Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Copiii sunt toți la fel când se joacă: Flashmob inedit pentru promovarea incluziunii copiilor cu dizabilități

UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova 2013

   Chișinău, 1 iunie 2013:  În premieră, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, grupuri de tineri, printre care şi copii cu dizabilităţi, din orașele Chișinău, Bălți, Orhei și Cahul au organizat flashmob-uri dedicate incluziunii copiilor cu nevoi speciale.

   Scopul principal al flash mob-urilor a fost promovarea dreptului tuturor copiilor la educaţie într-un mediu prietenos şi sensibilizarea societăţii cu privire la incluziunea copiilor cu nevoi speciale în viaţa comunitară. Prin această acțiune tinerii au îndemnat publicul să-și manifeste suportul și solidaritatea față de copiii cu dizabilități, care sunt egali în drepturi, indiferent de condiţia lor. În cadrul celor patru flashmob-uri au participat în jur de 150 de copii și tineri din Republica Moldova.

   Flash moburile au avut loc la Chişinău (ora 10.00, Gradina Publică „Ştefan cel Mare”), Cahul (ora 9:00, Piata Horilor), Bălți (ora 13:00, Piața “Vasile Alecsandri”) și Orhei (ora 14:00, Parcul “A. Puskin”).

   Flash mob-urile fac parte din seria de acţiuni de sensibilizare a opiniei publice privind incluziunea educaţională a copiilor cu dizabilităţi din cadrul Campaniei de promovare şi mobilizare privind  incluziunea educaţională „Vino cu mine, şcoala e şi pentru tine!”, realizată de Ministerul Educației, cu sprijinul UNICEF Moldova.

   Despre Campania de promovare şi mobilizare privind incluziunea educaţională „Vino cu mine, şcoala e şi pentru tine!”

  Campania de promovare şi mobilizare privind incluziunea educaţională „Vino cu mine, şcoala e şi pentru tine!” se înscrie în activităţile Programului Naţional de Educaţie Incluzivă pentru perioada 2011-2020, elaborat şi implementat de Guvern, pentru a asigura şanse egale pentru toţi copiii de a accesa un sistem de învăţământ prietenos.

   Conform Programului de dezvoltare a educaţiei incluzive, toţi copiii, indiferent de starea materială a familiei, mediul de reşedinţă, apartenenţa etnică, limba vorbită, sex, vârstă, apartenenţa religioasă, starea de sănătate, caracteristicile de învăţare, antecedente penale au dreptul la condiţii egale pentru o educaţie de calitate.

   În Republica Moldova există mai mult de 16,000 de copii cu dizabilităţi, conform datelor statistice naţionale, dintre care aproape 3,500 în vârstă de până la 7 ani. Rata de dizabilitate la copii a crescut de  la 17,9 la 1000 copii în 2008 la 19,1 la 1000 de copii în 2009.

 

 

 

 

 

Flash mob organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului


Search:

 Email this article

unite for children