Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Doar în 15 țări din lume există 3 politici esențiale pentru a sprijini familiile cu copii cu vârsta sub 5 ani


 

Conform noului raport în jur de 85 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani locuiesc în 32 țări ce nu oferă familiilor 2 ani de educație pre-școlară gratuită; pauze de alăptare plătite noilor mămici pentru primele șase luni și concediu parental plătit – 3 politici esențiale pentru a srpijini dezvoltarea timpurie a copilului

NEW YORK, 21 Septembrie 2017 –  Doar în 15 țări din lume există 3 politici naționale de bază care garantează părinților timpul și resursele necesare pentru a asigura o dezvlotare timpurie sănătoasă creierului copilului, potrivit unui nou raport UNICEF. Mai mult decât atât, în 32 din țări cercetate în care cresc 1 din 8 copii cu vârsta sub 5 ani – nu există nici una dintre aceste politici.

Conform raportului, Momentele timpurii contează pentru fiecare copil, 2 ani de educație pre-școlară gratuită, pauze de alăptare plătite în primele șase luni din viața copilului și concediu parental plătit: 6 luni pentru cel maternal și 4 săptămâni pentru cel paternal sunt esențiale pentru dezvoltarea timpurie optimă a copilului. Aceste politici ajută părinții să își protejeze copiii, să le ofere o nutriție mai bună, să asigure experiențe de joacă și învățare în cea mai importantă etapă de dezvoltare – primii ani de viață, când creierul copilului crește cu o rată fără precedent.

Raportul menționează că Cuba, Franța, Portugalia, Federația Rusă și Suedia sunt printre țările care garantează cele 3 politici. Cu toate acestea, 85 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani cresc în 32 de țări în care nu există cel puțin una din cele 3 politici esențiale. Surprinzător, 40% dintre acești copii locuiesc in doar 2 țări – Bangladesh și Statele Unite.

“Care este cel mai important lucru pe care îl au copiii? Este creierul. Dar noi nu îi acordăm aceeași atenție și grijă pe care o acordăm corpului – îndeosebi în copilăria timpurie, atunci când, potrivit datelor științifice, creierul și viitorul copilului sunt modelate intens,” a spus Anthony Lake, Directorul Executiv UNICEF. ”Trebuie să întreprindem mai mult pentru a oferi părinților și îngrijitorilor tot de ce au nevoie în această perioadă critică în dezvoltarea creierului.”

Raportul evidențiază că milione de copii cu vârsta sub 5 ani își petrec anii formatori în medii nesigure și nestimulative:

·            Aproximativ 75 de milioane de copii sub cinci ani locuiesc în zone afectate de conflict, crescând riscul stresului toxic, care poate inhiba conexiunile celulelor creierului în copilăria timpurie;

·            La nivel global, alimentația necorespunzătoare, mediile nesănătoase și bolile au lăsat 155 de milioane de copii sub cinci ani cu rețineri în creștere, ceea ce împiedică creierul și corpul lor să își atingă potențialul de dezvoltare;

·            Un sfert din toți copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani din 64 de țări nu participă la activități esențiale pentru dezvoltarea creierului, cum ar fi jocul, cititul și cântatul;

·            Aproximativ 300 de milioane de copii din lume trăiesc în zone cu aer toxic, care poate dăuna creierului copiilor în curs de dezvoltare, conform noilor studii.

Neputința de a proteja și de a oferi celor mai defavorizați copii oportunități de dezvoltare timpurie subminează potențiala creștere a societăților și a economiilor, avertizează raportul citând un studiu care a relevat faptul că copiii din gospodăriile sărace care se confruntă cu jocul și învățarea timpurie de la o vârstă fragedă au avut, atunci când au devenit adulți, venituri cu 25% mai mari, decât cei care nu au beneficiat de asemenea activități.

"Dacă nu vom investi acum în cei mai vulnerabili copii și familii, vom continua să perpetuăm ciclurile intergeneraționale de dezavantaj și inegalitate. Viața după viată, oportunitatea ratată după oportunitate ratată, noi creștem diviziunea dintre ce ce au și cei ce nu au și subminăm rezistența și stabilitatea noastră pe termen lung ", a spus Anthony Lake.

În medie, guvernele din întreaga lume cheltuie mai puțin de 2% din bugetele lor de educație pentru programe de dezvoltare timpurie ale copiilor. Totuși, raportul subliniază că investițiile în primii ani de viață înseamnă câștiguri economice semnificative în viitor. Fiecare dolar investit în programe care susțin alăptarea generează 35 dolari în schimb; iar fiecare dolar investit în îngrijirea și educația timpurie pentru copiii cei mai defavorizați poate obține un randament de până la 17 dolari.

Raportul solicită guvernelor și sectorului privat să elaboreze politici naționale de bază care să sprijine dezvoltarea timpurie a copiilor, inclusiv prin:

·         Extinderea serviciilor de dezvoltare timpurie în case, școli, comunități și clinici de sănătate - prioritizarea copiilor celor mai vulnerabili;

·         Susținerea politicilor favorabile familiei, inclusiv doi ani de educație preșcolară gratuită, concediu parental plătit și pauze de alăptare plătite;

·         Acordarea timpului și resurselor necesare părinților care lucrează pentru a sprijini dezvoltarea timpurie a copiilor lor;

·         Colectarea și dezagregarea datelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor și urmărirea progreselor atinse de cei mai vulnerabili copii și familii.

"Politicile care sprijină dezvoltarea timpurie a copiilor sunt o investiție critică în creierul copiilor noștri și, astfel, în cetățenii și forța de muncă de mâine – literalmente, în viitorul lumii", a spus Anthony Lake.


# # #

Notă pentru editori:

Variabilele din această analiză au fost furnizate UNICEF de către WORLD Policy Analysis Center de la Universitatea din California, Los Angeles. Cifrele populației provin din 2017 UNPD. Printre variabile se numără: doi ani de învățământ preșcolar gratuit; pauzele de alăptare plătite pentru noile mame în primele șase luni; și cele șase luni de concediu de maternitate și patru săptămâni plătite de concediu de paternitate.

Țările în care există toate cele trei politici includ: Belarus, Bulgaria, Cuba, Franța, Ungaria, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, România, Federația Rusă, San Marino, Suedia, Turkmenistan și Ucraina.

Raportul va fi lansat la un eveniment de nivel înalt, susținut de partenerul UNICEF - H&M Foundation, între orele 11:00 - 12:30 la Centrul Every Woman Every Child Child, Lawn North, United Nations, New York, în timpul celei de-a 72-a sesiuni a Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, accesați: www.unicef.md

Pentru conținut foto și video acceșați aici.

Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook

Pentru mai multă informație, vă rugăm să contactați:

Georgina Thompson, UNICEF New York, Mob: + 1 917 238 1559, gthompson@unicef.org 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children