Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

UNICEF în 2012: Eforturi asidue pentru cei mai vulnerabili copii din lume

UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova 2013

   NEW YORK, 15 iulie 2013 - În ciuda problemelor  financiare și a situațiilor de urgență care au afectat copiii din aproape 80 de țări  din întreaga lume, în 2012 s-au reușit, totuși, progrese importante pentru milioane de copii la nivel mondial, arată Raportul global UNICEF pentru anul 2012.

  "Așa cum termenul limită pentru Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului se apropie, avem motive să ne bucurăm pentru rezultatele obținute până acum: scăderea ratei sărăciei, eradicarea aproape în totalitate a poliomielitei, creșterea ratei de imunizare, sporirea accesului la educație pentru fete și băieți, îmbunătățirea accesului la apă potabilă și nutriție, supraviețuirea unui număr tot mai mare de copii ", a declarat Directorul Executiv UNICEF, Anthony Lake. "Dar aceste rezultate nu reprezintă o scuză pentru odihnă."

   Multe urgențe au dominat primele pagini ale ziarelor în 2012, iar raportul constată că UNICEF împreună cu partenerii săi a răspuns la 286 de situații de criză în 79 de țări. Acțiuni umanitare și de salvare a copiilor din partea UNICEF au inclus:

  • programe de alimentare terapeutică pentru mai mult de 2,1 milioane de copii cu vârsta sub cinci ani afectați de subnutriție;
  • vaccinări împotriva rujeolei pentru aproape 44 milioane de copii cu vârsta până la 15 ani;
  • accesul la apă potabilă pentru 18,8 milioane persoane ;
  • mai mult de 3,5 milioane de copii au avut posibilitatea să acceseze programe de educație.

   În aprilie 2012, UNICEF a lansat o campanie globală pe rețelele de socializare cu genericul “Sahel NOW", care a condus la soluționarea parțială a crizei subnutriției copiilor din această regiune.

   Conflictul îngrozitor din Siria a cerut un efort special, iar UNICEF a contribuit la asigurarea accesului la educație neîntreruptă pentru aproape 80.000 de copii afectați de conflict, a sprijinit vaccinarea împotriva rujeolei pentru mai mult de 1.4 milioane de copii și a oferit îngrijirea psihosocială pentru circa 47.000 de copii. UNICEF a livrat, de asemenea, apă potabilă în taberele de refugiați și comunitățile gazdă, de care au beneficiat mai mult de 100.000 de oameni, și provizii de iarnă pentru mai mult de 260.000 de oameni din Siria.

   Dincolo de acțiunile umanitare, UNICEF și-a continuat activitatea de promovare a drepturilor copiilor plasându-le în topul agendei globale.

   În iunie 2012, UNICEF s-a alăturat guvernelor din Etiopia, India și Statele Unite, lansând  “Angajamentul pentru supravietuirea copiilor: o promisiune reînnoită" - o mișcare globală care-și propune să pună capăt mortalității infantile. Până la sfârșitul anului 2012, reprezentanți ai 168 de guverne și 400 organizații non-guvernamentale și religioase au promis să-și intensifice eforturile de salvare a copiilor din cauza deceselor care pot fi prevenite. Cu sprijinul UNICEF și a partenerilor săi, guvernele au preluat această inițiativă și au revăzut planurile naționale de sănătate, stabilind indicatori măsurabili.

   Soluțiile inovative pentru a ajunge la cei mai dezavantajați copii au fost, de asemenea, esențiale pentru activitatea UNICEF în 2012. De exemplu, în multe țări, ratele de înregistrare a nașterilor sunt foarte scăzute, fapt care împiedică accesul copiilor la educație și îi face vulnerabili în fața traficului de ființe umane și altor riscuri. Astfel, în Nigeria și Uganda, UNICEF a conceput un sistem de înregistrare a nașterilor prin SMS.

   Similar, pentru diagnosticarea rapidă și tratarea copiilor infectati cu HIV în Zambia, UNICEF a susținut un program de SMS Rapid. Timp de doi ani, între 2010 și 2012, au fost transmise peste 10.000 de rezultatele ale testului HIV de la laboratoarele din două orașe principale către mai mult de 260 de cabinete de sănătate din mediul rural, timpul de răspuns fiind redus de la 44 la 26 de zile.

  În cadrul ONU, UNICEF a avut un rol primordial în susținerea multor inițiative inovatoare. De exemplu, în martie 2012, UNICEF și UNFPA au creat Comisia ONU pentru Utilități de bază pentru Femei și Copii, cu scopul de a sprijini mișcarea Secretarului General al Națiunilor Unite, Fiecare femeie, fiecare copil.

   Comisia are drept scop îmbunătățirea accesului la utilități de sănătate cost-eficiente pentru copiii cu vârsta sub cinci ani și femeile de vârstă fertilă. Din 13 utilități identificate de Comisie ca fiind prioritare, UNICEF este lider în achiziționarea a 10 dintre ele.
Organizația rămâne a fi atât un lider mondial în achiziționarea proviziilor pentru copii, cât și cel mai mare furnizor de vaccinuri din lume pentru țările în curs de dezvoltare. În 2012, strategiile de procurări UNICEF și mecanismele de finanțare inovatoare au generat economii de mai mult de 197 milioane dolari SUA.

   În pofida unui mediu de finanțare competitiv și a crizei financiare în multe părți ale lumii, contribuțiile în numerar la UNICEF au crescut cu opt procente față de anul precedent, subliniind încrederea donatorilor în capacitatea UNICEF de a stabili parteneriate și a oferi expertiză și know-how pentru salvarea și îmbunătățirea vieții copiilor.

   În 2012, UNICEF a aderat la Inițiativa privind Transparența Ajutoarelor Internaționale în scopul de a oferi publicului informații mai complete cu privire la activitățile sale, modalitățile de finanțare și cheltuire a resurselor. Printr-o altă inițiativă de sporire a transparenței și responsabilității, UNICEF și-a extins comunicarea publică, prin prezentarea on-line a rapoartelor interne de audit, evaluărilor și rapoartelor anuale ale Birourilor de Țară.     

###

  Despre UNICEF

   UNICEF este prezent în peste 150 de ţări şi teritorii, pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să evolueze firesc, din fragedă copilarie, până în adolescență. Fiind cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine sănătatea şi nutriţia copilului, accesul la surse de apă potabilă şi salubritate, educaţie de calitate pentru toţi copiii, băieţi sau fete, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, exploatării fizice şi HIV/SIDA. UNICEF este finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi agenda sa de lucru, vizitați: https://www.unicef.org/

   Urmăriți-ne pe www.unicef.md; www.unicef.org; și pe Facebook: http://www.facebook.com/UNICEFMoldova?fref=ts

   Pentru mai multă informație la acest subiect, vă rugăm să contactați:
   Peter Smerdon
, UNICEF New York, Tel + 1 212 303 7984, Mobile: + 1 917 213 5188, psmerdon@unicef.org
   Sarah Crowe, Spokesperson for the Executive Director, Tel: +1 646 209 1590, scrowe@unicef.org
   Irina Lipcanu, Ofițer de presă UNICEF Moldova 269 235; ilipcanu@unicef.org 
 

 

 

 

 

 

Unicef Annual Report 2012 SUMMARY

Search:

 Email this article

unite for children