Activities

Overview

Every child needs a family

It's about ability

 

Sastanci šefa predstavništva UNICEF-a sa predstavnicima vjerskih zajednica radi promocije hraniteljstva u Crnoj Gor

PODGORICA, 25. NOVEMBAR 2013. – U okviru kampanje “Svako dijete treba porodicu”, šef predstavništva UNICEF-a Crne Gore Bendžamin Perks sastaće se sa predstavnicima vjerskih zajednica ove nedjelje kako bi se povećala podrška hraniteljstvu u Crnoj Gori.

Perks je već razgovarao sa predsjednikom Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jašom Alfandarijem, a danas će se sastati sa barskim nadbiskupom Zefom Gašijem.

Sjutra će razgovarati sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem, kao i sa mitropolitom Crnogorske pravoslavne crkve Mihailom.

U četvrtak, 28. novembra, Perks će se sastati sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

“Vjerski lideri su uticajne figure širom svijeta. Iz tog razloga, odlučili smo da ih pozovemo da se pridruže ovoj kampanji koja promoviše pravo svakog djeteta da živi u bezbjednom i toplom porodičnom okruženju. Uz njihovu podršku, naš cilj je da povećamo broj hranitelja u zemlji i smanjimo broj djece koja odrastaju u institucijama,” ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

Nedavno istraživanje UNICEF-a pokazuje da 58% građana u Crnoj Gori smatra da je smještanje djece u instituciju dobro rješenje za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja.   

Međutim, najbolja svjetska istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju.

Zbog toga su u septembru 2013, Vlada Crne Gore, UNICEF i Delegacija Evropske unije pokrenuli kampanju “Svako dijete treba porodicu” koja poziva građane da otvore svoja srca i domove za djecu kojoj je potrebno toplo porodično okruženje.

Za više informacija kontaktirati:

Jelenu Perović
Savjetnicu za komunikacije UNICEF-a u Crnoj Gori
Tel: +382 20 224 277 Ext. 3
Mobilni: +382 69 225 315
Fax: +382 20 224 278
Email: jperovic@unicef.org
Sajt: www.unicef.org/montenegro
Fejsbuk stranica: https://www.facebook.com/unicefmontenegro

 

 
Search:

 Email this article

unite for children