Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Mortalitatea copiilor la nivel global a scăzut în jumătate din anul 1990, arată un nou Raport ONU


   New-York/Geneva, 13 septembrie 2013 - Potrivit unui nou raport publicat recent de UNICEF, în anul 2012 aproximativ 6,6 milioane de copii din întreaga lume - 18.000 de copii pe zi - au murit înainte de a ajunge la vârsta de cinci ani. Aceasta este de două ori mai puțin decât în anul 1990, când numărul de decese ale copiilor sub cinci ani depășea cifra de 12 milioane .

   "Aceasta este o tendință pozitivă. Au fost salvate milioane de vieti, " - a declarat Directorul Executiv UNICEF, Anthony Lake. "Dar putem face mai mult. Cele mai multe dintre aceste decese pot fi prevenite prin măsuri simple, deja adoptate în mai multe țări. Ceea ce avem de făcut în continuare este să accelerăm eforturile noastre".

   Principalele cauze de deces în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani sunt pneumonia, nașterea prematură, asfixierea la naștere, diareea și malaria. La nivel mondial, aproximativ 45 la sută din decesele copiilor până la vârsta de cinci ani sunt asociate cu subnutriția .  

   Aproximativ jumătate din decesele copiilor sub cinci ani au loc doar în cinci țări: China, Republica Democratică Congo, India, Nigeria și Pakistan. India (22%) și Nigeria (13%) înregistrează cumulativ  mai mult de o treime din totalul deceselor în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani la nivel global.

   Nou-născuții se află la cel mai mare risc

   "Grija pentru mamă și copil în primele 24 de ore de viață ale bebelușului este esențială pentru sănătatea și bunăstarea ambilor" – spune directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății Dr. Margaret Chan. "Până la jumătate din toate decesele neonatale apar în prima zi de viață."
De cele mai multe ori viața acestor copii ar putea fi salvată dacă ar exista acces la unele dintre serviciile de sănătate de bază, inclusiv îngrijire calificată în timpul și după naștere, medicamente accesibile, antibiotice, precum și practici pozitive de îngrijire și nutriție, cum ar fi contactul fizic între mamă și nou-născut și alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață.

   Progrese și provocări

   Deși rata medie anuală de scădere a mortalității în rândul copiilor sub cinci la nivel mondial a crescut de la 1,2 la sută între 1990-1995 la 3,9 la sută între 2005-2012, aceste rate rămân insuficiente pentru a atinge al patrulea Obiectiv ONU de Dezvoltare al Mileniului, care presupune reducerea cu două treimi a ratei mortalității în rândul copiilor sub cinci ani până în anul 2015 .

   "Țările trebuie să continue să investească în consolidarea sistemelor de sănătate, este esențial să se asigure că toate mamele și copiii au parte de îngrijire accesibilă și calitativă pentru o viață sănătoasă și productivă, " – a spus Vicepreședintele interimar pentru Dezvoltarea Resurselor Umane din Grupul Băncii Mondiale, Keith Hansen.

   Cu provocări deosebite în acest domeniu se confruntă Africa, Africa sub-sahariană – regiunea cu cele mai ridicate rate ale mortalității infantile din lume. Cu o rată a mortalității de 98 decese la 1.000 de născuți vii, riscul de a muri înainte de vârsta de cinci ani pentru un copil născut în Africa sub-sahariană este de 16 ori mai mare decât în țările cu venituri mari .

   Cu toate acestea, în regiunea Africii de Sud de Sahara, există și progrese în ce privește accelerarea ritmului de scădere a ratei medii anuale a mortalității, de la 0,8% în 1990-1995 la 4,1% în 2005-2012. Acesta este rezultatul politicilor guvernamentale, care au vizat în mod deliberat prioritizarea  cheltuielilor pentru investiții, măsuri de abordare a cauzelor mortalității infantile și țintirea celor mai vulnerabile categorii ale populației.

   Acțiuni globale și naționale pentru îmbunătățirea sănătății copiilor

   La nivel global și național sunt implementate un șir de inițiative care vizează îmbunătățirea accesului mamei și copilului la servicii de sănătate bazându-se pe Strategia globală pentru sănătatea femeilor și a copiilor proclamată de Secretarul General al ONU. Strategia prevede salvarea a 16 milioane de vieți până în 2015, grație principiului de "continuitate a serviciului".

    Strategia include următoarele măsuri pe domenii specifice de activitate:

  • Planul de acțiuni global în domeniul vaccinării, pentru a asigura accesul universal la imunizare până în 2020. Vaccinarea împotriva bolilor care pot fi prevenite este una dintre cele mai eficiente măsuri, care se bucură de sprijin internațional și care va permite prevenirea în fiecare an aproximativ a două - trei milioane de decese cauzate de difterie, tetanos, tuse convulsivă și rujeolă, în toate grupele de vârstă. Se estimează că în 2012, 83% din copiii din întreaga lume (111 de milioane de copii) au fost vaccinați cu trei doze de difterie, tetanos și tuse convulsivă (DTP-3).
  • Aproximativ 176 de țări au semnat "Angajamentul global pentru supraviețuirea copiilor" - un apel la acțiune la nivel mondial pentru prevenirea deceselor infantile din cauze ușor de prevenit, condus de către guvernele din Etiopia, India și Statele Unite ale Americii, în colaborare cu UNICEF.
  • Comisia Națiunilor Unite cu privire la produsele de salvare pentru femei și copii a fost creată pentru a sprijini țările să ofere acces sporit la medicamente esențiale, cum ar fi antibiotice și săruri de bază de rehidratare orală.
  • La începutul acestui an, OMS și UNICEF, împreună cu alți parteneri, au formulat un nou Plan de Acțiune la nivel global pentru combaterea pneumoniei și diareii, conceput pentru a pune capăt deceselor la copii ce pot fi prevenite până în anul 2025. Planul cuprinde măsuri bine-cunoscute cum ar fi crearea unui mediu sănătos la domiciliu și asigurarea faptului că toți copiii au acces la îngrijire adecvată.
  • De asemenea, partenerii au dezvoltat în comun "Planul global de acțiune pentru a preveni decesele evitabile în rândul nou-născuților". Scopul este de a iniția realizarea acestui Plan în luna mai 2014 și a stabili direcțiile strategice pentru prevenirea și depășirea celor mai comune cauze ale mortalității  neonatale, căreia îi revine 44 la sută din totalul deceselor în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani.

  Pentru detalii contactați:

  Kate Donovan, UNICEF Media New York, Tel +1 212 326 7452,  kdonovan@unicef.org
  Marixie Mercado, UNICEF Media in Geneva, Tel +41 22 909 5716; Mobile +41 79 756 7703,  mmercado@unicef.org
  Iman Morooka, UNICEF Strategic Communications, Tel +1 212 326 7211, imorooka@unicef.org
  Fadéla Chaib, WHO, Tel +41 22 791 3228, Mobile: +41 79 475 5556, chaibf@who.int
  Melanie Mayhew, World Bank Group, Tel +1 202-459-7115, mmayhew1@worldbank.org

 

  UNICEF Moldova:

  Irina Lipcanu, Ofițer de presă, tel. +373 22 269 235; ilipcanu@unicef.org;
  Urmaţi-ne pe pagina Web: www.unicef.orgwww.unicef.md
  Și pe pagina Facebook:   http://www.facebook.com/UNICEFMoldova#

  Moldova a reușit să reducă în jumătate mortalitatea copiilor mici

   Moldova este printre puținele țări din lume care și-a atins Obiectivul milenar privind reducerea mortalității copiilor, înregistrând o mortalitate a copiilor sub 5 ani de 12.1 la 1000 de născuţi-vii în anul 2012, în comparație cu 28.3 în anul 1994. Timp de două decenii Moldova a reușit să reducă mai mult de două ori mortalitatea copiilor mici.  Aceste rezultate au fost posibile grație mai multor măsuri întreprinse de către sistemul de sănătate:

  • îmbunătățirea asistenței medicale primare și asistenței la naștere;
  • îmbunătățirea îngrijirii nou-născuților, inclusiv a celor prematuri;
  • menținerea ratelor relativ înalte ale vaccinărilor;
  • promovarea alăptării, inclusiv alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață;
  • informarea femeilor însărcinate, a mamelor și familiilor despre practicile de îngrijire a copiilor.

   În anul 2012 Moldova, la fel ca și alte 175 de țări din lume, a semnat "Angajamentul global pentru supraviețuirea copiilor: Promisiune reînoită" ─ o inițiativă globală UNICEF. În felul acesta țara noastră și-a reiterat angajamentul de a continua eforturile în vederea salvării vieții copiilor mici. Cele mai frecvente cauze ale deceselor copiilor mici în Moldova rămân a fi accidentele, intoxicațiile, traumele, precum și bolile aparatului respirator – decese ce ar putea fi prevenite, dacă părinții și îngrijitorii ar supraveghea mai bine copiii. 

 

 

 

 

Committing to Child Survival: A Promise Renewed


Progress Report 2013:executive summary


Search:

 Email this article

unite for children