Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Astăzi este marcată Ziua Universală a Copiilor

© UNICEF Moldova 2013

Pentru 2013 tema aleasă este: “Stop violenţei împotriva copiilor”! UNICEF atrage atenţia asupra faptului că milioane de copii din întreaga lume sunt supuşi diverselor forme de abuzuri: neglijenţă, exploatare şi violenţă.

   20 noiembrie 2013 — În timp ce astăzi este sărbătorită Ziua Universală a Copiilor și cea de-a 24-a aniversare a Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului UNICEF cere o atenție sporită către milioanele de copii din lume, victime ale violenței și abuzurilor, care rămân uitate și neobservate de autorități.

   "De multe ori abuzurile asupra copiilor rămân ascunse de ochii lumii: nedetectate, nedeclarate, și, chiar mai rău, acceptate", a declarat Directorul Executiv UNICEF, Anthony Lake.

   "Cu toții avem responsabilitatea de a face invizibilul, vizibil. De la guverne care adoptă și aplică legi pentru a interzice violența împotriva copiilor, până la cetățeni care refuză să tacă atunci când văd sau suspectează un caz de abuz".

   Violența împotriva copiilor ia multe forme, inclusiv violență domestică, agresiune sexuală și practici disciplinare dure, iar de multe ori apare în situații de război și conflict. Aceasta poate provoca atât daune fizice, cât și psihologice asupra copiilor.

   "Violența nu comportă doar riscuri individuale pentru copii, ci subminează societatea în ansamblu, afectând productivitatea, bunăstarea și prosperitatea", a declarat Anthony Lake. "Nici o societate nu își poate permite să ignore violența împotriva copiilor".

   Există multe inițiative pentru prevenirea și combaterea violenței asupra copiilor. Acestea includ sprijin pentru părinți, familii și persoanele care îngrijesc de copii, consolidarea abilităților copiilor de a se proteja de violență, schimbarea atitudinilor și normelor sociale care tolerează violența și discriminarea, precum și îmbunătățirea și aplicarea politicilor și legilor care protejează copiii.

   La începutul acestui an UNICEF a lansat inițiativa globală #Oprește Violența împotriva copiilor prin care se cere recunoașterea publică a problemei violenței împotriva copiilor și se încurajează sprijinul și angajamentul partenerilor locali pentru abordarea acestei probleme globale.

   Ziua Universală a Copiilor marchează, de asemenea, 24 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului. Convenția adoptată în 1989 a devenit primul document internațional cu putere juridică care afirmă drepturile omului pentru toți copiii. Convenția specifică, între altele, că fiecare copil, peste tot în lume, are dreptul la supraviețuire și la o copilărie fără violență.

   UNICEF recunoaște astăzi activitatea importantă a Telefonului de Încredere pentru Copii la nivel internațional (Child Helpline International), o rețea globală care cuprinde 173 de linii telefonice în 141 de țări membre care aniversează astăzi 10 ani de la fondare. Într-un raport global publicat astăzi, această Rețea anunță că violența, abuzul și neglijarea sunt printre principalele motive pentru care copiii și tinerii se adresează la liniile telefonice de asistență, constituind 17 la sută din toate adresările din ultimii 10 de ani.

   Republica Moldova a ratificat Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului în anul 1993. În felul acesta Guvernul Moldovei şi-a luat angajamentul să asigure copiilor condiţii de creştere şi dezvoltare armonioasă, să le asigure acces la servicii de sănătate şi educaţie de calitate și să-i protejeze de orice formă de abuz și violență.

   Pentru mai multe detalii vizitați

   www.unicef.org; www.unicef.md;

   Urmăriți-ne pe Facebook:

   https://www.facebook.com/UNICEFMoldova

   PENTRU CONTACT:

Irina Lipcanu, Ofițer de presă UNICEF Moldova; Tel. 269-235; E-mail: ilipcanu@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children