Activities

Overview

Every child needs a family

It's about ability

 

Britanski glumac Nikolas Lindhrst promoviše hraniteljstvo u Crnoj Gori

PODGORICA, 14-15 OKTOBAR, 2013. – Poznati britanski glumac Nikolas Lindhrst pridružio se UNICEF-u u Crnoj Gori kako bi podržao kampanju “Svako dijete treba porodicu”. Glumac je veoma popularan po svojoj ulozi Rodnija Trotera u komediji BBC televizije “Mućke”. TV zvijezda je postala prijatelj kampanje “Svako dijete treba porodicu” koju je pokrenula Vlada Crne Gore i UNICEF, uz podršku Evropske unije, sa ciljem pronalaženja hranitelja i sprječavanja smještanja djece u institucije u Crnoj Gori.


"Hraniteljstvo je najbolje rješenje za dijete koje ne može da odrasta sa biološkim roditeljima. Vidio sam kako hranitelji pružaju podršku, brinu, vole i pozitivno utiču na ovu djecu", rekao je poznati glumac Nikolas Lindhrst tokom dvodnevne posjete Crnoj Gori.

Centralna i Istočna Evropa spadaju u grupu zemalja sa najvećim procentom djece u institucijama u svijetu. Nedavno su vlade zemalja u regionu potpisale sporazum o sprječavanju smještanja u institucije djece mlađe od tri godine.

Tokom svoje dvodnevne posjete, gospodin Lindhrst sreo se sa hraniteljima i djecom sa i bez smetnji u razvoju. Takođe, učestvovao je na događaju promocije hraniteljstva u najstarijem pozorištu u Crnoj Gori zajedno sa djecom, predstavnicima Vlade i UNICEF-a. Lindhrst je ovom prilikom posjetio i inkluzivnu školu i razgovarao sa studentima fakulteta dramskih umjetnosti. Takođe, govorio je na događajima „Otvorenih vrata“ centara za socijalni rad u Podgorici i Cetinju, gdje su svi zainteresovani građani i potencijalni hranitelji mogli dobiti detaljne informacije o hraniteljstvu.

Ukoliko moje prisustvo može spriječiti da jedno dijete bude smješteno u instituciju ili ukoliko može podstaći makar jednog hranitelja da kaže “Da, uzećemo jedno dijeteiliUzećemo dvoje djeceonda sam ja svoj posao završio”, istakao je Lindhrst. On je mišljenja da ova kampanja pomaže Crnoj Gori da „vodi na putu pronalaženja alternativa institucijama u koje se smještaju djeca. Mislim da je vrijeme da razmislimo ponovo o toj ideji i mislim da građani Crne Gore predvode u tom pravcu“.


Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, kojeg su građani pitali o TV seriji „Mućke“ od kada je prije dvije godine došao u Crnu Goru i čija je ideja bila da pozove Nikolasa Lindhrsta, istakao je razloge koji stoje iza ove kampanje. „Najznačajnija odluka koju Vlada može da donese, a koja ima najveći uticaj na ljudska prava i dobrobit ljudi, jeste odluka o brizi za dijete koje je bez roditeljskog staranja. Istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju. Prevencija napuštanja djeteta na prvom mjestu, kao i promocija hraniteljstva kao glavna alternativa, predstavljaju mnogo bolje opcije“.

Ovom prilikom, profesor Kevin Braun, šef katedre za forenzičku psihologiju i dječije zdravlje na Univerzitetu u Notingemu, predstavio je naučne dokaze o štetnom uticaju smještanja djece u institucije, kao i naučne dokaze o dobrobitima hraniteljstva po razvoj djece.

Najvažnija stvar u ranom djetinjstvu je odnos jedan-na-jedan između djeteta i odrasle osobe koja ulaže svoje vrijeme i energiju u interakciju i učenje socijalnih vještina neophodnih za cijeli život”, naglasio je profesor Braun. On je objasnio kako napuštanje djeteta može biti spriječeno pružanjem podrške roditeljima počev od domova zdravlja i porodilišta. Za djecu koja ne mogu da odrastaju sa svojom biološkom porodicom neophodno je obezbijediti neko drugo porodično okruženje.

Iz ovog razloga, prema ministru rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića, zbrinjavanje svakog djeteta u bezbjedno porodično okruženje osnovni je cilj tekuće reforme sistema dječje zaštite u Crnoj Gori. „Ova kampanja je samo jedan dio onoga što će zajedno UNICEF i Vlada Crne Gore raditi u narednom periodu ka promociji hraniteljstva“, rekao je ministar Bošković.

Hraniteljica Mija Kovačević je na događaju u Cetinjskom pozorištu govorila o svom iskustvu i pozvala građane da posjete djecu koja su smještena u institucije: „Mislim da treba da idu u dom, da sve to vide i da zamisle da je to njihovo dijete. Ja sam to uradila, i tada i tog trenutka sam odlučila da budem hranitelj“.

Gospodin Lindhrst obratio se građanima Crne Gore: “Želim da pozovem građane Crne Gore da saznaju više o hraniteljstvu i da se prijave da postanu hranitelji kako bi svako dijete moglo da raste u porodici i dostigne svoj puni potencijal”. Njegove riječi prenijeli su svi nacionalni i lokalni mediji, kao i stotine njegovih obožavalaca koji su se svakodnevno pojavljivali na događajima kako bi ga pozdravili i slikali se s njim.

KampanjaSvako dijete treba porodicusprovodi se u okviru projektaReforma sistema socijalne i dječje zaštite: unapređenje socijalne inkluzijekojeg sprovodi Vlada Crne Gore, uz tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku Evropske unije.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children