Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Cum trăiesc copiii în țările dezvoltate ?

  •  Un nou Studiu cu privire la situația copiilor în cele mai dezvoltate 29 de țări ale lumii, lansat de UNICEF, arată că Olanda și patru țări nordice – Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia – se află în topul țărilor unde copiii trăiesc cel mai bine, iar Lituania, Letonia și România – se află la celălalt capăt al clasamentului.

   11 Aprilie 2013 – Studiul comparativ “Bunăstarea copiilor în țările bogate” produs de Centrul de Cercetare UNICEF “Innocenti” examinează situația copiilor în cele mai dezvoltate țări ale lumii.  Studiul prezintă progresele înregistrate în 29 de țări cu economii avansate în ceea ce privește bunăstarea copiilor în ultimii zece ani. Raportul demonstrează că sărăcia la copii în aceste țări poate fi evitată și depinde în totalitate de politicile promovate. Astfel, copiii trăiesc mai bine nu neapărat în țările dezvoltate economic, ci în țările cu politici sociale orientate spre protecția celor mai vulnerabile familii și copii.  

  "Pentru fiecare măsură politică nouă, Guvernele trebuie să exploreze în mod explicit impactul și efectele asupra copiilor, familiilor cu copii, adolescenților și tinerilor", a declarat directorul Centrului de Cercetare UNICEF, Gordon Alexander.

  Studiul “Bunăstarea copiilor în țările bogate” a măsurat calitatea vieții copiilor reieșind din cinci dimensiuni - bunăstarea materială, sănătatea și educația, comportamentul și riscurile, precum și locuințele și mediul înconjurător.
Studiul nu identifică o corelație puternică între PIB-ul pe cap de locuitor și calitatea vieții copiilor. De exemplu, copiii din Slovenia trăiesc mai bine decât cei din Canada, Republica Cehă se află înaintea Austriei, iar Portugalia devansează Statele Unite ale Americii.
De asemenea, raportul constată că țările din Europa Centrală și de Est au înregistrat progrese și tind să-și acopere golulurile grație economiilor industriale în creștere.
În ciuda regreselor la anumiți indicatori în unele țări, concluzia generală este că situația copiilor în lumea industrializată s-a îmbunătățit în mod constant în ultimii zece ani. Fiecare țară cu date disponibile a înregistrat scăderi ale mortalității infantile, în timp ce rata de cuprindere în educația gimnazială și secundară a crescut.

   Este important de menționat că studiul a fost efectuat în baza datelor din 2010 (cele mai noi date disponibile pentru a fi analizate în plan comparativ la nivel internațional), astfel ele reflectă rezultatul deciziilor guvernamentale din perioada de dinainte de criză. Raportul afirmă că cei trei ani de dificultăți economice de atunci nu prevestește nimic bun pentru viitorul apropiat.

   Cu toate acestea, în mare parte, aceste date reflectă rezultatele investițiilor pe termen lung. Performanțele școlare, ratele de imunizare sau comportamentele de risc, de exemplu, nu se schimbă în mod semnificativ pe termen scurt, de aceea este puțin probabil ca situația în aceste domenii să se fi schimbat dramatic din cauza crizei economice din ultimii trei ani. Astfel, subliniază studiul, se poate afirma că la multe capitole calitatea vieții copiilor este înaltă. De exemplu, la capitolul "comportamente și riscuri” în cele 29 de țări participante la studiu, doar opt la sută dintre copiii de 11-15 de ani au spus că fumează țigări cel puțin o dată pe săptămână, doar 15 la sută au raportat că au consumat alcool în exces cel puțin de două ori în viața lor; 99 la sută dintre fete nu rămân însărcinate în perioada de adolescență și aproximativ două treimi din copii nu sunt agresați sau hărțuiți psihologic.

   În schimb, există restanțe la alte capitole, cum ar fi practicarea exercițiilor fizice de către copii - singurele țări în care mai mult de 25% din copii declară că fac sport cel puțin o oră pe zi sunt Statele Unite ale Americii și Irlanda.

   Studiul comparativ “Bunăstarea copiilor în țările bogate” mai include un capitol în care sunt prezentate părerile copiilor privind satisfacția lor de viață. În linii mari opiniile copiilor sunt în concordanță cu situația generală prezentată în studiu, dar există și excepții: spre exemplu copiii din Estonia, Grecia și Spania au dat țările lor o apreciere mult mai înaltă, pe când în Germania, Luxemburg și Polonia copiii au zis că trăiesc mai rău de cât reiese din indicatorii oficiali.

   "Trebuie să știm mai multe despre cum copiii își văd și își evaluează propriile vieți și despre ceea ce contează pentru ei cu adevărat ", a declarat directorul Oficiului de Cercetare UNICEF Gordon Alexander". Vocile copiilor, chiar și la o vârstă foarte fragedă, sunt vitale. Guvernele trebuie să ghideze politicile într-un mod care va proteja viitorul copiilor pe termen lung. Acest lucru nu a fost niciodată mai urgent decât în circumstanțele actuale".

  NOTĂ: UNICEF Moldova vă oferă date statistice naționale privind indicatorii similari aplicabili pentru  Republica Moldova. Chiar dacă acești indicatori sunt doar cu scop de informare, importanța investițiilor sociale, a politicilor și sistemelor de protecție socială rezistente, de rând cu investițiile în economie, mediul de afaceri și infrastructură, nu poate fi ignorată. Bunăstarea generațiilor actuale și viitoare depinde în mare măsură de punerea în aplicare a politicilor și mecanismelor echitabile, incluzive și corecte – și acum este momentul să dăm start acestui proces. 

  Pentru a descărca raportul complet vizitați http://www.unicef-irc.org
  Urmăriți-ne pe www.unicef.md și pe Facebook: http://www.facebook.com/UNICEFMoldova?fref=ts

  Pentru contact:
  Irina Lipcanu
, Ofițer de presă UNICEF Moldova 269 235; ilipcanu@unicef.org

  Despre UNICEF

  UNICEF este prezent în peste 150 de ţări şi teritorii, pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să evolueze firesc, din fragedă copilarie, până în adolescență. Fiind cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine sănătatea şi nutriţia copilului, accesul la surse de apă potabilă şi salubritate, educaţie de calitate pentru toţi copiii, băieţi sau fete, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, exploatării fizice şi HIV/SIDA. UNICEF este finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi agenda sa de lucru, vizitați: https://www.unicef.org/;

 

 

 

 

 

 

Raport de studiu

Key Findings

Bunăstarea copiilor în țările bogate

Search:

 Email this article

unite for children