Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Liceul Teoretic Ștefănești din raionul Florești: O șansă la educație pentru toți copiii

UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova 2013
Lecția de muzică la Școala din Ștefănești. Din cei 327 de elevi, 25 sunt cu cerințe educaționale speciale. Grație profesorilor, părinților și copiilor, mediul școlar este prietenos și deschis pentru toți copiii.
  • Ministerul Educației și UNICEF au lansat a doua etapa a campaniei de comunicare “Vino cu mine, școala e și pentru tine”. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Liceului din Ștefănești, Florești, considerat model în incluziunea  școlară a copiilor cu nevoi speciale.

   Ștefănești, 25 septembrie 2013 - Încă în anul 2003 părinții și profesorii din satul Ștefănești au refuzat să-și trimită copiii cu dizabilități la școala internat. Unul câte unul copiii au fost integrați în școala generală și ajutați să învețe. „A fost greu la început, dar am avut sprijinul multor parteneri care ne-au susținut să creăm un mediu incluziv și prietenos. Toți sunt copiii noștri”, povestește Aurelia Bodiu, Directoarea Liceului.

   Astăzi din cei 327 de elevi care învață la Ștefănești, 25 au cerințe educaționale speciale. Olesea Lungu care învață în clasa a IV-a este una dintre ei. Din cauza unui accident nefericit a rămas fără degetele de la mâna stângă, dar asta nu o împiedică să învețe și să frecventeze cercul de creație unde croșetează cu iscusință. „Îmi doresc să devin croitoreasă. Pentru asta trebuie să muncesc, să lupt pentru viaţă, pentru viitor“, spune cu optimism adolescenta. Iar atunci când nu reuşeşte îi vin în ajutor colegii și profesorii. „Toți suntem egali în această școală și ne simțim ca acasă“, spune ea.

 Romana

UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova 2013
Ion Balan este eroul satului Ștefănești. În pofida dizabilității el a reușit să facă două facultăți, iar apoi să revină în școală pentru a fi angajat în calitate de laborant în cabinetul de informatică.

   Doina Vornicescu învață în clasa a XII-a și, chiar dacă este dependentă parțial de cărucior, are performanțe deosebite. Ea moderează împreună cu colegii Clubul școlar „Încredere“ organizat la inițiativa elevilor pentru a învăța prin intermediul jocurilor, filmelor şi discuţiilor cum să-şi ajute colegii cu nevoi speciale. „Vreau să termin liceul, să-mi continui studiile la universitate şi să devin contabilă sau psiholog“, mărturiseşte Doina. Iar exemplul ei este Ion Balan, un tânăr de 27 de ani, angajat în școală  în calitate de laborant la informatică. Ion are o dizabilitate locomotorie și este fost absolvent al Liceului. El a reușit să facă două facultăți, iar apoi să revină în școală pentru a fi angajat. Ion este eroul școlii și al  comunității atunci când vine vorba de calculator și tehnologii informaționale.

   “Prin exemplul meu vreau să spun tuturor că este posibil să reușești dacă îți dorești, dacă insiști și, desigur, ai sprijinul părinților, al profesorilor și colegilor”, mărturisește tânărul.

   Potrivit Ministerului Educației, în prezent, toate școlile din Republica Moldova au posibilitatea de a include în educație copii cu cerințe speciale. În fiecare raion au fost create Servicii de Asistență Psihopedagogică care evaluează necesitățile copiilor și recomandă elaborarea Planurilor individuale de educație adaptate pentru fiecare copil.  „Posibilități există, dar depinde și de deschiderea cadrelor didactice și de abilitatea directorilor de școală  de a crea un mediu adaptat la cerințele fiecăruia”, a precizat Viceministra Educației Liliana Nicolaescu-Onofrei în timpul vizitei la Liceul din Ștefănești, unde a fost lansată a doua etapă a campaniei de comunicare „Vino cu mine, școala e și pentru tine”. 

   Nune Mangasaryan, Reprezentanta UNICEF în Moldova, a remarcat pe această cale că „fiecare copil merită să aibă acces la educaţie şi la un viitor.  Totodată, trebuie să rămână în comunitate, alături de părinţi. Nu există copii cu aceeaşi capacitate de a învăţa. Toţi sunt diferiţi, deaceea şcolile trebuie să fie acomodate la cerinţele fiecăruia. Liceul din Ștefănești este un bun exemplu de urmat în acest sens”.

   Campania pentru incluziune educaţională „Vino cu mine, şcoala e şi pentru tine“ a fost lansată de Ministerul Educaţiei și UNICEF în luna aprilie 2013.  Campania susține realizarea  Programului naţional de promovare a educaţiei incluzive pentru perioada 2011-2020. Potrivit datelor UNICEF, în Republica Moldova sunt peste 16.000 de copii cu dizabilităţi, dintre care 3.500 au vârste de până la şapte ani. În anul 2012 primii 39 de copii cu dizabilități au absolvit instituții de învățământ generale, iar în anul 2013 numărul acestor copii a crescut până la 77.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children