Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

11 Octombrie, Ziua Internațională a Fetelor: Inovații în Educație

   Cu ocazia Zilei Internaționale a Fetelor, marcată tradițional pe data de 11 Octombrie, UNICEF Moldova și Centrul Media pentru Tineri au organizat o vizită pentru mass-media în satele Schinoasa și Țibirica din r-l Călărași, cu scopul de a documenta frcvența școlară și calitatea educației în rândul fetelor de etnie romă.

Centrul Comunitar din satul Schinoasa

   Schinoasa este o localitate cu populație preponderent de etnie romă. Satul nu are școală, biserică sau magazin. Unica instituție cu menire socio-culturală este centrul comunitar pentru  preșcolari, deschis de către Ministerul Educației și Autoritățile Publice Locale, cu suportul UNICEF, în anul 2011. Centrul este dotat cu echipament, mobilier, cărți și jucării și are menirea de a pregăti copiii de școală. La centru activează o educatoare care îi învață literele, cifrele și alte noțiuni elementare pentru vârsta timpurie. Tradițional, în lipsa unei grădinițe și a educației părinților, care nu îi învață pe copii noțiunile elementare, preșcolarii din Schinoasa mergeau la școală nepregătiți, având o reținere în însușirea materialului comparativ cu restul copiilor. Centrul a fost creat pentru a suplini acest gol și a ajuta copiii să fie mai pregătiți de școală. În prezent, în Schinoasa sunt 16 copii de vârstă preșcolară.

  Școala din satul Țibirica

   Începând cu clasele primare copiii din Schinoasa merg la școală în satul vecin Țibirica. Primăria, care este comună pentru cele două localități, asigură transportul dus-întors al copiilor. Potrivit datelor administrației, oficial în școală sunt înrolați în jur de 50 de copii. Dintre aceștia doar jumătate frecventează cu regularitate. Foarte mulți lipsesc de la ore sau vin nepregătiți, iar profesorii explică acest lucru prin tradițiile rome ce nu încurajează educația, indiferența părinților, precum și discriminarea în rândul persoanelor de etnie romă. Cele mai dezavantajate rămân a fi fetele, care se căsătoresc la o vârstă timpurie și nu au șanse depline la educație.

   Soluții

   Începând cu anul 2009 în satul Schinoasa activează un mediator comunitar, care are rolul de a supraveghea frecvența școlară a copiilor, a facilita accesul localnicilor la servicii medicale și sociale și a determina  incluziunea socială a acestora. Mediatorul are grijă să verifice zilnic dacă copiii au mers la școală sau nu, se ocupă de perfectarea actelor de identitate, ajută cele mai vulnerabile familii să primească ajutor social, asigură imunizarea copiilor.

   Odată cu instituirea poziției de mediator comunitar, frecvența școlară a copiilor s-a îmbunătățit. Modelul mediatorilor comunitari romi s-a bazat pe experiența pozitivă a unor țări din Europa de Est, cum ar fi România și Serbia. O Recomandare a Consiliului Europei din septembrie 2012 recunoaște oficial medierea ca fiind un instrument eficient pentru incluziunea romilor. În prezent, în Moldova activează cinci mediatori comunitari în localitățile cu populație preponderent de etnie romă. Anul acesta, în premieră, au fost alocați bani din bugetul public pentru finanțarea lor.

   O altă soluție în asigurarea accesului romilor din Schinoasa la educație este prezența centrului comunitar, ce pregătește copiii de școală. Profesorii recunosc că în ultimii doi ani, odată cu deschiderea centrului în anul 2011, copiii din Schinoasa vin la școală mai pregătiți, iar asta îi ajută să se integreze mai ușor și să aibă rezultate mai bune.  

   Exemple de succes

Unicef Moldova
© Unicef Moldova
Aliona Cozma învață în clasa a 8-a și visează să devină avocat

   În pofida dificultăților și a barierelor, la Schinoasa există multe istorii de succes a fetelor și băieților, care învață bine la școală și visează să-și continue studiile la universitate. Profesorii din Țibirica vorbesc cu mândrie despre fetele rome care învață la gimnaziu, iar meritele lor sunt apreciate la nivel național, deoarece fac parte din Consiliul național al elevilor și participă în multe activități extrașcolare. Este cazul Alionei Cozma care învață în clasa a 8-a și visează să devină avocat. Părinții Alionei au încurajat-o mereu să învețe, astfel că un factor primordial în educația romilor rămâne a fi  insistența și dorința părinților de a-și învăța copiii.    

   Statistici

   Conform datelor oficiale în Moldova locuiesc în jur de 12,000 romi. Datele estimative neoficiale indică un număr mai mare - aproape 50, 000 de persoane de etnie romă.

   Despre Ziua Internațională a Fetelor

   Această Zi este marcată tradițional pe data de 11 Octombrie, iar în 2013 se axează pe educație, explorând inovațiile ce asigură șansa fetelor la învățământ. În mesajul său de salut, dedicat acestei Zile, Secretarul Gen eral ONU menționează că „prea multe fete, în prea multe țări, sunt limitate pur și simplu din cauza genului. Cele a căror mame au fost, de asemenea, lipsite de o educație, care trăiesc într-o comunitate săracă, sau au o anumită formă de dizabilitate, se confruntă cu probleme și mai grave. Iar cele care merg la școală adesea abandonează fără a reuși să dobândească competențele necesare”.

   UNICEF precizează că pentru a asigura dreptul fetelor la educație, activitățile obișnuite nu sunt suficiente – sunt necesare inovații, care au puterea de a schimba lucrurile și a îmbunătăți viața celor mai vulnerabili copii.

   „Asigurarea mijloacelor de transport, oferirea burselor pentru fete, programe de mentorat corporativ, pentru a ajuta fetele să dobândească abilități de conducere și să faciliteze tranziția de la școală la locul de muncă, precum și implementarea tehnologiei mobile în învățământ, sunt doar câteva din exemplele ce pot asigura fetelor o șansă la educație și la o viață mai bună”, se mai arată în mesajele oficiale UNICEF.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children