Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Primele momente contează pentru dezvoltarea creierului copilului, UNICEF


NEW YORK, 10 ianuarie 2017 – UNICEF a lansat Campania #EarlyMomentsMatter. Scopul campaniei este creșterea gradului de conștientizare asupra importanței primelor 1000 de zile din viața copilului pentru dezvoltarea creierului acestuia și impactul experiențelor timpurii pentru creierul în curs de dezvoltare. Campania este susținută de Fundația LEGO.

Doar în primele 1000 de zile de viată, celulele creierului pot crea până la 1000 de conexiuni noi pe secundă. Legăturile astfel formate contribuie la dezvoltarea creierului copilului, iar ulterior la dezvoltarea abilităților de învățare a acestuia, punându-se astfel bazele sănătății și fericirii lui. Lipsa unei îngrijiri propice, care include o nutriţie adecvată, stimulare, dragoste şi protecţie împotriva stresului şi violenţei, poate împiedica dezvoltarea acestor conexiuni.


Campania #EarlyMomentsMatter începe cu o inițiativă adresată părinților și îngrijitorilor care are drept scop distribuirea informației neuroștiințifice despre cum se dezvoltă creierul unui copil. #EatPlayLove explică datele științifice într-o manieră simplă și visual interesantă încurajând astfel parinții și îngrijitorii să profite de această oportunitate unică, oferind astfel copiilor cel mai bun start în viață.

Antrenarea familiilor în această inițiativă urmărește deasemenea cererea de servicii calitative și accesibile de dezvoltare timpurie a copiilor şi îndeamnă guvernele să investească în programe care vizează cei mai vulnerabili copiii.  

Potrivit ultimelor date publicate în The Lancet, aproximativ 250 milioane de copii din țările în curs de dezvoltare sânt supuși riscului de a avea o creștere insuficientă ca rezultat al sărăciei și al retardului statutar. Necesitatea investițiilor și a acțiunilor majore în dezvoltaarea timpurie a copiilor nu se limitează doar la tările sub-dezvoltate. Copiii dezavantajați din tările mediu și înalt dezvoltate sunt de asemenea supuși riscului. UNICEF estimează că alte milioane de copii își petrec primii ani din viață crescând în medii nesigure și zădarnice riscându-li-se astfel dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială.

Investițiile în dezvoltarea timpurie este una dintre cele mai eficiente moduri de a creşte capacitatea tuturor copiilor să îşi atingă potenţialul maxim – crescând capacitatea lor de a învăţa la şcoală şi, mai târziu, capacitatea lor de câştig ca și adulti.  Acest lucru este important mai ales pentru copiii care cresc în sărăcie.  Un studiu realizat acum  20 de ani a arătat că, copiii dezavantajați care în copilărie au participat la programe de dezvoltare timpurie de calitate, atunci când au devenit adulți au câștigat cu până la 25 la sută mai mult decât colegii lor care nu au primit acelaşi sprijin.

Atunci când sânt îmbinate cu serviciile existente în sănătate, intervenţiile în dezvoltarea timpurie, cum ar fi Care for Child Development, care constă în activități de formare profesională pentru lucrătorii medicali comunitari de a învăța familiile să se joace cu copiii lor într-un mod care ar stimula dezvoltarea sănătoasă, poate costa mai puțin de 50 de cenți pe cap de locuitor pe an.  

UNICEF îndeamnă Guvernele să crească investițiile în dezvoltarea timpurie a copiilor, să-și lărgească serviciile sociale și medicale oferite copiilor mici și să fortifice serviciile de suport pentru părinți și îngrijitori.

Campania #EarlyMomentsMatter este parte a unui program mai larg al UNICEF pe dezvoltare timpurie și este susținută de Fundația H&M, Fundația Conrad N. Hilton, ALEX AND ANI și Fundația IKEA.

# # #

Note pentru Editori:

Pentru a accesa conținut multimedia inclusiv un video conceptual și o galerie de fotografii vizitați site-ul: http://uni.cf/2jbbhwe 

Despre UNICEF

În tot ceea ce face, UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil. 

Împreună cu partenerii de dezvoltare, UNICEF lucrează în 190 de state transpunând în practică angajamentele sale. UNICEF depune un efort special pentru a ajunge la cei mai vulnerabili copii, în beneficiul tuturor copiilor, oriunde. 

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa accesați www.unicef.org.  

Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook

Pentru mai multă informație contatați:

Georgina Thompson, UNICEF New York, Mobile: + 1 917 238 1559, gthompson@unicef.org 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children