Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Mai mult de 850.000 de copii au fost salvați de HIV la nivel mondial, dar tendințele rămân alarmante în rândul adolescenților

© UNICEF Moldova 2013
© UNICEF Moldova 2013

   29 noiembrie 2013 − Raportul de Bilanț UNICEF "Copiii și SIDA", lansat astăzi în întreaga lume, arată că în ultimii șapte ani peste 850,000 de copii de 0-14 ani din țările cu venituri mici și medii au fost salvați de HIV. Acest succes s-a datorat măsurilor de prevenire, cum ar fi serviciile de îngrijire și tratament pentru femeile gravide purtătoare de HIV. Cu toate acestea, Raportul indică tendințe alarmante în rândul adolescenților, invocând necesitatea intensificării eforturilor globale și naționale pentru salvarea acestui grup vulnerabil.

   În 2012 circa 2,1 milioane de adolescenți trăiau cu HIV. Decesele afiliate SIDA în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani a crescut cu 50 la sută în perioada 2005 – 2012, de la 71.000 la 110.000.

   Multe din aceste probleme ar putea fi depășite cu fonduri suplimentare și investiții sporite în inovații. O nouă analiză prezentată în Raport arată că un volum de circa 5,5 miliarde dolari investiți în intervenții de mare impact ar putea preveni infectarea a 2 milioane de adolescenti, în special fete, până în anul 2020. Investițiile în 2010 au fost de 3,8 miliarde dolari.

   Intervențiile de mare impact presupun asigurarea cu prezervative, tratament antiretroviral, prevenirea transmiterii virusului de la mamă la copil, comunicarea pentru schimbarea de comportament, precum și abordări specifice pentru grupurile de risc. Pe lângă acestea mai sunt necesare investiții în alte sectoare, cum ar fi educația, sănătatea, protecția și bunăstarea socială.

   Spre deosebire de adolescenți, progresul a fost impresionant în domeniul prevenirii infectiilor noi cu HIV în rândul sugarilor. În 2012 de două ori mai puțini copii au fost infectați cu HIV față de 2005. Cu toatea acestea, sunt necesare eforturi adiționale pentru a menține această tendință și a asigura că atât mamele gravide HIV pozitive primesc tratament antiretroviral pentru a preveni transmiterea infecției de la mamă la făt, cât și copiii HIV pozitivi sunt tratați.

   În 2012 doar 34% din copii în țările cu venituri mici și medii au primit tratamentul de care aveau nevoie, comparativ cu 64% din adulti. Ca urmare, un număr estimativ de 210.000 copii au murit de boli afiliate SIDA în 2012.

   “Chiar dacă o femeie gravidă are HIV, nu înseamnă că și copilul ei trebuie să se nască cu acest virus. Dimpotrivă, în zilele noastre acești copii au toate șansele să se nască sănătoși”, a declarat Directorul Executiv UNICEF, Anthony Lake.

   Grație noului tratament antiretroviral simplificat (cunoscut sub numele de opțiunea B+), acum există o oportunitate mai eficientă de a trata femeile care trăiesc cu HIV și a preveni transmiterea virusului la copii în timpul sarcinii, nașterii și alăptării. Acest tratament implică un regim strict de o pastilă pe zi, în comparație cu tratamentul anterior de până la șase pastile pe zi.

   În prezent, omenirea deține cunoștințele, experiența și instrumentele necesare pentru a crește o generație fără HIV/SIDA. “Ceea ce este prioritar de acum încolo este să ne concentrăm atenția asupra celor mai vulnerabili și marginalizați copii, adolescenți și femei, prin sporirea investițiilor, schimbarea atitudinilor și a metodelor de lucru. Modalitățile de testare și tratament trebuie să devină eficiente și accesibile pentru toată lumea”, a mai spus Directorul Executiv UNICEF.

   Raportul de Bilanț UNICEF "Copiii și SIDA" este disponibil aici: www.childrenandaids.org  

   SITUAȚIA ÎN REPUBLICA MOLDOVA

   În Republica Moldova, în pofida tuturor eforturilor depuse, incidența HIV/SIDA, atât în rândul populației generale, cât și printre persoanele tinere, a fost în continuă creștere în ultimii ani. Deși incidența la tinerii cu vârsta de 15-24 ani a fost stabilă între anii 2011-2012 (18,5 cazuri la 100,000 persoane), indicatorii rămân a fi departe de cei preconizați pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (11.0 cazuri la 100,000 persoane în 2015).

   Deși în Moldova gravidele HIV pozitive au acces universal la tratament antiretroviral gratuit, se mai înregistrează cazuri de infecții HIV la copii din cauza transmiterii virusului de la mamă la făt. În continuare sunt necesare eforturi adiționale și măsuri de prevenție pentru a stopa transmiterea infecției.

   Despre tratamentul simplificat antiretroviral Opțiunea B +

   UNICEF acordă asistență la nivel global pentru aplicarea terapiei antiretrovirale simplificate (Opțiunea B +) pentru toate femeile însărcinate care trăiesc cu HIV. Noul tratament este eliberat în formă de o pastilă pe zi (în comparație cu tratamentul anterior de până la șase pastile pe zi). Acest tratament poate fi asigurat la nivel de comunitate și oferit prin intermediul cabinetelor de asistență medicală primară. Tratamentul asigură menținerea continuă a sănătății mamelor, deoarece ele pot lua pastila chiar și după naștere și în timpul alăptării. Malawi a fost un pionier în oferirea tratamentului Opțiunea B + în 2011, ceea ce a dus la extinderea masivă a acoperirii cu acest tip de tratament, atât pentru femeile HIV pozitive însărcinate, cât și cele care alăptează.

   Pentru mai multe informații despre UNICEF vizitați

    www.unicef.org și www.unicef.md

   Urmăriți-ne și pe Facebook:

   https://www.facebook.com/UNICEFMoldova

 

   Pentru contact: Irina Lipcanu, Ofițer de presă, UNICEF Moldova;

   Tel: (373 22) 269 235; E-mail: ilipcanu@unicef.org

 

 

 

 

Nune Mangasaryan, Reprezentant UNICEF în Republica Moldova: Suntem la un pas de o generație fără SIDA


Search:

 Email this article

unite for children