Campaigns

Campaigns

Media literacy (2018)

End Violence (2017)

End Violence Online (2016)

Preschool for All (2015-2016)

Every child needs a family (2013-2014)

It's about ability (2010-2013)

The Early Years - An Opportunity of a Life Time campaign (2009)

 

Balerine promovišu predškolsko obrazovanje na sjeveru Crne Gore

BERANE/ANDRIJEVICA, 15. Maj 2015 - Berane i Andrijevica, kao gradovi na sjeveru države sa jednom od najnižih stopa upisa djece u predškolske ustanove, bili su domaćini umjetničkih i obrazovnih događaja za djecu i roditelje sa ciljem da se promoviše vritić kao najbolje obrazovno okruženje za djecu od 3 do 6 godina.


UNICEF Montenegro / 2015

Vrtić na otvorenom organizovan u pješačkim zonama tim gradovima, okupio je veliki broj djece i roditelja koji su se upoznali sa učenjem kroz igru sa vršnjacima, koje je karakteristično za predškolsko obrazovanje.

"Šaljem je prvenstveno zbog socijalizacije, jer u našem komsiluku pretežno su stariji ljudi, nema puno djece da se igra, da se socijalizuje, da nauči da dijeli stvari. Ali dosta se promjenila, jer vidim da već slaže svoje stvari, kupi igračke, umije da sjedi za stolom dok jede", kazala je majka Ivana Stojanović.

Istraživanje sprovedeno sa roditeljima djece od 3 do 6 godina koja ne idu u vrtić, a žive na sjeveru Crne Gore, pokazuju da svaki peti roditelj misli da je primarna uloga vrtića da čuva djecu i pruži pomoć zaposlenim roditeljima, te ne prepoznaje ključni značaj predškolskog obrazovanja za rani razvoj i učenje vještina koje dijete ne uči kod kuće.

Direktor vrtića u Beranama, Jovan Komatina, vjeruje da ima jedan procenat roditelja koji bukvalno nijesu svjesni šta se radi u vrtiću.


UNICEF Montenegro / 2015

"Mnogi od njih smatraju da se tamo samo čuvaju djeca, bukvalno. Da su djeca samo fizički zaštićena od povreda i da se ne radi. I učitelji se bore za djecu koja su išla u vrtić da im budu u učionici, jer su mnogo spremnija od one koja nijesu pohađala vrtić", kazao je Komatina.

Ana Praščević, majka predškolarca, kaže da pohađanje vrtića znači puno. "Imam sina koji sad kreće u prvi razred i mislim da ima dosta dobru potporu za prvi razred. Dosta toga su naučili," ona je dodala.

Zabavljajući se na obrazovnim radionicama koje je organizovala NVO „Pedagoški centar“ i Odsjek za predškolsko obrazovanje Filozofskog fakulteta, ali i plešući sa balerinama Umjetničke škole "Vasa Pavić", mališani su ispričali zašto vole da idu u vrtić i šta su sve tamo načili.  

Neki su njih naučili da crtaju, bojaju i slažu kockice, a neki su u vrtiću upoznali svog najboljeg druga ili drugaricu.

Događaji u Beranama i Andrijevici dio su kampanje "Svi u vrtić!", koju su u martu pokrenuli UNICEF i Ministarstvo prosvjete sa ciljem podizanja stope upisa u predškolsko obrazovanje na sjeveru Crne Gore.

Kampanja poručuje da predškolsko obrazovanje igra ključnu ulogu u razvoju djeteta, kao i da ima značajne pozitivne socio-ekonomske efekte na cjelokupno društvo, zbog čega se smatra jednom od najisplativijih investicija za unaprijeđenje života pojedinca, ali i društva u cjelini.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children