Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Adolescenții și tinerii moldoveni vor avea acces la servicii mai calitative de consiliere și testare voluntară la HIV

Unicef moldova
© UNICEF Moldova 2013

   În perioada septembrie – octombrie 2013 Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” Bălţi  cu suportul UNICEF,  desfăşoară un şir de instruiri la tema  „Consilierea şi testarea la HIV a adolescenţilor şi tinerilor”. Prima instruire a avut loc între 11 şi 14 septembrie în Chişinău cu implicarea a 14 specialişti care prestează servicii de sănătate adolescenţilor şi tinerilor în cadrul  ONG-urilor, Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor şi Centrelor Medicilor de Familie din Chişinău, Ungheni, Cahul, Floreşti şi Tiraspol. Aceste instruiri se desfăşoară  în cadrul proiectului regional UNICEF „Sporirea capacităţilor ONG în prestarea serviciilor de consiliere şi testare voluntară a adolescenţolorşi tinerilor cu risc sporit de infectare cu HIV”  implementat cu suportul Uniunii Europene.

   Scopul instruirilor este de a oferi cunoştinţe şi abilităţi în consiliere şi testare la HIV a adolescenţilor şi tinerilor vulnerabili.

   Participanţii au apreciat calitatea instruirii și au remarcat importanța unor asemenea activități. „Am rămas încântată de eveniment şi de formatori, care sunt experţi foarte buni în domeniul dat. Jocurile de rol, studiile de caz, practicate în timpul instruirii sunt foarte importante pentru dezvoltarea abilităţilor de consiliere și testare la HIV”, a spus unul din participanți. „În cadrul trainingului am conştientizat că adolescenţii necesită o atitudine deosebită şi pentru a avea succes în procesul de lucru cu ei întra-devăr este necesar să ai  pregătire specializată. Acum ştiu exact cum trebuie să discut cu un asemenea tânăr și asta mă ajută să fiu un profesionist mai bun”.

   Proiectul regional „Sporirea capacităţilor ONG în prestarea serviciilor de consiliere şi testare voluntară a adolescenţolorşi tinerilor cu risc sporit de infectare cu HIV” este  implementat de către UNICEF cu suportul financiar al Uniunii Europene în cinci țări din regiunea CEE/CIS, inclusiv Moldova, în perioada Aprilie 2013-Decembrie 2014.

  Pentru contact: Irina Lipcanu, Ofiter de Presa, ilipcanu@unicef.org; Angela Capcelea, Specialist Dezvoltarea Tinerilor și Adolescenților, acapcelea@unicef.org; UNICEF Moldova

 

 
Search:

 Email this article

unite for children