Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Împreună putem asigura ca toți copiii romi să meargă la școală

© UNICEF Moldova, 2014
© UNICEF Moldova, 2014

·         Doar jumătate din copiii romi participă în învățământul primar și gimnazial, în comparație cu aproape 100% pentru copiii non-roma, arată un studiu realizat în 2013

·         Situația școlară a copiilor romi a fost discutată astăzi la o masă rotundă organizată de Ministerul Educației, UNICEF și Fondul de Educație pentru Romi (FER)la Chișinău

Chișinău, 25 iunie, 2014Moldova a înregistrat progrese la capitolul incluziunii școlare a copiilor romi, dar sunt necesare eforturi adiționale pentru ca toți copiii romi să aibă parte de educație continuă și de calitate, în condiții egale cu ceilalți copii, este una din concluziile mesei rotunde, desfășurată astăzi la Chișinău. Participanții la masa rotundă au efectuat anterior o vizită de studiu în Serbia și Bulgaria, organizată de UNICEF în parteneriat cu FER, pentru a învăța din experiența acestor țări practicile bune de incluziune școlară a romilor.

Potrivit Ministerului Educației în ultimii ani s-au înregistrat progrese importante în domeniul incluziunii romilor în Republica Moldova. În 2011 a fost adoptat Programul de dezvoltare a educației incluzive, care prevede educația copiilor romi. În 2011 a fost adoptat Planul de acțiuni privind susținerea populației de etnie romă, cu accent pe educație, sănătate și servicii sociale. Totodată, au fost oficializați mediatorii comunitari care au rolul de a facilita incluziunea socială a romilor și a spori accesul lor la educație și alte servicii.

În pofida acestor realizări, educația romilor rămâne a fi o problemă stringentă în Moldova în condițiile în care în comunitățile locuite preponderent de romi doar jumătate din copiii romi participă în învățământul primar și gimnazial, în comparație cu aproape 100% pentru copiii non-roma. Situația este și mai gravă în cazul educației preșcolare, unde doar 1 din 5 copii frecventează grădinița.  

© UNICEF Moldova, 2014
© UNICEF Moldova, 2014

Nune Mangasaryan, Reprezentantul UNICEF în Moldova, a spus că în 2014 se împlinesc 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, care stipulează că toți copiii, indiferent de etnie, au dreptul la educație. „În Moldova educația este universală și aproape toți copiii merg la școală. Cu toate acestea, încă mulți copii, printre care roma și cu dizabilități, rămân în afara procesului de studii. Trebuie să ne unim eforturile pentru a asigura că niciun copil nu este privat de dreptul său la educație”.

Potrivit specialiștilor de la direcțiile raionale de învățământ, copiii romi nu frecventează școala din cauza normelor sociale, analfabetismul părinților, segregarea etnica, discriminarea și sărăcia. În Gimnaziul Vulcănești, de exemplu, unde sunt înscriși pe liste 180 de elevi de etnie romă, frecventează școala doar 13-15 elevi.

 „Absenteismul și abandonul școlar este o problemă majoră la Vulcănești. Ar fi mai eficient dacă acești copii nu ar fi segregați, dar ar fi incluși în educație în gimnaziul din localitatea alăturată Ciorești, unde calitatea educației este mai bună”, a menționat Nina Sterpu, șefa direcției învățământ Nisporeni.

Alla Marin, președintele Asociației Tarna Rom, care a participat recent la o vizită de documentare în Bulgaria și Serbia, a spus că aceste țări au practici bune de incluziune școlară a copiilor romi, care pot fi aplicate și în țara noastră.

„Spre exemplu, în Bulgaria indemnizațiile sociale sunt plătite în baza frecventării școlii de către copiii familiei respective, iar în Serbia mamele copiilor romi sunt atrase în activități de informare și educare prin intermediul ludotecilor, spații unde copiii pot veni să se joace sau să închirieze jucării cognitive. Aceste practici ar putea fi analizate și în contextul Republicii Moldova”, a sugerat Alla Marin.

Masa rotundă cu genericul „Experiențe privind procesul de desegregare și accesul la educație de calitate a romilor” a reunit oficiali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, societatea civilă, autorități publice locale, lideri romi. Ședința s-a încheiat cu un apel al participanților către autoritățile publice centrale și locale, direcțiile raionale de învățământ și școli, prin care au solicitat promovarea în continuare a politicilor de incluziune a romilor.

Pentru contact:

Irina Lipcanu, Ofițer de presă UNICEF Moldova, Tel. 269 235, ilipcanu@unicef.org

Pentru detalii: www.unicef.md; Facebook și Twitter.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children