Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

O zi memorabilă pentru 280 de copii din Moldova

Chișinău, 1 Iunie, 2014 - La 1 iunie, de Ziua Copiilor, aproape 280 de copii din zece raioane ale țării au vizionat spectacolul „Fata babei și fata moșneagului”, prezentat la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. De eveniment s-au bucurat copiii din familiile vulnerabile, mulți dintre ei  vizitând pentru prima dată capitala țării. Printre spectatori s-au numărat şi copii cu nevoi speciale, copii din familii de refugiaţi şi copii de etnie romă.


                                                           ©UNICEF Moldova, 2014

                        Copiii la Teatrul Republican de Păpuşi "Licurici"

Copiii au rămas impresionați de aspectul orașului Chișinău și chiar de mijloacele de transport din capitală. Mihai este din Ceadâr Lunga, are 10 ani și până la 1 iunie, 2014 nu știa cum arată un troleibuz. „Mi-a plăcut orașul. E mare, frumos. Clădirile sunt înalte şi autobuzele merg pe fire aici”.

Coordonatoarea grupului din UTA Găgăuzia, Olesea Topală, a confirmat că evenimentul din 1 iunie a fost o premieră pentru copii: „Copiii noştri nu ies nicăieri. Bine că sunt proiecte destinate susținerii celor mici. În ochii copiilor am citit entuziasmul. Evenimentul de anul acesta a fost o mare bucurie pentru acești copii, care nu au așa posibilităţi.”

O zi deosebită a fost şi pentru Radu din oraşul Hânceşti. Băiatul s-a născut într-o familie de etnie romă. De Ziua Copiilor, Radu s-a simțit bine alături de alți copii și și-a făcut prieteni noi. „Nu cunosc copiii de aici, dar îmi place. Nu am mai fost la teatru. E mare, interesant. Mi-au plăcut desenele de pe pereți şi actorii”.

După cum au spus câţiva dintre părinţii prezenţi la spectacol, copiii nu mai ştiau dacă e realitate sau nu ceea ce văd pe scenă. „S-au aprins steluţe în timpul spectacolului şi ei ne întrebau dacă a venit noaptea. Au rămas impresionați”.


                                                            ©UNICEF Moldova, 2014

La eveniment au fost prezenți Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc și Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan. „Poveştile sunt frumoase şi înţelepte și îi ajută pe copii să învețe multe lucruri noi”, le-a spus copiilor Ministrul Culturii, iar Reprezentantul UNICEF i-a salutat călduros pe cei mici și a menționat că e o plăcere să se afle alături de ei de ziua lor. 

“Mă bucur că aţi venit la Chişinău să vedeţi acest spectacol şi sper să vă placă. Să aveţi parte de multe bucurii și distracții nu doar astăzi, ci în fiecare zi”, a spus Nune Mangasaryan.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Media pentru Tineri, cu sprijinul UNICEF și al Ministerului Culturii, ca parte a șirului de activități dedicate Zilei Internaționale a Copiilor.   

Pentru contact:

Irina Lipcanu, Ofițer de presă, UNICEF Moldova; Tel. 269-235; ilipcanu@unicef.org;

Urmăriți-ne pe Facebook și Twitter

 

 

 

 

Video: International Children’s Day in Moldova, 2014


Search:

 Email this article

unite for children