Campaigns

Campaigns

Media literacy (2018)

End Violence (2017)

End Violence Online (2016)

Preschool for All (2015-2016)

Every child needs a family (2013-2014)

It's about ability (2010-2013)

The Early Years - An Opportunity of a Life Time campaign (2009)

 

Balerine promovišu predškolsko obrazovanje na sjeveru Crne Gore

ROŽAJE/BIJELO POLJE, 15. jun 2015. – Rožaje i Bijelo Polje ponovo su bili su domaćini umjetničkih i obrazovnih događaja u cilju povećanja interesovanja djece i roditelja za upis u vrtić i promovisanja predškolskih ustanova kao najboljeg obrazovnog okruženja za djecu od 3 do 6 godina.

Predstava baletske trupe Umjetničke škole "Vasa Pavić", autorski projekat nastavnice baleta Viktorije Strugar, iznenadila je mališane na sjeveru.

Viktorija smatra da je kampanja veoma uspješna. "Prema reakciji djece, mogli ste i sami da vidite koliko su bili radosni i koliko su interaktivno učestvovali u našem programu, pretpostavljam da je samim tim ova kampanja uspjela. Naš je cilj da pospješimo djecu da se upisuju u vrtiće, da pokažemo koliko je to bitno. Naš program smo izveli u dva dijela. U prvom dijelu smo pokazali klasičnu igru i tehničku preciznost, a u drugom dijelu smo namjerno htjeli da se približimo djeci kroz kratak pregled bajki koje su svima poznate i na koje su prilično reagovala djeca."

"Naravno da nam je drago da smo igrali za ovu djecu, mislim da su shvatili poruku i oni i stariji, koliko je važno da djeca u ovom uzrastu idu u vrtić i da nauče neke osnovne stvari. Prije svega o društvu i o komunikaciji, prijateljstvu", rekla je Jana Kilibarda, balerina.

Njena koleginica balerina, Maša Vušanović, ističe da je za sve njih ovo jedno veliko iskustvo. "Nešto ovako do sada nijesmo radili, nijesmo bili u nekom ovakvom projektu. Jako smo zadovoljni kako je sve proteklo."

Andrea Siništaj, još jedna balerina Umjetničke škole "Vasa Pavić“ uživa da nastupa za bilo koju publiku, ali prije svega za djecu. "Kad vidimo njihove osmjehe, kako im je drago, kako oni uživaju u svemu ovome. Znaju ove bajke, dosta su prepoznatljive. Mi smo pokušali da im na što bolji način prenesemo i mislim da su shvatili o čemu se radi."

Poslije plesa sa junacima iz svojih omiljenih bajki, djeca iz Bijelog Polja i Rožaja su se igrala u vrtiću na otvorenom, organizovanom od strane NVO „Pedagoškog centra“ i Odsjeka za predškolsko obrazovanje Filozofskog fakulteta.

"Najviše mi se svidio Petar Pan. Zato što volim tu priču Petar Pan i imam tu knjigu kod kuće. Ima gusar koji napada Petra Pana, i tu je Zvončica koja uvijek porazi gusara i ona ga baci u more. I kad ga baci u more krokodili ga izgrizu. Ja sam tu priču naučila u vrtiću."

"Meni se najviše sviđa Aladin i čarobna lampa. I princeze su mi se dopale."

"Prepoznala sam Petra Pana, Snežanu i sedam patuljaka. Snežanu je htjela da ubije kraljica, da ona bude ljepša od Snežane. Onda joj je lovac rekao da pobjegne u šumu. Ona je pobjegla sa životinjama. Imala je kuća u toj šumi u kojoj su živjeli sedam patuljaka. Vjenčala se sa princom na kraju. Ja sam tu bajku naučila u vrtiću."

"Jednog dana je Crvenkapa išla kod bake da joj ponese kolače. Tada je naišao vuk. Ona se krila i vuk je preplašio. Ja sam to naučio u vrtiću."

"Najviše mi se svidjelo na predstavi kad je igrala Snežana. Baš joj je bila lijepa haljina."

Najnoviji podaci pokazuju da je stopa upisa najniža na sjeveru Crne Gore, u regionu u kojem postojeći vrtići imaju kapaciteta da prime još djece. Iz tog razloga, UNICEF je pokrenuo kampanju „Svi u vrtić!“ u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici, kako bi se povećalo interesovanje djece i roditelja za vrtić.

Milanka Rakočević, vaspitačica iz Bijelog Polja, je veoma zadovoljna kampanjom. "Nešto odavno bolje nismo imali za naš grad, kao i za sjever uopšte. Nezavisno od uzrasta, sva djeca od 1 do 6 godina, treba da pohađaju vrtić. Mislim da to nije skupo."

Još jedna vaspitačica iz Bijelog polja, Marina Knežević, smatra da je ova kampanja veoma bitna. "Mislim da ona može mnogo, mnogo da utiče na to da se što veći broj djece upiše u vrtiće i da ga redovno pohađa, jer je vrtić jako bitan za svu djecu. Ako ne mogu od samog početka, od druge godine i jaslica da idu u vrtić, jako je bitna barem jedna godina prije škole da djeca borave u vrtiću nekoliko sati. To utiče ne samo na formiranje ličnosti i navika uopšte, to je totalna priprema djeteta za školu", naglasila je Knežević.

Strateški cilj crnogorskog obrazovnog sistema je uključivanje sve djece uzrasta od 3 do 6 godina u neki vid predškolskog programa do 2020. godine. Osim na povećanju stope upisa djece u predškolsko obrazovanje, Crna Gora će u budućnosti raditi i na poboljšanju kvaliteta obrazovanja jer naučna istraživanja širom svijeta pokazuju da kvalitetno predškolsko obrazovanje vodi ka boljem uspjehu u školi, pravilnom razvoju djece, kao i smanjenju stope nezaposlenosti.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children