Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Mai mulți adolescenți din nordul țării și-au spus poveștile de viață în filmulețe de 1 minut

• 13 adolescenți aflați în situație de risc din nordul Moldovei au participat la o nouă ediție a Atelierului video “OneMinutesJr.”, care s-a desfășurat în perioada 26-30 mai, în orașul Bălți

• Asistați de o echipă de experți internaționali, tinerii au produs filme despre viața lor și le-au prezentat în fața factorilor de decizie pentru a le atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă

   Bălți, 30 Mai 2014 – Ediția din 2014 a Atelierului video “OneMinutesJr.” a întrunit nouă băieți și patru fete de 14-19 ani din mai multe raioane din nordul țării. Este vorba de copii care nu au familie, locuiesc în stradă, în instituții rezidențiale, se află în conflict cu legea, sunt afectați de HIV/SIDA, practică sexul comercial sau consumă droguri. În timpul atelierului ei au învățat cum să vorbească despre problemele din viața lor, dar și despre succese și aspirații, prin intermediul unor filmulețe de scurt metraj.

                                                         © UNICEF Moldova, 2014

   Istoriile adolescenților sunt impresionante. Oleg, de exemplu, are 19 ani, dar deja a cunoscut pe propria piele “ce înseamnă să cazi în întuneric și cât de greu este să te ridici”, după cum se exprimă el, deoarece este fost deținut. Un alt participant a fost părăsit de mama sa la vârsta de opt luni, iar tatăl său i-a spus mereu că ea a murit. Atunci când a aflat adevărul a fost și mai dureros, deoarece a înțeles că mama sa, chiar dacă este în viață, nu l-a dorit niciodată.

   Cele 13 filmulețe realizate de adolescenți au fost prezentate factorilor de decizie în cadrul unui eveniment public organizat la un Centru de sănătate prietenos tinerilor din orașul Bălți, la care au participat autorii filmulețelor, Vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nuné Mangasaryan și Coordonatorul Rezident ONU în Moldova, Nicola Harrington-Buhay.

                                                         © UNICEF Moldova, 2014

   Anul acesta atelierul video a fost dedicat adolescenților vulnerabili deoarece ei reprezintă un grup specific, care necesită abordări specifice. “Fie că locuiesc în stradă, sunt afectați de HIV, consumă droguri sau se află în conflict cu legea, acești tineri au drepturi egale cu semenii lor și au nevoie de servicii specializate de protecție și sprijin, pentru a primi a doua șansă în viață”, a menționat Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nuné Mangasaryan.

   Vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a apreciat inițiativa “OneMinuteJr.” și a spus că timp de 13 minute cât a privit filmulețele a retrăit emoțiile din propria adolescență, menționând că “este foarte important pentru autorități să audă chiar de la copii ce preocupări și așteptări au, pentru a putea lua cele mai bune decizii pentru ei”.

                                                         © UNICEF Moldova, 2014

   Atelierul “OneMinutesJr.” 2014 a fost organizat de Centrul Media pentru Tineri și Asociația „Tinerii pentru Dreptul la Viață” din Bălți, cu sprijinul UNICEF. Atelierul a ajuns la a cincea ediție, iar anterior a avut loc într-un internat din Strășeni (2009), în fostul penitenciar pentru minori din Lipcani (2010) și la Centrul de sprijin al copiilor și tinerilor cu dizabilități “Dorința” din Călărași (2012).

 

Pentru contact:

Irina Lipcanu, Ofițer de presă UNICEF Moldova,

Tel. 069162304; ilipcanu@unicef.org;

Mai multe detalii despre OneMinutesJr.:

http://www.theoneminutesjr.org/  

 

 
Search:

 Email this article

unite for children