Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Un nou serviciu prestat de ONG-ri: consilierea şi testarea la HIV pentru grupurile cu risc sporit de infectare

© UNICEF Moldova 2013

   La 12 noiembrie 2013 Asociația “Tinerii pentru Dreptul la Viață” din orașul Bălți (TDV Bălți) a primit un prim lot de 475 de teste rapide din probe de salivă pentru investigarea consumatorilor de droguri, lucrătorilor sexuali și altor grupuri vulnerabile cu risc de infectare. Testarea rapidă din probe de salivă este o metodă calitativă, care detectează anticorpii anti-HIV cu precizia unui laborator, în doar 20 de minute. Anterior serviciul putea fi prestat doar de către instituțiile publice de sănătate din țară. Începând cu 18 octombrie 2013, odată cu aprobarea Standardului de calitate pentru „Consilierea și testarea la HIV a grupurilor vulnerabile cu utilizarea testelor rapide în cadrul organizațiilor non-guvernamentale”, toate ONG-rile din R. Moldova care lucrează cu grupurile vulnerabile ale populației și dispun de personal calificat au dreptul să efectueze testarea rapidă la infecția cu HIV. Modificarea a fost posibilă grație efortului comun al societății civile, Agențiilor ONU, factorilor de decizie și instituțiilor medicale . „Aceasta este o realizare importantă pentru combaterea HIV/SIDA în Republica Moldova”, consideră Ala Iațco, președintele Asociației TDV Bălți. “Testarea rapidă la HIV din probe de salivă de către ONG-ri înseamnă un număr mai mare de oameni testați, mai mulți pacienți depistați HIV, îndrumați către unitățile medicale de specialitate și mai puțini oameni expuși la această infecție”.

   În orașul Bălți testarea rapidă la HIV din probe de salivă va fi efectuată în trei locații strategice, printre care și Centrul de sănătate prietenos tinerilor „ATIS”, destinat adolescenților și tinerilor vulnerabili, cu risc sporit de infectare. În felul acesta serviciile de testare și consiliere vor ajunge la cele mai importante grupuri de populație care au nevoie de ele. O condiție importantă pentru prestarea serviciului este asigurarea confidențialității persoanelor, precum și existența mobilierului și echipamentului adecvat. Testarea va fi efectuată de către un specialist instruit în domeniul consilierii și testării la HIV.

   Începând cu 12 noiembrie 2013 un grup de voluntari de la TDV Bălți și ATIS au început deja promovarea serviciului în rândul grupurilor-țintă de populație. Mai mult de 70 de tineri au organizat un flash-mob în care au distribuit materiale informaționale și au purtat discuții de la egal la egal în domeniul prevenirii și consilierii HIV. Evenimentul a fost realizat în cadrul Proiectului regional UNICEF, cu suportul Uniunii Europene “Sporirea capacităților actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere și testare voluntară pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV”.

   Pentru contact:

Irina Lipcanu, Ofiter de Presa, ilipcanu@unicef.org;

Angela Capcelea, Specialist Dezvoltarea Tinerilor și Adolescenților, acapcelea@unicef.org; UNICEF Moldova

 

 
Search:

 Email this article

unite for children