Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Celebrarea Zilei FAMILIEI a demarat cu o petrecere GRAFFITTI menită să promoveze familia drept mediu fără violență

   Chişinău, 15 mai 2013 – Ziua Internaţională a Familiei, marcată în fiecare an la 15 mai, a fost lansată astăzi la Chișinău.

   În anul 2013 genericul Zilei internaționale a familiei la nivel global este „Integrarea socială și solidaritatea între generații”. La nivel național, Ziua Familiei este dedicată promovării familiei drept mediu lipsit de violență fiind organizată de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în parteneriat cu Agențiile ONU în Moldova.

   Acest eveniment își propune să abordeze subiectul violenței împotriva femeilor, copiilor și persoanelor în etate ca reacție la campaniile intense din presă, evenimentele și discuțiile publice în jurul câtorva cazuri  grave de violență domestică produse de la începutul anului, inclusiv un caz letal. Activitățile dedicate Zilei Familiei vor promova familia ca mediu non-violent, toleranța zero pentru orice forme de violență, modele de educație alternative bătăii în rândul părinților și relații non-violente între soți/parteneri.

   Ziua Familiei a fost inaugurată print-o conferință de presă în aer liber, ținută de Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei Valentina Buliga și Coordonatorul Rezident al ONU în Moldova, Nicola Harrington-Buhay.  Ulterior, zeci de copii, părinți, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ONG-uri  au organizat un Graffitti Party – au desenat sloganul Zilei Familiei  „Eu + Mama + Tata = Familie fără violență” într-un mod ingenios pe un perete public din centrul Chișinăului.

   „Cum să facem ca să avem cît mai multe familii fericite şi cît mai puţini copii aflaţi în situaţii de risc? Statul, sistemul educaţional, de ocrotire al sănătăţii şi cel de asistenţă socială  vin întru susţinerea şi ajutorarea acestor părinţi, dar cea mai mare responsabilitate totuşi revine părinţilor, familiei”, a menționat  Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

  

 „ONU sprijină  Guvernul - în special Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei -  să dezvolte servicii sociale  în comunități și să asigure că tot mai mulți profesioniști știu cum să acționeze în situațiile de risc. Împreună cu efortul conștiincios al fiecăruia dintre noi de a raporta cazurile de violență, Moldova va reuși să aibă o societate sănătoasă, în care fiecare familie se va simți în siguranță”,  a declarat Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Moldova.

   Evenimentul de lansare a Zilei Familiei este precedat de o serie de filme de scurt metraj  rulate la principalele televiziuni, dezbateri în presă și rețelele de socializare, vizite ale jurnaliștilor în familii care promovează practici pozitive. În paralel, în perioada 14-24 mai și Ministerele vor petrece concerte, expoziții, lecții speciale în școli etc. 

   Cu ajutorul activităților desfășurate în următoarele două săptămâni, organizatorii își propun să-i informeze pe specialiștii din domeniu și populația generală despre necesitatea raportării cazurilor de violență, precum și consolidarea imaginii pozitive a autorităților în ceea ce privește răspunsul statului la cazurile de violență. De asemenea, publicul larg este sensibilizat cu privire la faptul că violenţa împotriva femeii reprezintă violarea drepturilor omului și un act de discriminare în bază de gen.

   Potrivit statisticilor oficiale și cele oferite de agențiile ONU, violența domestică este un fenomen larg răspândit în Republica Moldova. Mai mult de jumătate din copii de 6-7 ani susțin că sunt pedepsiți prin aplicarea forței fizice, iar aproximativ fiecare al zecelea bebeluș de pînă la un an este bătut de părinți. Cât privește femeile, 63% din moldovence au recunoscut că au trecut prin acte de violență (fie psihologică, fizică sau sexuală). 90% din femeile traficate au fost supuse, anterior, actelor de violență.

   Pentru informații: 

   Elena Căpăţînă,  şef Serviciul de informare și comunicare cu mass-media, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, tel: 269300, 079454344, e-mail elena.capatina@mmpsf.gov.md Irina Lipcanu, Ofițer de presă UNICEF Moldova, tel. 022 269235; ilipcanu@unicef.org

   Despre Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei http://www.mmpsf.gov.md/. Mai multe despre activitatea Organizației Națiunilor Unite în Moldova pe www.un.md. Urmărește-ne pe Facebook și Youtube

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children