Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Moldova și Lituania vor face schimb de experiență în domeniul asistenței sociale pentru a sprijini cele mai nevoiașe familii cu copii

UNICEF Moldova 2014
© UNICEF Moldova 2014

   Chișinău, 8 aprilie 2014 — O delegație oficială a Ministerului Securității Sociale și Muncii a Republicii Lituania va efectua o vizită de lucru de două zile în Republica Moldova în perioada 8-9 aprilie 2014. Specialiștii lituanieni se vor întâlni cu omologii moldoveni pentru a stabili un cadru de parteneriat și schimb de experiență în domeniul asistenței sociale. Vizita este organizată de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Rep. Moldova, în parteneriat cu Reprezentanța UNICEF, pentru a prelua practicile bune de asistență socială din Lituania, cu accent pe familiile și copiii dezavantajați.

   În Lituania mai mult de 20% din asistența socială este acordată copiilor cu vârsta până la 16 ani, care provin din familii sărace. Lituania are unul dintre cele mai eficiente sisteme de asistență socială din Europa, plasându-se în top 5 țări care au reușit să reducă sărăcia în rândul populației tinere, grație unui sistem de plăți și servicii sociale, focusate pe nevoile celor mai vulnerabili. Totodată, sistemul lituanian include modalități eficiente de asistență a persoanelor cu dizabilități, precum și măsuri de incluziune socială a grupurilor vulnerabile.

   Republica Moldova desfășoară în prezent mai multe reforme pentru îmbunătățirea sistemului de asistență socială, inclusiv tranziția de la sistemul categorial de prestații la cel bazat pe venituri, de la îngrijirea rezidențială la cea familială, de la abordarea medicală a dizabilității la cea socială, axată pe abilități. Lituania urmează să asiste țara noastră în acest proces de reformă, pentru a asigura că asistența socială ajunge la cele mai nevoiașe familii, copii și tineri.

   Vizita de lucru a delegației lituaniene în Republica Moldova va fi urmată de o vizită similară în Lituania a specialiștilor moldoveni, care urmează să documenteze și să observe lucrul în teren. Acțiunile de colaborare și schimb de experiență în domeniul asistenței sociale dintre Lituania și Republica Moldova sunt prevăzute până la finele anului 2014. Ulterior, Ministerele Muncii și Protecției Sociale ale celor două țări vor încheia un Acord de Parteneriat și Cooperare pentru a continua colaborarea pe viitor.

   Pentru contact:

Irina Lipcanu, Ofițer de Presă, UNICEF Moldova,
Tel. (+373) 22 269235,
Email ilipcanu@unicef.org

Veronica Sandu, Specialist Politici Sociale și Economice,
UNICEF Moldova
Tel. (+373) 22 269151,
Email vsandu@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children