Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Tinerii din Moldova sunt mai bine informați despre sănătatea lor grație campaniei naționale „Să investim în sănătatea tinerilor”

© UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova, 2014

CHIŞINĂU, 12 august 2014  – Sute de adolescenți și tineri din Republica Moldova au participat la activitățile de informare și promovare a modului de viață sănătos, în cadrul campaniei naționale „Să investim în sănătatea tinerilor”, desfășurată în perioada 11 iulie -12 august 2014. Rezultatele campaniei au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă în aer liber organizată pe 12 august, cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău.

Ministrul Tineretului și Sportului Octavian Bodişteanu a declarat că marcarea Zilei Internaţionale a Tineretului în Republica Moldova accentuează o dată în plus rolul şi importanţa tinerilor în societatea noastră. „Ministerul Tineretului şi Sportului a susţinut şi va continua să susţină acţiunile având drept scop investiţia în potenţialul tinerilor.”

Timp de o lună de zile, cele 38 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor din țară au organizat Zilele ușilor deschise pentru publicul larg, organizațiile de tineret au desfășurat acțiuni de informare și sensibilizare publică și au petrecut sesiuni informative pe teme de sănătate în taberele de vară.

„Tinerii au nevoie de informații sigure pentru a putea lua decizii conștiente și informate privind sănătatea lor. Ne bucurăm că prin această campanie au fost promovate serviciile Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor din toată țara. Sperăm că în felul acesta cât mai mulți adolescenți și tineri vor apela la aceste servicii calitative şi prietenoase pentru a avea un viitor sigur și sănătos”, a declarat Nicolae Jelamschi, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății.

Nune Mangasaryan, Rezident Coordonator ad-interim ONU în Moldova, a menționat că dreptul la sănătate trebuie asigurat în fiecare zi. „Tinerii reprezintă prezentul şi viitorul țării. Avem nevoie de servicii accesibile și prietenoase în special în mediul rural, pentru a ajunge la cei mai vulnerabili. Tinerii au un rol crucial în acest proces și îi îndemn să promoveze modul de viață sănătos în fiecare zi”.  

Campania „Să investim în sănătatea tinerilor” a reunit mai multe inițiative sprijinite de Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, cum ar fi activități informative ale educatorilor de la egal la egal Y-PEER în taberele de vară de la Nisporeni, Orhei, Ialoveni; un flash-mob organizat de Centrul Media pentru Tineri cu genericul “Tricoul sănătos”, vizite la Centrele de sănătate prietenoase tinerilor, discuții cu voluntarii pentru a identifica mesaje creative de promovare a serviciilor de sănătate în localități. 

© UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova, 2014

O atenție deosebită a fost acordată tinerilor cu nevoi speciale. Tinerii cu deficiențe de vedere de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de consultații medicale gratuite din partea medicilor din Moldova şi Norvegia. De asemenea, 16 tineri cu deficiențe de vedere de pe ambele maluri ale Nistrului au organizat o expoziție de fotografii cu genericul „Rampe de acces peste Nistru” în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău. 

Totodată, ca parte a campaniei, Moldova s-a alăturat inițiativei globale #healthyselfie prin intermediul căreia tinerii, factorii de decizie şi publicul larg au promovat modul de viață sănătos pe rețelele sociale.

Doru Curoșu, Președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, a făcut un apel către toți factorii de decizie și organizațiile internaționale să investească mai mult în tineri, în special în sănătatea acestora. „Facem un apel și către tineri să fie mai activi și să se implice în viața comunității din care fac parte, deoarece prezentul și viitorul ne aparține”, a spus el. 

Campania „Să investim în sănătatea tinerilor” a fost organizată de către Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu organizațiile de tineret și Agențiile ONU – Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu scopul de a spori gradul de informare despre comportamentele de risc în rândul tinerilor și a promova serviciile de sănătate prietenoase tinerilor în toată țara.  

Conferința de presă de totalizare a campaniei a fost urmată de un meci de fotbal amical organizat de Consiliul Național al Tineretului, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.

NOTĂ:

12 august a fost declarată Ziua Internaţională a Tineretului de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1999. Astăzi pe glob locuiește cea mai mare generație de tineri din istoria omenirii – 1,8 miliarde, cu un potenţial enorm de a contribui la soluționarea celor mai stringente probleme ale societății.

În Republica Moldova tinerii reprezintă un sfert din populaţia Republicii Moldova. Problemele cheie cu care se confruntă aceștia cel mai des includ debutul relațiilor sexuale neprotejate la o vârstă timpurie, creşterea ratei HIV, consumul de tutun, alcool, droguri și lipsa comunicării eficiente cu părinții. În cadrul consultărilor naţionale privind Viitorul pe care Moldova şi-l doreşte, tinerii au declarat că își doresc o educaţie mai bună, un stil de viaţă sănătos şi oportunităţi de angajare în câmpul muncii într-o societate mai tolerantă, unită și durabilă.

Conform unui studiu realizat recent de UNICEF şi Ministerul Sănătății (MICS, 2012), doar o treime din tineri cunosc despre metodele principale de prevenire a HIV, iar 7,5% din adolescentele de 15-19 ani au născut sau sunt însărcinate cu primul copil. Mai mult decât atât, fiecare al doilea băiat şi fiecare a cincea fată a început să consume alcool înainte de a atinge vârsta de 15 ani.

Pentru mai multe informații: 

Ioana Isac , Coordonator Comunicare, CNTM Moldova, Mob:068123081; ioana.isac@cntm.md 

Ganna Iovchu, Coordonator Comunicare, UNFPA Moldova, Mob:068988015; iovchu@unfpa.org  

  

 

 
Search:

 Email this article

unite for children