Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată și în Republica Moldova

  • În perioada 1-7 August, Republica Moldova, de rând cu alte 170 de țări din lume, marchează Săptămâna Mondială a Alăptării
  • Aceasta este o ocazie oportună de a promova alăptarea și a transmite mesajul că laptele matern este prima investiție sigură în copil, care nu costă nimic, dar asigură copilului  cel mai bun start în viață;

   1 August 2013 − Mamele au nevoie de educație, consiliere și suport pentru a-și alăpta copiii corect și a menține alăptarea o perioadă cât mai îndelungată. Acesta este unul din mesajele Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcată în fiecare an la începutul lunii august. Genericul Săptămânii în 2013 este „Susținerea alăptării: mai aproape de mame”.

   Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă ca bebelușii să fie alăptați chiar din prima oră după naștere. Inițierea alăptării în primele ore asigură un contact emoțional puternic dintre mamă și copil și sporește șansele  menținerii alăptării cât mai mult timp. Mamele sunt încurajate să-și alăpteze copiii până la doi ani, deoarece în felul acesta le asigură copiilor o sănătate mai bună și îi protejează de eventuale maladii. Laptele matern conține toți nutrienții necesari copilului, precum și alte elemente esențiale care le dezvoltă imunitatea.

   În primele șase luni de viață copilul trebuie să fie hrănit exclusiv cu lapte matern, fără alte adaosuri și lichide, care sunt dăunătoare pentru sănătatea lui.

   La nivel mondial, doar 39% din copii cu vârsta până la șase luni sunt alăptați în exclusivitate, iar această practică aproape că nu s-a îmbunătățit în ultimele decenii.

   În Republica Moldova rata alăptării exclusive în prima jumătate de an este în descreștere. Dacă în anul 2005, 46% din copiii din Moldova erau alimentați exclusiv cu lapte matern în primele șase luni, atunci în 2012 această cifră era de 36%, arată datele Studiului de Indicatori Multipli în Cuiburi realizat în 2012. Practicile de alimentare diferă în funcție de mediul de trai – situația este mai bună la sate unde 40% din copii sunt alăptați exlusiv, față de numai 30% în mediul urban.

   Potrivit aceluiași Studiu, peste 60% din copii au fost alăptaţi în prima oră după naştere, iar 87% în primele 24 de ore după naştere. Totodată, jumătate din copii (48%) au fost alăptați continuu până la vârsta de 1 an, iar 12%  au fost alăptați continuu până la vârsta de doi ani.

   Studiile internaționale arată că practicile de alăptare s-ar îmbunătăți odată cu informarea și consilierea mamelor. Dacă mamele ar primi educație și suport în ceea ce privește practicile corecte de alăptare și beneficiile alăptării pentru bebeluș, atunci rata de alăptare exclusivă în primele șase luni de viață ar crește până la 90%.

   Potrivit medicilor, alăptarea este „prima imunizare” a copilului – cea mai eficientă și ieftină metodă care asigură supraviețuirea și dezvoltarea copilului. Laptele matern conține toate elemente nutritive necesare copilului și anticorpi ce protejează copiii de anumite boli, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Nici un substituent artificial nu este capabil să înlocuiască laptele matern. Dimpotrivă, amestecurile artificiale comportă riscuri pentru sănătatea copilului, cauzate de utilizarea apei nesigure, a echipamentului nesterilizat sau prezenţa potenţială a bacteriilor în laptele praf.

   În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea are un efect pozitiv pe tot parcursul vieții. Persoanele care au fost alăptate în copilărie riscă mai puţin să se confrunte cu obezitate, diabet de tipul 2, ele demonstrând performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Totodată,  alăptarea la sân este benefică şi pentru mamă, deoarece previne cancerul mamar şi cancerul de col uterin.

   Săptămâna mondială a alăptării este organizată în Moldova de Ministerul Sănătăţii,  Centrul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu UNICEF și OMS. În perioada 1-7 august instituțiile medico-sanitare publice vor desfășura activități de informare și consiliere a mamelor, iar practicile pozitive de alăptare vor fi promovate în mass-media.


  Pentru contact:

   Serviciul de Informare şi Comunicare al  Ministerului Sănătăţii,
    str.Vasile Alecsandri nr.2, Chişinău-2013, Republica Moldova,
    Tel: 268810,  268850
    E-mail: massmedia@ms.gov.md,
    Web: www.ms.gov.md
    Facebook: http://www.facebook.com/sanatatemoldova
    Twitter: https://twitter.com/MSanatatii

   Serviciul de Presă UNICEF Moldova
    Tel.: 269 235, e-mail: ilipcanu@unicef.org
    Web: www.unicef.md
    Facebook: https://www.facebook.com/UNICEFMoldova

 Mesaje Cheie despre Alăptare

 

 

 

 

 

Scrisoare din partea lui Anthony Lake, Directorul Executiv UNICEF

Fact-sheet


Search:

 Email this article

unite for children