Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

UNICEF: Justiția este inaccesibilă încă pentru milioane de copii din lume

UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova 2014

   UNICEF, 13 Martie 2014 — Milioane de copii din întreaga lume suferă din cauza drepturilor încălcate, dar numai câteva pot revendica îmbunătățirea situației lor într-un timp util, corect și eficient, afirmă UNICEF.

   Încălcările drepturilor copiilor includ refuzul la asistență medicală de calitate, educație, precum și dreptul la protecție împotriva abuzurilor, violenței și exploatării, comise uneori chiar de cele mai apropiate persoane. Fără acces la justiție, copiii nu se pot bucura pe deplin de drepturile lor în societate.

  UNICEF a cerut astăzi guvernelor din toată lumea să recunoască faptul că copiii se confruntă cu obstacole enorme în procesul de justiție, atunci când vor să-și revendice drepturile. Aplicarea măsurilor destinate adulților nu este suficientă. Copiii au nevoie de măsuri speciale pentru a fi protejați în sistemul de justiție.

   “Acces echitabil la justiție înseamnă că toți copiii sunt deserviți și protejați în sistemul de justiție”, a declarat Marie-Pierre Poirier, Director Regional UNICEF pentru Europa Centrală și de Est și Comunitatea Statelor Independente. Copiii încă se mai confruntă astăzi cu obstacole enorme în sistemul de justiție. În cele mai multe țări, normelor sociale facă să fie inacceptabil pentru copii să depună plângeri fără consimțământul părinților, iar ideea de acces la justiție este de neconceput chiar pentru copiii înșiși”, a mai spus ea.

   Dna Poirier a vorbit în calitate de membru de panel la reuniunea anuală de o zi cu privire la drepturile copilului, în cadrul celei de-a 25-a Sesiuni Ordinare a Consiliului pentru Drepturile Omului. Acesta este primul eveniment al Consiliului pentru Drepturile Omului dedicat accesului copiilor la justiție și rolul pe care îl poate juca acesta în responsabilizarea copiilor să își revendice drepturile.

   Toți copiii se confruntă cu obstacole în privința accesului la justiție, dar copiii cu dizabilități, copiii aparținând minorităților etnice și fetele se confruntă cu cele mai mari provocări.

   Accesul la justiție pentru copii contează în multe aspecte ce țin de viața și bunăstarea copiilor. Prin justiție pot fi contestate deciziile de separare a copiilor de părinți, pot fi restaurate beneficiile sociale care sprijină familiile cu copii, pot fi anulate deciziile discriminatorii, care stigmatizează grupurile etnice sau religioase, pot fi restabilite drepturile copiilor la educație și la asistență medicală.

   Un alt aspect important al discuțiilor din cadrul Sesiunii Ordinare a Consiliului pentru Drepturile Omului este obligația societății de a face sistemele de justiție prietenoase copiilor, în conformitate cu standardele internaționale. Dna Poirier s-a referit la unele practici de succes, cum ar fi adaptarea sălilor de judecată și secțiile de poliție, pentru a fi mai puțin intimidante pentru copii. De asemenea, ofițerii de poliție, judecătorii și magistrații sunt instruiți să comunice cu copiii într-un mod prietenos și sunt aplicate măsuri de protecție pentru copii, cum ar fi evitarea contactului direct între copilul-victimă și presupusul făptuitor.

   Pentru contact:

UNICEF Geneva, Biroul Regional UNICEF,
John Budd,
Tel: +41 22 909 5429
Mob: +41 79 431 1537

Lely Djuhari,
Tel: +41 792 044482
Email: mediaceecis@unicef.org

  

    ACCESUL LA JUSTIȚIE PENTRU COPII ÎN MOLDOVA

    Deși mai rămân multe de făcut, Republica Moldova a înregistrat progrese considerabile în ultimii ani, în domeniul accesului la justiție. În prezent, copiii au dreptul să invoce sprijinul serviciilor de asistență juridică, atunci când consideră că drepturile lor sunt încălcate, chiar și fără acordul părinților. De asemenea, copiii care au fost acuzați de o infracțiune pot beneficia de asistență juridică gratuită.

   Mai mult decât atât, Moldova a modificat recent legislația pentru a garanta faptul că ofițerii de poliție, ofițerii de urmărire penală și judecătorii intervievează copiii-victime ale crimelor într-un mod prietenos copiilor. UNICEF a sprijinit această reformă juridică, precum și instruirea personalului care pune în aplicare prevederile reformei. În prezent, Guvernul lucrează asupra pilotării camerelor speciale de audiere, unde copiii-victime vor fi audiați și vor beneficia, totodată, de consiliere psihologică și alte servicii de sprijin.

   Cu toate acestea, sunt necesare reforme suplimentare pentru a asigura că toți băieții și fetele sub vârsta de 18 ani, inclusiv copiii cu dizabilități, să aibă acces egal la justiție.

   Pentru contact:

Irina Lipcanu,
Ofițer de presă, UNICEF Moldova,
Tel. +373 22 269 235,
Email: ilipcanu@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children