„Cea mai eficientă măsură de conștientizare a necesității imunizării este încrederea părinților că fac un lucru corect pentru copii lor”

 

Coordonatoarea de Programe de Sănătate a Copiilor şi Adolescenților la UNICEF Moldova, Angela Capcelea,  invitata emisiunii matinale de la Radio Europa Liberă.

În perioada 24-30 aprilie, în Republica Moldova este marcată Săptămână Europeană a Imunizărilor. Cu această ocazie, Coordonatoarea de Programe de Sănătate a Copiilor şi Adolescenților la UNICEF Moldova, Angela Capcelea, a vorbit cu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă despre gradul de conștientizare a beneficiilor vaccinării și cum pot fi convinși despre beneficii cei care văd în vaccinuri un pericol pentru sănătatea copiilor lor.

Cea mai eficientă măsură este încrederea părinților că fac un lucru corect pentru copiii lor. Din păcate, nivelul de vaccinare în Republica Moldova, în ultimii 15 ani, scade foarte mult. De aceea, cred că guvernul își pune întrebarea cum să ridice nivelul vaccinării. Una dintre măsuri este de a indica necesitatea vaccinării copiilor care merg la școală. Deci, este o măsură care de fapt vine ca o informare suplimentară a părinților, pe lângă consecințele grave la care pot duce nevaccinarea copilului” a spus Angela Capcelea, Coordonatoarea de Programe de Sănătate a Copiilor şi Adolescenților la UNICEF-Moldova

Întrebată fiind despre calitatea vaccinurilor care ajung în Republica Moldova dar și despre inofensivitatea acestora, Angela Capcelea a precizat:

„Sunt foarte corecte aceste întrebări, ele trebuie puse iar medicii trebuie să aibă răspunsuri. În prezent UNICEF a reânceput un ciclu de instruire în vederea noilor dovezi științifice, care au apărut în literatură și nu este vorba doar de dovezile științifice, dar și de modalitățile de comunicare cu populația. Sperăm că aceste instruiri și aceste modele de învățare și comunicare vor prinde bine medicilor.”

Amintim că prin imunizare, anual sun prevenite în jur de 2-3 milioane de decese la nivel global. În Republica Moldova, ca urmare a vaccinării, au fost atinse succese în prevenirea a 12 boli transmisibile precum tuberculoza, poliomielita, difteria și tetanosul.

 

 

Español Français