Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Tot mai multe grădinițe din Moldova sunt asigurate cu jucării de calitate pentru dezvoltarea copiilor

UNICEF Moldova
© UNICEF Moldova 2012

   Bulboaca, Anenii-Noi, 27 decembrie 2012 – Copiii de la grădinița Nr 1  și Nr 2 din satul Bulboaca, r-l Anenii Noi, au primit astăzi un set de jucării de marcă LEGO și DUPLO, ca parte a unui proiect de parteneriat public-privat dintre UNICEF și Fundația LEGO, cu suportul Ambasadei Danermacei în R. Moldova și Ministerul Educației. 

  În total, peste 57, 000 de copii, inclusiv copii cu nevoi speciale, din 517 de grădinițe și centre comunitare din țară vor primi astfel de jucării în valoare totală de 1 milion și jumătate de dolari. Jucăriile vor fi distribuite de către Ministerul Educației și vor ajunge la grădinițele din cele mai sărace localități ale republicii. 

   Grădinițele din R. Moldova nu dispun de cărți și jucării creative pentru dezvoltarea copiilor. Un studiu UNICEF relevă că fiecare al 4-lea copil din Moldova crește fără jucării și cărți.  Jucăriile LEGO și DUPLO sunt recunoscute la nivel internaţional pentru faptul că stimulează dezvoltarea intelectuală şi socială a copiilor și vor veni să suplinească acest gol. 

  "Educația reprezintă un drept fundamental al fiecărui copil. Dar la această vârstă fragedă este foarte important ca toți copiii să învețe prin joc. Suntem încântați să vedem că tot mai mulți copii din Moldova au șansa să meargă la  grădiniţă și să se bucure de condiții tot mai bune pentru educație”, a declarat în cadrul ceremoniei  de donație Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF în Moldova.

   Ministrul Maia Sandu a spus în cuvîntul său de salut că jucăriile LEGO ajută copiii să devină creativi, inventivi și îi învață să lucreze în echipă. ”Sînt sigură că și copiii de la această grădinița vor fi încîntați de acest cadou. Vreau să le mulțumesc colegilor de la UNICEF, Fundației Lego și Ambasadei Danemarcei pentru acest cadou”, a spus dna Sandu.

   Aceasta este a doua tranșă în cadrul proiectului de asigurare cu jucării cognitive a instituțiilor preșcolare din Republica Moldova. Anul trecut alte 400 de grădinițe au primit asemenea jucării de care au beneficiat în jur de 27,000 de copii.
În Moldova sunt 1440 grădinițe. 22% din copiii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani nu sunt încadrați în învățământul preșcolar.

  Pentru contact: tel: 269 235, mob. 069162304, e-mail: ilipcanu@unicef.org
  Irina Lipcanu, Ofițer de presă UNICEF Moldova

 

 
Search:

 Email this article

unite for children