Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Zilnic mor copii din cauza apei potabile necalitative și a practicilor proaste de igienă, susține UNICEF

UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova 2013

  22 Martie 2013 – Astăzi în lume este marcată Ziua Mondială a Apei. UNICEF îndeamnă guvernele, societatea civilă și cetățenii să-și amintească că în spatele statisticilor se află viețile reale ale copiilor.

  La nivel global, aproximativ 2,000 de copii cu vârsta sub cinci ani mor în fiecare zi din cauza unor boli diareice și aproape toate au la bază apa potabilă necalitativă, infrastructura proastă de canalizare și lipsa practicilor de igienă.

  "Uneori ne concentrăm atât de mult pe cifre, încât nu reușim să vedem tragediile umane care stau în spatele fiecărei statistici", spune Sanjay Wijesekera, șeful global al Programului UNICEF pe apă, canalizare și igienă.

  "Dacă 90 de autobuze școlare pline cu copii s-ar prăbuși zilnic și nu ar fi niciun supraviețuitor, atunci lumea ar reacționa. Dar exact acest lucru are loc în fiecare zi din cauza apei potabile necalitative, a lipsei infrastructurii de canalizare și a practicilor proaste de igienă" – mai spune Sanjay Wijesekera.

  Datele UNICEF cu privire la mortalitatea infantilă arată că aproximativ jumătate din decesele la copii cu vârsta sub cinci ani se înregistrează în doar cinci țări: India, Nigeria, Republica Democratică Congo (RDC), Pakistan și China. Două țări - India (24%) și Nigeria (11%) - reprezintă împreună mai mult de o treime din totalul deceselor la copii cu vârsta sub cinci ani. Aceste țări au, de asemenea, numărul cel mai mare de populație care nu are acces la apă potabilă de calitate și grup sanitar.

  Din 783 de milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc fără apă potabilă de calitate, 119 milioane sunt în China, 97 milioane în India, 66 milioane în Nigeria, 36 milioane în RDC și 15 milioane în Pakistan.

  Cifrele privind sanitația sunt și mai sumbre. În aceste țări un număr considerabil de oameni nu dispun de grup sanitar: în India 814 milioane de oameni; în China - 477 milioane; Nigeria 109 milioane; Pakistan 91 milioane și RDC 50 de milioane. Îmbunătățirea calității apei și a infrastructurii de canalizare ar contribui în mare măsură la o reducere a mortalitatii infantile în aceste țări.

  "Cifrele pot părea nesemnificative, dar ele reprezintă viețile reale ale copiilor reali", spune Wijesekera. "Fiecare copil este important. Fiecare copil are dreptul la sănătate, dreptul de a supraviețui, dreptul la un viitor bun în măsura în care îl construim noi.

  "Dacă, în procesul de dezvoltare, nu vom privi zilnic la fețele copiilor mici și la necesitățile lor, atunci vom stagna considerabil."

  Wijesekera spune că progresele realizate din 1990 încoace arată că prin voință politică, investiții și accent sporit pe echitate și pe cei mai vulnerabili, fiecare copil ar trebui să aibă acces la apă potabilă și canalizare îmbunătățită, probabil, peste o generație.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în peste 150 de ţări şi teritorii, pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să evolueze firesc, din fragedă copilarie, până în adolescență. Fiind cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine sănătatea şi nutriţia copilului, accesul la surse de apă potabilă şi salubritate, educaţie de calitate pentru toţi copiii, băieţi sau fete, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, exploatării fizice şi HIV/SIDA. UNICEF este finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi agenda sa de lucru, vizitați: www.unicef.org

  Urmăriţi-ne activitatea pe Twitter și pe Facebook

   Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

   Rita Ann Wallace, UNICEF New York: 212-824-6586 rwallace@unicef.org 
   Irina Lipcanu, Ofițer de Presă UNICEF Moldova
   269 235; ilipcanu@unicef.md

 

 
Search:

 Email this article

unite for children