Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Copiii vor avea dreptul de a adresa plîngeri individuale direct la ONU

© UNICEF Moldova 2014
© UNICEF Moldova 2014

   GENEVA (14 ianuarie 2014) — copiii ale căror drepturi au fost încălcate vor putea depune, în curând, plângeri în fața unei comisii-cheie a Organizației Națiunilor Unite. Acest lucru a fost posibil datorită ratificării de către 10 țări a unui nou instrument juridic ce reglementează drepturile copiilor.

   Costa Rica a devenit, la 14 ianuarie curent, cea de-a zecea țară care a ratificat Protocolul Opțional al Convenției cu privire la Drepturile Copilului privind procedura de comunicare, care va intra vigoare în luna aprilie.

   Toți copiii sau reprezentanții acestora pot depune cererile la Comitetul pentru Drepturile Copilului care trebuie să examineze plîngerile. În cazul în care se constată că au fost încălcate drepturile copilului, Comitetul poate recomanda țării respective să acționeze pentru a remedia situația.

   "Protocolul Opțional oferă posibilitate copiilor de a se adresa Comitetului în momentul în care au epuizat celelalte căi legale din țăra lor", a declarat Kirsten Sandberg, președintele Comitetului pentru Drepturile Copilului.

   "Copiii își vor putea exercita drepturile în totalitate, ei vor avea același acces la organismele internaționale privind drepturile omului ca și adulții ", a adăugat el.

   Această schimbare "este un pas important în implementarea drepturilor copilului, dar, în același timp recomandăm statelor să dezvolte propriile mecanisme pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate și protejate și că vocile copiilor vor fi auzite," a declarat Sandberg, subliniind că statele au responsabilitatea primară în a redresa cazurile de încălcare a drepturilor copilului.

   Minorii pot depune individual sau colectiv, plângeri cu privire la încălcările specifice ale drepturilor lor în temeiul Convenției, a Protocolului Opțional cu privire la copii în conflicte armate și a Protocolului Opțional privind traficul de copii, prostituția copiilor și pornografia infantilă.

   Copiii se vor putea adresa Comitetului pentru Drepturile Copilului în cazul în care guvernul din țara de proviniență a ratificat Protocolul Opțional cu referire la procedura de comunicare.

   "Noi aplaudăm țările care au ratificat acest document și îndemnăm și alte state să facă acest lucru", a spus Sandberg. Președintele Comitetului pentru Drepturile Copilului, de asemenea, a subliniat faptul că principala preocupare a comitetului va fi interesul copilului.

   "Vom avea proceduri speciale pentru minori, precum și măsuri de protecție pentru a ne asigura că copiii nu sunt manipulați pentru a depune plângeri. Mereu vom avea grijă ca drepturile copiilor să fie respectate și vom ține cont de opiniile lor ", a concluzionat el.

   Comitetul pentru Drepturile Copilului poate lua măsuri pentru a proteja copilul sau grupul de copii ce depun plîngeri, solicitând statului să adopte măsuri provizorii de protecție a acestora. În cazul în care se ajunge la concluzia că statul a încălcat Convenția pentru Drepturile Copilului, Comitetul va veni cu recomnadări pe care guvernul va fi obligat să le pună în aplicare.

   Comitetul pentru Drepturile Copilului este compus din 18 experți internaționali în domeniul drepturilor omului care monitorizează implementarea Convenției și a Protocoalelor Opționale de către statele ce le-au ratificat.

   Țările care au ratificat pînă în prezent Protocolul Opțional sunt: Albania, Bolivia, Gabon, Germania, Muntenegru, Portugalia, Spania, Thailanda Slovacia și Costa Rica.

   Pentru mai multă informație despre activitatea UNICEF
   în Moldova vizitați:
www.unicef.org,
   https://www.facebook.com/UNICEFMoldova

   Pentru contact:

   Irina Lipcanu, Ofițer de presă, UNICEF Moldova,
   Tel: 269 235, ilipcanu@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children