Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

UE și UNICEF: Mai puțini copii după gratii, mai multe reforme necesare

   BRUXELLES, 27 iunie 2013 − Copiii din Europa de Est și Asia Centrală au simțit o îmbunătățire constantă a reformelor promovate în domeniul drepturilor copiilor, dar încă se confruntă cu obstacole majore privind accesul la o justiție prietenoasă, arată un nou raport al Uniunii Europene și UNICEF lansat pe 27 iunie 2013 la o conferință pe tema justiției pentru copii la Bruxelles.

   Raportul cu genericul «Justiția juvenilă în Europa Centrală și de Est și Comunitatea Statelor Independente: Progrese, Provocări, Obstacole și Oportunități», constată că în întreaga regiune, mai puțini copii ajung să fie condamnați cu închisoarea. Totodată, raportul subliniază că relele tratamente continuă să fie aplicate, uneori, chiar sub formă de tortură, în toate țările examinate în studiu. Pedeapsa cu încarcerarea este încă permisă în aproape toate țările din regiune.

   UE și UNICEF au salutat demersurile întreprinse de guvernele din regiune, inclusiv din țările care urmează să adere la UE, de a lărgi sfera de aplicare a reformelor astfel încât să fie asigurată protecția sistematică a drepturilor copiilor în procesul de justiție. Acest lucru va pune capăt culturii impunității practicată de autorități și va permite accesul la justiție pentru toți copiii victime sau martori ai infracțiunilor.

   Legislația în multe din aceste țări se apropie de standardele internaționale. Schimbările în legislația cu privire la condamnare, precum și alte reforme au condus la o scădere substanțială a numărului de copii care sunt închiși în spatele gratiilor.

   "În ciuda unor progrese, există în continuare loc pentru îmbunătățiri, atunci când vine vorba de drepturile copiilor. Există necesitatea de a depăși instituționalizarea copiilor și a  promova sprijinul familiilor. Iar preocupările noastre nu se opresc aici. Este esențial ca țările din vecinătatea noastră să adere nu numai la standardele internaționale privind drepturile omului, dar să asigure, de asemenea, punerea în aplicare efectivă a legislației de justiție penală adoptată recent, care în unele țări este foarte progresivă, a spus în discursul său de la deschiderea conferinței Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Füle.

   "Cu cât mai mulți copii în conflict cu legea sunt respinși de societate, cu atât mai greu le este să se reabiliteze",   a declarat Yoka Brandt, Director executiv adjunct la UNICEF. "Au fost înregistrate progrese, dar dreptatea este de multe ori oarbă la nevoile copiilor.

  Sistemele de justiție trebuie să se adapteze astfel încât să poată satisface drepturilor tuturor copiilor. "

  NOTĂ

   Conferința regională la nivel înalt de la Bruxelle a reunit aproximativ 120 de miniștri ai justiției, mediatori și activiști din societatea civilă, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și Comisia Europeană. În cadrul conferinței au avut loc dezbateri pe marginea problemelelor evidențiate în raport, care s-a bazat pe un proiect cu durata de trei ani finanțat de Uniunea Europeană ce se desfășoară în Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan și Ucraina. Raportul a cuprins interviuri cu copii și cu oficiali din aceste țări.

   Delegatia Moldovei la Bruxelle a fost reprezentată de către Dna Liliana Palihovici, Vicepreședinta Parlamentului, Olga Rujanski, Consiliera Vicepreședintei Parlamentului, Dorin Recean, Ministrul Afacerilor Interne și Reprezentanți UNICEF Moldova. Oficialii moldoveni au prezentat progresul reformei justitiei pentru copii în țara noastră, s-au referit la rolul și măsurile Parlamentului în monitorizarea drepturilor copiilor în contact cu justitia, precum și au enumerat prioritățile de politici în domeniul justiției pentru copii pe care Guvernul și Parlamentul s-au angajat sa le promoveze în viitorul apropiat.

   De asemenea, participanții Moldovei au avut posibilitatea să se întâlnească cu dna Yoka Brandt, Directoarea Adjunctă UNICEF la nivel global, pentru a discuta aceste angajamente și a stabili direcțiile de activitate în care UNICEF și conducerea Moldovei ar putea conlucra pentru a asigura că sistemul de justiție este prietenos copiilor.

   Pentru mai multe detalii, contactați:

   Irina Lipcanu, Ofițer de Presă UNICEF Moldova: tel. 269 235; ilipcanu@unicef.org
   Stella Cotorcea, Coordonator Programe Justiția pentru Copii UNICEF Moldova: scotorcea@unicef.org

   Facebook: https://www.facebook.com/UNICEFMoldova

   Pentru a citi raportul integral «Justiția juvenilă în Europa Centrală și de Est și Comunitatea Statelor Independente: Progrese, Provocări, Obstacole și Oportunități», vizitați: EU_UNICEF Juvenile Justice in the CEECIS Region.pdf

 

 

 

 

Совместный пресс-релиз

 Rusa


Search:

 Email this article

unite for children