Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Campania Naţională “Să investim în sănătatea tinerilor” a fost lansată în Moldova

CHIŞINĂU, 11 iulie 2014 – Cu ocazia Zilei Mondiale a Populaţiei, Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu organizaţiile de tineret şi agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite – Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a lansat o campanie naţională, care are drept scop să sporească gradul de informare despre comportamentele de risc și să promoveze un mod de viață sănătos în rândul tinerilor.

                                                      © UNICEF Moldova, 2014 

Tinerii reprezintă un sfert din populaţia Republicii Moldova. Problemele cheie cu care se confruntă aceștia includ debutul relațiilor sexuale neprotejate la o vârstă timpurie, creşterea ratei HIV, consumul de tutun, alcool, droguri şi lipsa comunicării cu părinţii.

Conform unui studiu realizat recent de UNICEF şi Ministerul Sănătății, doar o treime din tineri cunosc despre metodele principale de prevenire a HIV, iar 7,6% din adolescentele de 15-19 ani au născut sau sunt însărcinate cu primul copil. Mai mult decât atât, fiecare al doilea băiat şi fiecare a cincea fată a început să consume alcool înainte de a atinge vârsta de 15 ani.

„Accesul la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor pentru toţi, inclusiv cei mai vulnerabili, este important pentru a avea o generaţie tânără sănătoasă”, a spus Valeria Bortă, reprezentanta Y-PEER Moldova, o reţea de educatori de le egal la egal sprijinită de UNFPA, care a făcut un apel către toți factorii de decizie și organizațiile internaționale să investească mai mult în sănătatea tinerilor.

„Reţeaua naţională de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor ajută tinerii să ia decizii informate pentru a-și realiza necesitățile, interesele și aspirațiile”, a declarat Galina Leşco, Directorul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chişinău.

Campania cu durata de o lună de zile „Să investim în sănătatea tinerilor”, care se va încheia de Ziua Internaţională a Tinerilor pe 12 august, promovează cele 37 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, care oferă informaţii şi servicii privind sănătatea şi comportamentul fără risc al tinerilor, face auzită vocea tinerilor prin intermediul  blogurilor, cluburilor de discuţii, flash moburi şi expoziţii de fotografii. În cadrul campaniei, Moldova se alătură iniţiativei globale #healthyselfie organizată de UNFPA, care implică tinerii, factorii de decizie şi publicul larg în promovarea unui mod de viaţa sănătos.

                                                       © UNICEF Moldova, 2014

“Ministerul Sănătăţii se angajează să  implice tinerii în planificarea şi monitorizarea politicilor ce țin de sănătatea şi bunăstarea lor. Noi vom oferi suportul necesar Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor ca parte a sistemului de asistenţă medicală primară pentru a asigura accesul tuturor tinerilor la servicii calitative şi prietenoase”, a declarat Tatiana Zatîc, șef de direcție la Ministrul Sănătăţii.

Astăzi pe glob locuiește cea mai mare generație de tineri din istoria omenirii – 1,8 miliarde, cu un potenţial enorm de a contribui la soluționarea celor mai stringente probleme ale societății. În cadrul consultărilor naţionale privind Viitorul pe care Moldova şi-l doreşte, tinerii au declarat că își doresc o educaţie mai bună, un stil de viaţă sănătos şi oportunităţi de angajare în câmpul muncii într-o societate mai tolerantă, unită și durabilă. 

Organizaţia Naţiunilor Unite în Republica Moldova a sprijinit un șir de iniţiative pentru tineri, inclusiv în regiunea transnistreană, cum ar fi activităţi ale educatorilor de la egal la egal Y-PEER Moldova; instruirea tinerilor în aplicarea tehnologiilor inovative de protecție a mediului; exprimarea vocii tinerilor prin filme de 1 minut  OneMinuteJr,  precum și un joc online menit să identifice soluţii pentru angajarea tinerilor în câmpul muncii; acces la servicii juridice garantate de stat pentru tinerii din grupurile vulnerabile şi participarea mai activă a acestora în viaţa comunităţii.  

“Noi salutăm eforturile tuturor de a asigura că tinerii sunt o prioritate ale strategiilor de dezvoltare naţionale şi locale”, a declarat Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Moldova. “Vocea tinerilor din Moldova a fost auzită şi la nivel internaţional prin intermediul tinerilor lideri care au participat la evenimente globale axate pe rolul  și contribuția acestora la realizarea unui progres echitabil în societate.” 

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să o contactați pe Ganna Iovchu, Coordonator Comunicare, UNFPA Moldova, Mob: 068988015; iovchu@unfpa.org 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children