Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Să creăm o societate incluzivă și accesibilă pentru toți. Împreună vom reuși!

UNICEF Moldova

   03 decembrie 2012 - Astăzi este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități și cu prilejul celei de-a 20-a aniversări, UNICEF atrage atenția asupra importanței promovării drepturilor persoanelor cu nevoi speciale și mobilizării eforturilor pentru a construi o societate incluzivă.

   Persoanele cu dizabilități sunt printre cele mai afectate și izolate minorități din lume. Peste un miliard de oameni, sau aproximativ 15 la sută din populația lumii, trăiesc cu o formă sau alta de handicap. Acest număr include și circa 93 milioane de copii cu dizabilități care se confruntă cu discriminarea în fiecare aspect al vieții lor.

   Conform datelor statistice naționale în Moldova există aproape 15,000 copii cu dizabilități, dintre care mai mult de 4,000  în vîrstă de pînă la 7 ani. Din cauza lipsei serviciilor de sprijin, a stigmei și discriminării părinții copiilor cu dizabilități sunt determinați să-i plaseze în instituții rezidențiale. Aproximativ jumătate din toți copiii din internate sunt cu dizabilități. Totodată, doar 5,2% din părinți consideră că aceștia ar trebui să frecventeze grădinițele din comunitate, iar mai puțin de jumătate din părinți (45,8%) ar accepta ca copiii lor să se joace cu cei cu dizabilități.

   Convenția cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CRPD), care a intrat în vigoare în 2008, recunoaște că de multe ori barierele de ordin psihologic sunt mult mai grave decât dizabilitatea individului în sine.

   În mesajul său, Directorul executiv UNICEF, Anthony Lake, spune: "Imaginați-vă o lume în care toți copiii sunt alături ... implicați. În care talentele lor sunt recunoscute ... iar contribuțiile lor sunt apreciate. Și în care fiecare copil contează. Aceasta este lumea spre care tinde UNICEF".

   UNICEF activează peste tot în lume, în parteneriat cu guvernele, donatorii, agențiile ONU, organizațiile societății civile, și organizațiile persoanelor cu dizabilități, în vederea creării unei societăți incluzive și accesibile pentru copiii cu nevoi speciale.

   UNICEF consideră că o societate incluzivă aduce beneficii nu doar copiilor și adulților cu dizabilități, dar întregii populații.

   ÎN ATENȚIA EDITORILOR: În luna septembrie a acestui an, mai mulți copii cu nevoi speciale, având diverse dizabilități locomotorii, tulburări de vorbire și chiar paralizie cerebrală infantilă din satele raionului Călărași, au produs filmulețe de 1 minut despre viața lor. În aceste filmulețe, produse în cadrul atelierului OneMinute Junior, copiii au vorbit despre problemele cu care se confruntă, dar și aspirațiile pe care le au.

    Filmulețele sunt disponibile aici: https://www.unicef.org/moldova/ro/11941_20713.html

   Vă îndemnăm să le promovați și să faceți vocea acestor copii auzită în fața întregii societăți.

   Urmăriți-ne și pe Facebook: http://www.facebook.com/UNICEFMoldova?fref=ts

  Pentru mai multă informație, contactați:
  Irina Lipcanu, Media Officer, UNICEF Moldova,
  Tel +373 0 22 269 235, Mobil: + 373 69162304;
  ilipcanu@unicef.org
   Web: www.unicef.md

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children