Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Familiile cu copii au nevoie de mai mult suport din partea statului, arată un nou studiu Expert-Grup

© UNICEF Moldova, 2014
© UNICEF Moldova, 2014

Chișinău, 8 iulie 2014 - În ultimii ani în Republica Moldova au fost înregistrate progrese importante în domeniul protecției copilului și familiei, însă practica țărilor din Uniunea Europeană arată că sunt necesare intervenții suplimentare din partea statului pentru a susține toate familiile cu copii. Aceasta este una din concluziile Studiului „Politici de susținere a familiilor cu copii: viziune de politici din Uniunea Europeană și recomandări pentru Republica Moldova”, lansat pe 8 iulie la Chișinău.

Studiul arată că o măsură importantă pentru familiile cu copii este susținerea părinților angajați în câmpul muncii. În prezent, grădinițele acceptă copiii de la vârsta de 3 ani, pe când 20 de ani în urmă acestea acceptau copiii în grupele de creșă de la 1,5 ani. Astfel, o practică binevenită ar fi dezvoltarea creșelor de stat și private, pentru a permite părinților să lucreze și să îngrijească de copii în același timp.

De asemenea, este indicată introducerea concediului paternal plătit de 2 săptămâni oferit taților la nașterea copilului. O asemenea inițiativă a fost elaborată de Guvern și transmisă spre examinare în Parlament.

O altă măsură importantă pentru mame este introducerea dreptului femeilor angajate în câmpul muncii, care sunt însărcinate, sa poată trece toate verificările medicale antenatale în orele de lucru. Aceasta este o practică europeană, care prevede acordarea unui anumit număr de ore, fără recuperare și fără reducere de salariu, în perioada de sarcină, până la ieșirea în concediul de maternitate la 30 de săptămâni.

Alte măsuri care ar sprijini familiile cu copii se referă la necesitatea dublării scutirii existente de impozitul pe venit oferite unui salariat pentru fiecare copil aflat la întreținere, precum și susținerea tuturor familiilor cu copii, în special a celor cu risc sporit de sărăcie: familiile cu 3 și mai mulți copii și cele monoparentale.

Alte recomandări incluse în capitolul III al studiului se referă la protecția socială, politici de sănătate, politici fiscale, prevederi ale Codului Muncii, servicii de îngrijire și educare a copiilor, accesul la informație și altele. Realizarea acestor măsuri necesită o cooperare strânsă între mai multe ministere și Parlament.

Recomandările detaliate ale Studiului pentru fiecare sector în parte sunt disponibile în info-graficul atașat și în studiul integral, care va fi publicat pe site-ul Expert-Grup (www.expert-grup.org) și UNICEF Moldova (www.unicef.md). 

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactați:

Radu Marian, Specialist comunicare și relații publice Expert-Grup, email: radu@expert-grup.org 

Constanta Popescu, Director Program Expert-Grup, email: constanta@expert-grup.org 

Raportul a fost elaborat cu sprijinul financiar al UNICEF Moldova în cadrul proiectului de parteneriat UNICEF-Parlament-EXPERT-GRUP pentru promovarea politicilor bazate pe dovezi și rezultate. Afirmațiile și concluziile din acest document aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția sau opiniile finanțatorului. 

 

 

 

 

Recomandările Studiului: Infografic


Search:

 Email this article

unite for children