Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Guvernul Republicii Moldova şi Ministerul Sănătăţii au creat toate condiţiile pentru a asigura continuitatea în finanţarea programelor ce ţin de prevenire şi tratamentul HIV/SIDA

UNICEF Moldova

   Chișinău, 29 Noiembrie 2012 - Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi a participat la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Combatere a HIV/SIDA. La 1 decembrie curent, această zi este marcată pentru a 23-a oară şi are genericul "Tendinţa zero: Zero cazuri noi de infecţie cu HIV. Zero discriminări. Zero cazuri decesuri în rezultatul maladiei SIDA".

   Potrivit Ministrului Sănătăţii, la situaţia de astăzi, datorită suportului Fondului Global din Republica Moldova, în ţară sunt asiguraţi cu medicamente pentru tratament sută la sută din pacienţii diagnosticaţi cu această maladie. A fost creat Spitalul de Dermatologie şi Maladii Comunicabile, unde este aplasat şi Serviciul Naţional de HIV/SIDA, în cadrul căruia sunt oferite servicii integrate de testare, consiliere, tratament (inclusiv şi cel paliativ).

  „Au apărut în societate discuţii referitor la ce se va întâmpla începând cu anul 2014 pe componenta ce ţine de asigurarea pacienţilor vizaţi cu medicamentele necesare. Aş dori să repet încă odată că Guvernul Republicii Moldova şi Ministerul Sănătăţii întreprind toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în finanţarea programelor ce ţin de prevenirea, tratamentul şi promovarea stilului de viaţă sănătos, în scopul diminuării numărului de îmbolnăviri. Surse financiare pentru următorii ani sunt planificate în Cadrul de Cheltuieli pe Termen Mediu, însă vom continua şi negocierile cu partenerii de la Fondul Global, pentru a obţine un sprijin financiar în acest domeniu, în vederea diminuării eventualei poveri asupra Bugetului Public Naţional", a declarat Andrei Usatîi.

  Răspunsul Naţional la HIV/SIDA se realizează prin implementarea a celui de-al 4-lea Program Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi a infecţiilor cu transmitere sexuală şi altor programe educaţionale şi de sănătate. De către instituţiile de sănătate, în comun cu autorităţile publice şi societatea civilă, se realizează proiecte de prevenire, educare, comunicare, tratament, îngrijiri şi suport. În Republică activează 17 laboratoare şi secţii de diagnosticare a infecţiei HIV/SIDA.

 

HIV/SIDA ÎN REPUBLICA MOLDOVA: CIFRE ȘI DATE

 

  •  Infecţia cu HIV prezintă o problemă prioritară de sănătate publică. Conform datelor UNAIDS în lume sunt infectate cu HIV 35,7 milioane de persoane, inclusiv 2,1 milioane de copii, iar de la debutul pandemiei de maladia SIDA au decedat 25 milioane de persoane.
  • În republica noastră, până la 1 octombrie 2012, cumulativ, au fost înregistrate 7604 persoane infectate cu HIV, inclusiv 2474 în raioanele de Est. Această infecţie preponderent afectează persoane tinere de vârstă reproductivă, apte de muncă (15-39 ani - 83,95%), având tendinţa de extindere şi în rândul populaţiei rurale (36,70%), menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală (84,32%). De la debutul epidemiei maladia SIDA a fost diagnosticată la 1829 persoane.
  • Infecţia cu HIV în Republica Moldova se află în stadiul de epidemie concentrată. Studiile de supraveghere epidemiologică în rândul UDI (pentru anul 2010) au indicat rate foarte înalte ale prevalenţei infecţiei HIV (16,4% în Chişinău, 39,8% - Bălţi şi 12,1% - Tiraspol). Prevalenţa HIV printre bărbaţii care practică sex cu bărbaţi a constituit 1,7%, printre lucrătorii sexului comercial - 6,1% şi deţinuţii - 3,5%. Totodată, răspândirea HIV nu este semnificativă şi constituie 0,37%.
  • În prezent se realizează implementarea celui de-al patrulea Program Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi a infecţiilor cu transmitere sexuală şi a altor programe educaţionale şi de sănătate. În cadrul instituţiilor de sănătate, în comun cu autorităţile publice şi societatea civilă, se realizează proiecte de prevenire, educare, comunicare, tratament, îngrijiri şi suport. În republică activează 17 laboratoare şi secţii de diagnosticare a infecţiei HIV/SIDA.
  • În colaborare cu ONG-urile, în 22 de localităţi din republică, se realizează 19 proiecte în rândul grupurilor de risc, inclusiv printre consumătorii de droguri injectabile, deţinuţii din 12 penitenciare, migranţi, femeile care prestează servicii sexuale contra plată.
  • Pentru persoanele infectate cu HIV se întreprind activităţi axate pe prestarea serviciilor de asistenţă, îngrijiri medicale, aderarea la tratamentul ARV. De la începutul anului 2012 2056 de persoane infectate cu HIV primesc tratament ARV, inclusiv 638 persoane din teritoriile de est ale republicii. În cadrul prevenirii transmiterii infecţiei HIV/SIDA de la mamă la făt gravidele au acces la consiliere şi testare voluntară, confidenţială şi tratament specific.
  • Integrarea strategiilor şi activităţilor de securitate hemotransfuzională, supravegherea şi controlul de laborator permite excluderea transmiterii infecţiilor sanguine prin hemotransfuzii.
  • În republică activează reţeaua Cabinetelor de consiliere şi testare voluntară la marcherii HIV şi hepatitelor virale B şi C, care prestează servicii de informare şi testare confidenţială şi gratuită. Cetăţenii pot solicita consultaţii telefonice la subiectele infecţiei cu HIV la linia telefonică verde 080080808.
  • În scopul asigurării reducerii vulnerabilităţii faţă de persoanele cu HIV/SIDA şi a armonizării la standardele internaţionale şi europene în domeniul drepturilor omului a fost modificată şi completată Legea nr.23 din 16 februarie 2007 „Cu privire la profilaxia infecţiei HIV/SIDA". Sunt realizate activităţi în ce priveşte diminuarea stigmei, discriminării şi asigurării confidenţialităţii în sectorul de sănătate.


 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children