Profesorii Gimnaziului din Ciorești instruiți după modelul educației centrate pe copil

 

©UNICEF/Moldova/2012Tatăl meu muncește în Anglia, pe șantier. El nu are studii. Eu însă vreau să învăț și să am o profesie. Am frecventat anterior școala din Vulcănești. La Ciorești însă îmi place mai mult, deoarece învăț lucruri noi. Cel mai mult îmi place matematica. Directoarea gimnaziului mă ajută la teme, astfel încât să îi pot ajunge din urmă pe ceilalți copii. Emanuil Stoica, elev la gimnaziul ”Valeriu Dumbravă” din Ciorești

Un model de instruire bazat pe conceptul educației centrate pe copil a fost prezentat profesorilor gimnaziului ”Valeriu Dumbravă” din Ciorești, Nisporeni în cadrul proiectului “Promovarea participării sporite a copiilor romi în educație” implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA cu suportul UNICEF Moldova. Astfel, 32 de profesori au obținut abilități de predare centrate pe nevoile de dezvoltare ale copilului.

Mă numesc Bianca Gligor și îmi place matematica”. Așa începe o lecție în care sensul educației trece de la obiective de învățare la competențe de învățare, iar accentul este pus pe elev și pe necesitățile individuale ale acestuia. Așezați în cerc, un cadru impropriu școlilor din Republica Moldova, elevii sunt încurajați să spună ce gândesc și să respecte opinia celor din jur.

 

 ©UNICEF/Moldova/2012 Mi-ar plăcea ca toate lecțiile să se desfășoare în această cheie. Am participat la lecțiile petrecute de experți si cred ca este un lucru bun. Faptul că nu am stat în bancă, dar am fost  aranjați in cerc ne-a încurajat să comunicam mai deschis, să ascultăm si părerile altora, dar nu să râdem de ele, cum făceam deobicei”. Bianca Gligor, elevă în clasa a 8-a la Gimnaziul ”Valeriu Dumbravă” din Ciorești

Nu doar elevii au simțit diferența. În cadrul proiectului “Promovarea participării sporite a copiilor romi în educație” implementat cu suportul UNICEF Moldova, profesorii au învățat să organizeze ativități care să scoată în prim plan individualitatea fiecărui copil.

Lidia Gulică este profesoară de biologie la gimnaziul din Ciorești și cel din Vulcănești. Ea spune că a încercat în repetate rânduri să diversifice metoda de predare astfel încât copiii să vină entuziasmați la lecție, iar instruirea organízată de experții Centrului DACIA au ajutat-o să înteleagă direcția în care trebuie să meargă.

Unele tehnici prezentate la instruiri le cunoșteam și aplicam. Altele nu, din lipsă de inventar tehnic. Am văzut însă că nimic nu este mai eficient în învățare decât jocul. Am încercat să aplic metoda nouă la lecțiile de biologie. Am fost surprinsă să îmi văd elevii atât de receptivi și implicați în discuții. Astfel am putut să le analizez mai bine comportamentul și să îmi dau seama de nevoile lor. Ba mai mult ca atât, dacă până nu demult, mergeam prin sat și aduceam copiii la școala, odată cu noile metode de predare a lecțiilor, copiii romi din Vulcănești vin singuri la școală, și asta ne bucură. Înseamnă că le-am stârnit interesul” a subliniat Lidia Gulică.

 

©UNICEF/Moldova/2012 Lidia Gulică în cancelaria gimnaziului din Ciorești. Împreună cu câțiva copii de etnie romă aceasta a participat la o lecție organizată de Centrul DACIA.

Potrivit Vioricăi Adăscăliță, expertă în psihologia copilului, metodele noi de predare au arătat cadrelor didactice cum pot fi formate competențele sociale și intelectuale ale copilului, lucru spre care tinde actualul sistem de învățământ.

I-am îndemnat să caute modalități de valorificare a cunoștințelor acumulate la alte obiecte și în cadrul lecțiilor predate de ei. Profesorii au primit diferit noile tehnici de predare. Obișnuiți cu metodele clasice de instruire, până și așezarea în cerc a copiilor la lecții a părut stranie pentru ei. Am încercat să le explicăm că astfel copiii devin mai deschiși spre comunicare și spre furnizare de idei. Mai mult ca atât, schimbându-și tehnica de predare, profesorii au descoperit potențial de învățare la copiii pe care îi considerau neputincioși. Nu trebuiau decât să își schimbe activitatea și să îi descopere” a precizat Viorica Adăscăliță.

 

Menționăm că, în cadrul proiectului, peste 70 de copii din satul Vulcănești și Ciorești, beneficiază de asistență specială în recuperarea programului educațional și în pregătirea temelor pentru acasă, copiii fiind și alimentați suplimentar în cadrul instituțiilor de învățământ. Ca rezultat, Proiectul “Promovarea participării sporite a copiilor romi în educație” are drept scop  sporirea participării copiilor de etnie romă în educație de calitate, astfel încât aceștia să fie capabili să rămână în școală și să continue următoarea etapă a educației înregistrând rezultate bune.

 

©UNICEF/Moldova/2012 Elevii din clasa a VIII-a de la Gimnazul ”Valeriu Dumbravă” din Ciorești discută pe marginea unui film proiectat în timpul lecției. 

 

 

Español Français