Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

11 Octombrie: Ziua Internațională a Fetelor: Inovații în Educație

Unicef Moldova

Mesajul Secretarului General ONU 

  11 octombrie 2013 - Abilitarea fetelor, asigurarea drepturilor omului și abordarea discriminării și violenței cu care se confruntă sunt esențiale pentru ca întreaga familie umană să progreseze. Una dintre cele mai bune modalități de a realiza toate aceste obiective este de a oferi fetelor educația pe care o merită.

   Cu toate acestea, prea multe fete, în prea multe țări sunt limitate pur și simplu din cauza genului. Cele a căror mamă a fost, de asemenea, lipsită de o educație, care trăiesc într-o comunitate săracă, sau au o anumită formă de dizabilitate se confruntă cu probleme și mai grave. Multe dintre fetele care merg la școală se confruntă cu discriminare și violență.

   Am lansat inițiativa globală ”Educația mai întâi de toate” pentru a accelera progresul în înrolarea fiecărui copil, în special a fetelor, în școală. Avem scopul să-i învățăm mai mult decât să citească și să numere, ne străduim să creștem cetățeni globali care pot face față provocărilor complexe ale secolului 21.

  Pentru a obține rezultate semnificative, avem nevoie de soluții noi pentru soluționarea problemelor ce țin de educația fetelor și trebuie să ținem cont de vocile tinerilor.

   Am auzit de la fetele din întreaga lume care participă la consultările pentru noua Declarație a Fetelor. Țin să asigur că ”Educația mai întâi de toate” mobilizează toți partenerii să răspundă chemării lor puternice pentru abilitare.

   În general, campania noastră pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului până în 2015 și formarea unei viziuni dincolo de această dată trebuie să abordeze preocupările și potențialul fetelor din lume.

   În această Zi Internațională a fetițelor, să lucrăm împreună pentru a investi în educație, astfel încât fetele să avanseze în dezvoltarea lor personală și să contribuie la viitorul nostru comun.

 

  MESAJE CHEIE UNICEF

  1. În prezent mai multe fete ca niciodată merg la școală. Omenirea a realizat progrese enorme la capitolul educației primare a fetelor. Cu toate acestea, efortul pentru asigurarea dreptului fetelor la educație trebuie continuat.
  2. Milioane de fete nu au acces la educație, iar cele care merg la școală adesea abandonează fără a reuși să dobândească competențele necesare. O educație incompletă înseamnă potențial neîmplinit. Acest lucru este valabil în special pentru fetele din familiile sărace și  dezavantajate.
  3. Există dovezi incontestabile că educația fetelor  contribuie substanțial la atingerea obiectivelor de dezvoltare. Învățământul vocațional în rândul fetelor este foarte important pentru dezvoltarea societății.
  4. Activitățile obișnuite nu sunt suficiente pentru atingerea progresului. Inovațiile au puterea de a schimba lucrurile și a asigura dreptul fetelor la educație. 
  5. Educația și realizarea personală pot deveni o realitate pentru toate fetele în cazul în care eforturile globale și naționale vor fi intensificate în acest sens. Sunt necesare  angajamente sporite și soluții inovatoare pentru a asigura fetelor o șansă la educație, în special în contextul agendei de dezvoltare Post 2015.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children