Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Raport UNICEF: Unul din trei copii cu vârsta sub cinci nu există oficial

UNICEF Moldova 2013
© UNICEF Moldova 2013

• UNICEF a lansat un nou raport global despre dreptul copiilor la înregistrarea nașterii. Articolul 7 al Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului arată că toți copiii au dreptul să fie înregistrați și să aibă un certificat de naștere cu datele personale;  
• La nivel global doar 60% dintre toți copiii născuți anul trecut au fost înregistrați la naștere;  
• În Rep. Moldova studiile recente arată că practic toți copiii cu vârsta sub 5 ani au fost înregistrați.

   UNICEF, 12 Decembrie 2013 — Raportul cu genericul “Dreptul fiecărui copil născut: Inechități și tendințe în înregistrarea nașterii” a fost lansat pe 11 decembrie cu prilejul aniversării a 67 de ani de la crearea Fondului Națiunilor unite pentru Copii (UNICEF). Potrivit raportului aproape 230 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani nu au fost înregistrați la naștere, adică 1 din 3 copii de vârsta respectivă nu există oficial.

   Directorul executiv-adjunct al UNICEF, Geeta Rao Gupta, a menționat că “înregistrarea la naștere este mai mult de cât un drept al copilului”. “În felul acesta statul recunoaște identitatea și existența cetățenilor săi și este esențială pentru a garanta că niciun copil nu este uitat”.

   Raportul a analizat datele din 161 de țări și estimează că doar 60% dintre toți copiii născuți anul trecut au fost înregistrați la naștere, nivelurile cele mai joase ale înregistrării copiilor fiind în Asia de Sud și Africa subsahariană. Primele 10 țări cu cele mai mici niveluri de înregistrare a copiilor la naștere sunt Somalia (3%), Liberia (4%), Etiopia (7%), Zambia (14%), Ciad și Tanzania (câte 16%), Yemen (17%), Guineea-Bissau (24%), Pakistan (27%) și Congo (28%).

   Chiar dacă sunt înregistrați, mulți copiii nu au certificat de naștere. Mai exact, 1 din 7 copii înregistrați la naștere nu posedă un certificat oficial care să le confirme identitatea. În unele țări aceasta este din cauza taxelor foarte mari, în altele – din cauza că statul nu eliberează certificate de naștere. Copiii care nu sunt înregistrați și nu au documente de identitate nu pot fi înscriși la școală, nu primesc asistență medicală sau ajutor social. În caz de dezastre naturale și pierderea părinților, acești copii rămân ai nimănui, iar reunificarea lor cu familia biologică este mult mai anevoioasă.

   Potrivit UNICEF, lipsa înregistrării nașterilor vorbește despre inechitățile și disparitățile sociale. Cei mai afectați sunt copiii minorităților etnice și religioase, copiii din zonele rurale și sărace, precum și cei din familii vulnerabile și analfabete. UNICEF pledează pentru elaborarea programelor ce abordează cauzele pentru care familiile nu își înregistrează copiii, cum ar fi taxele ridicate, necunoașterea legilor și a procedurilor, barierele culturale.

   În Rep.Moldova înregistrarea copiilor la naștere este obligatorie. În decurs de trei luni de la naștere părinții sunt obligați să perfecteze certificatul de naștere al copilului în care să fie incluse datele personale – numele, prenumele, data și anul nașterii, numele părinților etc. În Rep.Moldova certificatul de naştere se eliberează gratuit de către Oficiile Stării Civile locale. Un Studiu recent UNICEF (2012) efectuat în Rep.Moldova pe un eșantion național reprezentativ de circa 12,000 gospodării arată că aproape toți copiii sub 5 ani (99,6%) au fost înregistrați la naștere.

   Pentru mai multă informație vizitați:

   www.unicef.md și www.unicef.org


   Urmăriți-ne pe Facebook:

   https://www.facebook.com/UNICEFMoldova

   Pentru contact:

   Irina Lipcanu, Ofițer de presă, UNICEF Moldova,
   Tel: 269 235, ilipcanu@unicef.org

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children