Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Astăzi UNICEF lansează o Ediție Specială a Raportului Starea Copiilor Lumii 2014 în Cifre cu genericul “Fiecare Copil Contează”

© UNICEF Moldova 2014
© UNICEF Moldova 2014

Ediția specială a Raportului se axează pe importanța datelor statistice pentru îmbunătățirea vieții copiilor, în special a celor mai excluși și vulnerabili, care adesea rămân invizibili


   UNICEF, 30 ianuarie 2014 — Declarând că „fiecare copil contează”, UNICEF solicită intensificarea eforturilor și intervențiilor pentru soluționarea problemelor celor mai vulnerabili copii ai lumii. Astăzi în lume trăiesc circa 2,2 miliarde de copii, iar o parte dintre ei se confruntă cu sărăcie și suferă din cauza disparităților sociale fiind privați de drepturile lor de bază. Aceasta este cu atât mai grav cu cât anul acesta se împlinesc 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

   Tessa Wardlaw, Șefa Departamentului Analize și Date al UNICEF, a declarat că progresul pentru copii va fi posibil doar atunci când vom avea date statistice de calitate și vom ști cu adevărat cine sunt cei mai vulnerabili copii, unde trăiesc, de ce nu merg la școală sau de ce sunt lipsiți de servicii de sănătate, igienă, nutriție etc.

   De la semnarea Convenției cu privire la drepturile copilului în anul 1989 au fost realizate progrese importante pentru copii. Raportul Starea Copiilor Lumii 2014 în Cifre arată următoarele:

- Circa 90 milioane de copii cu vârsta până la 5 ani au supraviețuit, grație programelor de imunizare, sănătate, apă și sanitație;

- Îmbunătățirea nutriției a contribuit la reducerea cu 37% a reținerii în creștere la copii (din anul 1990);

- Accesul al educația primară a crescut chiar și în cele mai slab dezvoltate țări. Dacă în anul 1990 doar 53 din 100 copii aveau acces la educație, atunci în 2011 deja 81 din 100 de copii mergeau la școală.

   În pofida acestor progrese, Raportul atenționează asupra abuzurilor și încălcării drepturilor copiilor, care continuă până în prezent în multe țări:

- Circa 6.6 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani au decedat în 2012, din cauze care puteau fi prevenite;

- 15% din copiii lumi sunt forțați să muncească, fapt care le compromite dreptul la educație și la joacă;

- 11% din fete se căsătoresc până la vârsta de 15 ani, punându-le în pericol sănătatea, educația și protecția;

   Datele Raportului lansat astăzi de UNICEF mai demonstrează că există disparități majore în rândul copiilor, ceea ce arată că procesul de dezvoltare nu este unul echitabil, iar progresul nu ajunge în egală măsură la toți.

- Cei mai săraci copii ai lumii, în comparație cu semenii lor bogați, sunt expuși aproape de trei ori mai mult riscului de a deceda sau a avea complicații în timpul nașterii din cauza că nu există personal medical calificat;

- În Nigeria toate gospodăriile din mediul urban au acces la apă potabilă, comparativ cu doar 39% în mediul rural;

   Raportul spune că “numărarea copiilor” îi face vizibili și, astfel, face posibilă soluționarea problemelor cu care se confruntă. Tocmai de aceea procesul de colectare a datelor statistice este foarte important, cu accent prioritar pe dezagregarea datelor după vârstă, sex, mediul de trai, stare materială etc. Aceste date informează politicile statului și ajută la elaborarea unor strategii și acțiuni complexe, țintite pe necesitățile fiecărui grup în parte.

   UNICEF susține Guvernele în procesul de colectare a datelor și obținerea unor statistici calitative despre femei și copii. Studiul de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS) este un Studiu conceput și susținut de UNICEF în majoritatea țărilor lumii. Datele acestui Studiu sunt reprezentative și arată situația la multe capitole ce țin de sănătatea femeilor și copiilor, dezagregate după vârstă, mediul de trai, bunăstare materială etc. Până în prezent MICS a fost organizat în mai mult de 100 țări ale lumii. În ultima rundă a MICS, interviuri și chestionare au fost desfășurate în mai mult de 650,000 de gospodării în 50 de țări.

   Republica Moldova a desfășurat Studiul MICS în anul 2012. Datele au fost colectate pe un eșantion de 12,000 gospodării în toată țara. Studiul ce cuprinde date actualizate despre situația femeilor și copiilor în Moldova va fi lansat în curând.

                                          ###

   Raportul „Starea Copiilor Lumii 2014 în Cifre: Fiecare copil contează” – este disponibil aici: https://www.unicef.org/sowc2014/numbers

   Pentru informații despre MICS vizitați
   http://www.childinfo.org/mics.html

   Pentru mai multe informații:
   www.unicef.org; www.unicef.org;

   Urmăriți-ne și pe Facebook:
   https://www.facebook.com/UNICEFMoldova

   Pentru contact:

   Irina Lipcanu, Ofițer de presă UNICEF Moldova,
   Tel. 269 235; e-mail: ilipcanu@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children