, Slavko Kalezić, Katarina Krek, Kristina Stevović, Karmen Bardak, Filip Đuretić i Maja Stojanović.


Poznata crnogorska glumica Branka Stanić tokom performansa Putujućeg pozorišta Svi u vrtić na Žabljaku - UNICEF Montenegro 2016 / Dusko Miljanic

Autorski projekat koji potpisuje profesorica Sanja Garić prikazuje prvi dan u vrtiću i sve čarolije koje druženje sa vršnjacima donosi.

„Djeca reaguju izvanredno – sa nama plešu, pjevaju i razgovaraju, sve vrijeme, tokom performansa. Na kraju, svi zajedno dolazimo do vrtića na otvorenom i igramo se. Atmosfera je sjajna, sve je veselo i razigrano i vjerujem da će ih ova naša igra podstaći da se upišu u vrtić“, ističe Garić.

Poznata crnogorska glumica Branka Stanić, kaže da joj je drago da se „nešto lijepo što smo zajedničkim snagama pokrenuli nastavlja i ove godine“.


Poznate crnogorske glumice Kristina Stevović i Branka Stanić tokom performansa Putujućeg pozorišta Svi u vrtić u Pljevljima - UNICEF Montenegro 2016 / Dusko Miljanic

„Moja djeca idu u vrtić i subotom i nedeljom plaču, jer im je dosadno. Kod kuće nikada ne može da bude vrtić koliko god da se ja trudim. Oni tamo uče mnogo toga, unapređuju kreativnost i maštu. Zato apelujem i pozivam sve roditelje da im daju tu šansu, da im ne uskraćuju tu ljubav i maštu koju dobijaju u vrtiću. Mi nemamo pravo da im to uskratimo“, ističe Stanić.

Vrtić na otvorenom koji su, nakon performansa Putujućeg pozorišta, organizovali lokalni vrtići u saradnji sa NVO “Pedagoški centar” i Odsjekom za predškolsko obrazovanje Filozofskog fakulteta, okupio je mnogobrojnu djecu i roditelje u centru Pljevalja i Žabljaka.

„U kombinaciji sa različitim materijalima za različite oblasti podsticanja dječjeg razvoja, razvili smo program prilagođen radu na otvorenom kako bi djeca imala priliku da uče kroz igru. Sigurni smo da će, na ovaj način, roditelji dobiti širu sliku rada u vrtiću, a djeca poželjeti da svakodnevno borave u njemu“, ističe mr Marijana Blečić, koordinatorka NVO Pedagoški centar.


Djeca se igraju u vrtiću na otvorenom u centru Žabljaka
- UNICEF Montenegro 2016 / Dusko Miljanic

Podaci o upisu djece u predškolsko obrazovanje u Crnoj Gori pokazuju da je stopa upisa najniža na sjeveru zemlje, regionu u kojem postojeći vrtići imaju kapaciteta da prime još djece. Iz tog razloga, ove godine, UNICEF i Ministarstvo prosvjete sa partnerima sprovode kampanju „Svi u vrtić“ u Kolašinu, Mojkovcu, Šavniku, Žabljaku, Plužinama i Pljevljima.

Abela Popović, direktorica vrtića „Eko bajka“ u Pljevljima i Žabljaku, kaže da joj je drago što je taj grad odabran da bude dio kampanje „Svi u vrtić“ ove godine.

„Nadam se da će poruke ove kampanje doprijeti do roditelja iz ruralnih područja i da će se i ta djeca uključiti u predškolsko obrazovanje“, ističe Popović.


Djeca se igraju u vrtiću na otvorenom u centru Pljevalja - UNICEF Montenegro 2016 / Dusko Miljanic

Ključni nalazi istraživanja sprovedenog u martu sa roditeljima djece od 3 do 5 godina koja ne idu u vrtić, a žive u ovim opštinama, pokazuju da skoro polovina roditelja nije dovoljno informisana o radu predškolskih ustanova.

Takođe, svaki peti roditelj misli da je primarna uloga vrtića da čuva djecu i pruži pomoć zaposlenim roditeljima, te ne prepoznaje ključni značaj predškolskog obrazovanja za rani razvoj i učenje vještina koje dijete ne stiče kod kuće.

Kampanja „Svi u vrtić“ dio je širih nastojanja Crne Gore da, uz podršku UNICEF-a, do 2020.godine, dostigne 100-procentni obuhvat predškolskim obrazovanjem djece od 3 do 6 godina.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children