Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Numărul adolescenților consumatori de droguri ar putea fi de câteva ori mai mare decât arată datele oficiale

UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova 2013

   Chișinău, 01 Aprilie 2013 - Numărul real al adolescenților care utilizează droguri este de câteva ori mai mare decât statisticile oficiale. Deoarece acest fenomen continuă să fie ascuns și nu se cunoaște numărul exact al consumatorilor de droguri minori care au nevoie de ajutor  statul nu investește în programe noi de prevenire, tratament și reabilitare.  La aceste concluzii au ajuns participanții la ședința  din 29 martie a rețelei ”Jurnaliștii – prietenii copiilor”, organizată de Centrul de Investigații Jurnalistice  cu suportul Reprezentanței UNICEF în Moldova.

   Sergiu Tomșa, specialist Comunicare pentru Dezvoltare UNICEF, a menționat că problema cea mai mare este identificarea adolescenților consumatori de droguri. ”Există o diferență semnificativă dintre datele statistice oficiale și ceea ce arată anumite cercetări realizate de organizații neguvernamentale sau internaționale. Asta înseamnă că mulți dintre cei care consumă droguri rămân invizibili. Atunci când ei nu sunt identificați de sistemul oficial este greu să justifici crearea anumitor programe speciale pentru ei”, a spus  Sergiu Tomșa.  Potrivit lui Mihai Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie,  în prezent sunt luați la evidență oficială 68 de adolescenți consumatori de droguri, cifra fiind în continuă scădere în ultimii ani. Majoritatea acestora au între 16-18 ani, în timp ce în anii precedenți erau înregistrați consumatori de droguri și în rândul copiilor  de 10 ani.

   Ala Iațco, șefa Centrului de Sănătate prietenos Tinerilor ”ATIS” din municipiul  Bălți consideră că problema consumului de droguri în rândul adolescenților nu este una mai puțin gravă decât acum câțiva ani, ci, mai curând, mai puțin vizibilă. ”De regulă, tinerii nu recunosc că sunt consumatori de droguri și nu conștientizează că asta reprezintă o problemă pentru ei. Numărul consumatorilor luați la evidență reprezintă doar vârful aisbergului”, consideră experta.

   Totodată, participanții la ședință au menționat că nici adulții – părinții sau  profesorii,  nu acordă atenția cuvenită acestei probleme și nu reacționează prompt în situațiile când depistează că un adolescent a început să consume  droguri.

   ”Mulți părinți preferă să treacă  cu vederea primele semnale de alarmă.  Chiar și atunci când problema este recunoscută și conștientizată, familiile nu  se adresează după ajutor specializat. Frica de stigmă socială și etichetare, impune familia să țină problema în interiorul ei”, susține Ala Iațco.

   Potrivit experților, adolescenții ajung să consume droguri din curiozitate sau pentru a se distra, din cauza presiunii psihologice sau a nevoii de acceptare socială. Majoritatea celor care consumă droguri sunt din mediul urban. 

   Participanții la ședință au menționat că situația ar putea fi schimbată dacă mediul școlar și cel social ar fi mai receptiv la problemele adolescenților. Totodată, s-a menționat că statul ar trebui să asigure elaborarea  și dezvoltarea  unor programe speciale de reabilitare pentru adolescenții consumatori de droguri. În prezent acestea lipsesc, reabilitarea copiilor făcându-se după niște programe destinate adulților. 

   O treime din adolescenții respondenți a unui sondaj au menționat că își primesc doza de drog injectabil în locurile unde se adună mai mulți consumatori de droguri. ”De obicei, pentru că sunt mai mici ca și vârstă rândul lor este la urmă și dacă nu sunt seringi suficiente ei injectează drogul după un adult, și respectiv,  sunt mai vulnerabili la infecții precum HIV/SIDA sau hepatita virală B. Datele sondajului arată că fetele comparativ cu băieții sunt și mai vulnerabile în acest sens. Astfel,  30 % din fete injectează folosind echipament nesteril, comparativ cu 12 % de băieți”, a menționat Sergiu Tomșa.

   Circa 86 % din adolescenții chestionați în cadrul unui sondaj realizat de Centrul de sănătate prietenos tinerilor "Neovita” au spus că au cunoscuți care consumă droguri. Fiecare al treilea adolescent din cei care au încercat vreo dată drogurile a menționat că a început  să se drogheze la 15-18 ani, iar fiecare al cincilea – la 10-14 ani. Fiecare al cincilea respondent crede că în Moldova este ușor să obții droguri.

   Pentru contact: 
   Natalia Porubin, Centrul de Investigații Jurnalistice, tel. 220844

 

 
Search:

 Email this article

unite for children