Centru Media

Noutăți

Ultimile publicații

Comunicate de presă

Resurse pentru jurnalişti

Eseuri Foto

Video

 

Apelul la acțiune pentru stoparea plasării copiilor de vârstă fragedă în orfelinate din nou în atenția guvernanților

  • O conferință regională de nivel înalt dedicată copiilor cu vârsta până la trei ani plasați în instituții se desfășoară zilele acestea la Sofia, Bulgaria
  • Delegația Republicii Moldova este reprezentată de Dna Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, funcționari din Guvern și reprezentanți UNICEF

   SOFIA, 22 noiembrie 2012 – Guvernele din Europa de Est și Asia Centrală își unesc eforturile pentru a sprijini familiile vulnerabile și a pune capăt plasării copiilor sub trei ani în instituții rezidențiale. Cel puțin 1,3 milioane de copii din regiune sunt separați de familiile lor, adesea din cauza sărăciei sau a incapacității familiilor de a face față  situațiilor dificile, relevă un studiu regional cu privire la situația copiilor cu vârsta sub trei ani în îngrijire formală în Europa de Est și Asia Centrală. Studiul a fost lansat în cadrul conferinței ministeriale regionale care se desfășoară în Bulgaria între 21-22 Noiembrie 2012.

   Din cei 1,3 milioane de copii plasați în instituții, aproximativ 31,000 sunt mai mici de trei ani.  Ei se confruntă cu riscul întârzierii grave în dezvoltare, deoarece au fost plasați în îngrijire rezidențială la o vârstă fragedă.

Conferința de două zile, la care participă delegați din 20 de țări, este găzduită de Guvernul Bulgariei sub înaltul patronaj al președintelui Rosen Plevneliev, în colaborare cu UNICEF. Scopul său este de a promova schimbul de experiență între țări, astfel încât Guvernele să conlucreze mai bine pentru prevenirea plasării copiilor de vârstă fragedă în instituții și dezvoltarea serviciilor de sprijin pentru familii.

   România, Serbia și Croația sunt singurele trei țări din regiune, care au aprobat legi ce interzic plasarea copiilor mici în instituții. Mai multe țări din regiune sunt așteptate să procedeze la fel  în urma acestei conferințe.

   Republica Moldova se află printre primele țări din regiune care și-a luat angajamentul de a stopa gradual plasarea copiilor cu vârsta până la 3 ani în instituții. Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a comunicat în discursul său din cadrul conferinței, că “acțiuni concrete în acest sens vor fi incluse în noua Strategie națională privind protecția copilului și familiei aflată în curs de elaborare”.

   “Ne propunem să utilizăm mecanisme de protecție socială, planificare a familiei, identificarea timpurie a riscului de abandon, formarea profesională a lucrătorilor sociali, educația parentală și dezvoltarea serviciilor de informare pentru a sprijini cele mai vulnerabile familii. Vom extinde serviciile de asistență parentală pentru copiii sub 3 ani și cei cu dizabilități sporind alocațiile financiare pentru aceste servicii”, a menționat Valentina Buliga.

   "Convenția cu privire la Drepturile Copilului recunoaște cât de important este de a oferi sprijin familiilor, astfel încât copiii să poată crește într-un mediu familial. Familia este locul cel mai bun pentru creșterea unui copil", a declarat Marie-Pierre Poirier, Directorul Regional UNICEF pentru Europa Centrală și de Est și Comunitatea Statelor Independente. "Regiunea noastră se confruntă cu probleme în acest domeniu, dar, deține, totodată,  și cunoștințe valoroase despre modul cum le-am putea depăși. Scopul nostru este de a crea o rețea de solidaritate pentru ca țările să lucreze împreună și să ofere copiilor cel mai bun start în viață", a adăogat ea.

   Consilierul Regional UNICEF pentru Protecția Copilului, Jean-Claude Legrand, și-a exprimat îngrijorarea că, în unele țări copiii cu vârsta sub trei ani sunt de până la trei ori mai mult expuși riscului de a fi plasați în instituții în comparație cu cei mai mari. Circa 30 la sută din copiii care se află în îngrijire instituțională au dizabilități. Aceștia sunt printre cei mai stigmatizați copii din lume. Iată de ce politicile de protecție socială trebuie să se concentreze prioritar asupra lor. 

   Studiul subliniază faptul că resursele actuale cheltuite pentru întreținerea copiilor lipsiți de îngrijire părintească ar putea fi investiți mai bine în servicii multisectoriale și cele de tip familial.

   De asemenea, studiul subliniază că îngrijirea instituțională ar trebui utilizată numai atunci când este strict necesar, or cercetările arată că pentru fiecare trei luni petrecute în instituție, un copil pierde trei luni de dezvoltare.

Pentru a preveni instituționalizarea copiilor mici, Guvernele sunt îndemnate:

  1. Să dezvolte capacitățile specialiștilor și să elaboreze seturi de bune practici pentru personalul din maternități și spitalele de pediatrie cu scopul de a sprijini părinții nou-născuților cu dizabilități și părinții din grupurile vulnerabile pentru a preveni separarea copiilor de familie
  2. Să modifice legislația pentru a restricționa plasarea copiilor sub trei ani în instituții, măsură ce urmează a fi utilizată numai în ultimă instanță și numai în interesul superior al copilului.
  3. Să stabilească sau să dezvolte în continuare servicii de sprijin pentru familiile biologice aflate în dificultate, în special a celor cu copii de vârstă fragedă;
  4. Să elimine toate barierele care împiedică copiii lipsiți de îngrijire părintească să fie plasați în asistență maternală sau alte forme de îngrijire de tip familial;
  5. Să stabilească parteneriate cu mass-media și societatea civilă pentru a promova incluziunea socială a copiilor rămași fără îngrijire părintească și a copiilor cu dizabilități.

  

   Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2010) și Ghidul privind îngrijirea alternativă a copiilor (2009) au consolidat obligația statelor de a dezvolta servicii comunitare alternative  instituționalizării. Anul trecut, în Parlamentul European, UNICEF și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului au cerut Guvernelor din regiune să restricționeze plasarea copiilor mici în instituții rezidențiale.

  Pentru detalii:
  Oficiul Regional UNICEF, Geneva: Lely Djuhari, Consultant Comunicare,
  + 41 792 04 44 82, ldjuhari@unicef.org;
  UNICEF Moldova: Irina Lipcanu, Ofițer de presă, 069162304, ilipcanu@unicef.org;
  Web: https://www.unicef.org/ceecis/; www.unicef.md;
  Facebook: http://www.facebook.com/UNICEFMoldova

 

 
Search:

 Email this article

unite for children