Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Lipsa datelor privind copiii aflați în îngrijire rezidențială îi lasă pe cei mai vulnerabili copii în umbră

Cel puțin 2,7 milioane de copii sunt în îngrijire rezidențială, dar acesta este doar vârful aisbergului, afirmă un studiu recent 

 

GENEVA / NEW YORK, 1 iunie 2017: Cel puțin 2,7 milioane de copii sunt în îngrijire rezidențială în întreaga lume, potrivit unei noi estimări a UNICEF. Cu toate acestea, cifrele, publicate astăzi în revista ”Abuzul și Neglijarea Copiilor”, sunt doar vârful aisbergului, cu lacune mari în majoritatea țărilor în ceea ce privește colectarea și acuratețea datelor.

"În îngrijirea rezidențială, cum ar fi instituțiile sau orfelinatele, copiii care sunt deja vulnerabili din cauza separării de familie, se confruntă cu un risc crescut de violență, abuz și daune pe termen lung pentru dezvoltarea lor cognitivă, socială și emoțională", a spus Cornelius Williams, Director Asociat pentru Protecția Copilului, UNICEF. Prioritatea este de a ține copiii în afara ingrijirii rezidențiale si împreună cu familiile lor, în special in primii ani.

Noua estimare a UNICEF se bazează pe date din 140 de țări. Europa Centrală și de Est s-a dovedit a avea cea mai înaltă rată la nivel mondial, cu 666 copii care trăiesc în îngrijire rezidențială la 100.000 de persoane, de peste 5 ori peste media globală de 120 copii la 100.000 persoane. Țările industrializate și Asia de Est și regiunea Pacificului au cea de-a doua și cea de-a treia cea mai înaltă pondere, cu 192 și respectiv 153 copii la 100 000 respectiv.

Studiul UNICEF subliniază faptul că multe țări încă nu dispun de un sistem funcțional care să vină cu cifre exacte privind numărul de copii aflați în îngrijire rezidențală. În multe țări, statisticile oficiale acoperă doar o mică parte din numărul real de copii care trăiesc în îngrijire rezidențială, iar copiii din centrele private nu sunt adesea luați în calcul.

"Este esențial ca guvernele să păstreze listele mai exacte și mai cuprinzătoare ale tuturor spațiilor de îngrijire rezidențiale existente, precum și să actualizeze în mod regulat numărul copiilor care trăiesc în aceste unități pentru a contribui la statistica înregistrărilor oficiale", a declarat Claudia Cappa, Specialist în Statistici UNICEF și coautor al studiului. "Astfel, vom putea măsura amploarea problemei și vom putea lucra cu guvernele pentru a răspunde în mod eficient."

Cercetările arată că principalii factori de risc care au ca rezultat plasarea copiilor în îngrijire rezidențială sunt dezintegrarea familiei, problemele de sănătate, inexistența sau insuficiența serviciilor sociale, disabilitatea și sărăcia.

Guvernele sunt îndemnate să reducă numărul de copii care trăiesc în îngrijirea rezidențială, prevenind separarea familiilor atunci când este posibil, și căutând în celelalte cazuri alternative de îngrijire de tip familial, cum ar fi serviciile de asistență parentală profesionistă. Sunt de asemenea necesare investiții în programele comunitare de sprijinire a familiei, a declarat UNICEF.

###


Pentru fotografii și video: http://weshare.unicef.org/Package/2AMZIFLNZ0_H


Note pentru editori:

Articolul este disponibil pentru vizionarea gratuită până la 31 august 2017.

Pentru un PDF al articolului, vă rugăm să contactați hwylie@unicef.org

Despre UNICEF
UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil. Împreună cu partenerii noștri, lucrăm în 190 de țări și teritorii pentru a transpune acest angajament în practică, în beneficiul tuturor copiilor, în întreaga lume, concentrându-ne eforturile pe cei mai vulnerabili copii. Pentru mai multe informații despre UNICEF și accesați: www.unicef.org

Urmăriți-ne pe Twitter și pe Facebook

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:
Helen Wylie, UNICEF New York, Tel: +1 917 244 2215, hwylie@unicef.org
Melanie Sharpe, UNICEF Geneva, +41 79 834 74 01 msharpe@unicef.org

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children